Korona-aika on lisännyt kuormitusta erityislapsiperheissä – Selviytyjät-ryhmä auttaa arjessa jaksamiseen

 

Kuvituskuva: Sari Savela

Tampereen seurakunnissa alkaa keväällä uusi Selviytyjät-ryhmä sekä pariskunnille että yksinhuoltajille, missä keskitytään ilon löytymiseen ja voimien palautumiseen erityislapsiperhearjessa.

Korona-aika on lisännyt erityistä tukea tarvitsevien perheiden arjen kuormittavuutta entisestään. Päiväjärjestys, joka toimiessaan piti arjen hallinnassa, meni monessa perheessä uusiksi. Elämä erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa vaatii voimia ja organisointikykyä. Kun aikaa ei riitä kaikkeen, tingitään parisuhteen hoitamisesta ja omista tarpeista.

– Perheiden yhteinen aika on lisääntynyt ja siinä on hyvätkin puolensa. Erityistä tukea tarvitsevien lasten perheissä arjen uudelleen järjestäminen voi kuitenkin olla lähes ylivoimainen ponnistus niin aikuisille kuin lapsille, yksi ryhmien vetäjistä, pastori Pirjo Tuiskunen kertoo.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Tampereen seurakunnissa alkaa uudet Selviytyjät-ryhmät tänä keväänä. Selviytyjät on ryhmämalli pari- ja perhesuhteiden tukemiseksi silloin, kun perheen lapsella on pitkäaikaissairaus, vamma tai muu erityisen tuen tarve. Kuuden ohjatun kokoontumisen ja kotitehtävien avulla tuetaan parisuhteen ja koko perheen yhteistoimintaa. Aikuisten ryhmän rinnalla lapsille voidaan järjestää oma ryhmä tehtävineen. Tampereella on kehitetty Selviytyjät –ryhmämalli myös yksin lastensa arjesta huolehtiville.

– Ensimmäiset ryhmät kokoontuivat Tampereella syksyllä 2020. Selviytyjät –ryhmämalli on julkaistu 2019. Ryhmäläisten myönteisen palautteen rohkaisemina päätimme jatkaa ryhmien järjestämistä. Saimme ajatuksen säännöllisesti järjestettävästä Selviytyjät –päivästä ensimmäisten ryhmien päättyessä. Päivä antaisi mahdollisuuden pysähtyä hetkeksi parisuhteen ja omien voimavarojen sekä perheen elämäntilanteen äärellä. Se myös tarjoaisi kuten tärkeän ryhmissä alkaneen vertaistuen jatkumisen.

Perheiden jaksaminen on koetuksella


Sukulaiset voivat olla kaukana, ja ystävät saattavat jäädä sivuun perhearjen tiimellyksessä.  Perheiden on selviydyttävä arjestaan usein kahden tai yhden vanhemman voimin. Erityislapsen perheessä ollaan vielä väsyneempiä. Monet erityislapsen vanhemmat joutuvat olemaan valppaina vuorokauden ympäri, kun lapsi on kotona. Tilapäishoitopaikka, jos lapsella sellainen on, antaa hetken mahdollisuuden kunnon yöuniin. Arki vie voimat, jos se ei toimi.

– Perheessä lähi-ihmissuhteiden pitäisi olla kunnossa. Jos perheen aikuiset eivät pysty tsemppaamaan toisiansa ja jokainen puskee yksikseen eteenpäin, alkaa tuntua pahalta ja kovin yksinäiseltä.  Silloin saattavat rakkauden osoitukset vaihtuvat päivittäiseen riitaan siitä, kumman vuoro on viedä roskat ja imuroida. Todellinen kohtaaminen kumppanien välillä hukkuu riitoihin pienemmistä ja isommista asioista.

Tuiskunen pitää tavallista, toimivaa arkea ilon ja voiman lähteenä koko elämään. Perheessä se tarkoittaa jokaiselle omaa paikkaa ja tilaa olla oma rakastettu itsensä. Perheen aikuisten vastuulla on yrittää taata tämä mahdollisuus jokaiselle.

– Haastavissa elämänvaiheissa kumppanin tuki, lämmin katse, rohkaisevat sanat, halaus auttavat jaksamaan. Selviytyjät antaa välineitä ja palauttaa mieleen, miten pienetkin hyvät teot kasvattavat rakkauden kehää ja tunnetta siitä, että yhdessä me selviydymme. Vertaistuki ja mahdollisuus pysähtyä hetkeksi yhdessä kumppanin kanssa miettimään, mitä meille kuuluu tänään, toteutuu Selviytyjät-ryhmässä, Tuiskunen pohtii.

Yksin lastensa arjesta huolehtivan elämään Selviytyjät tuo vertaistuen ja mahdollisuuden katsoa omaa elämäänsä ikään kuin vähän matkan päästä ja kysyä: mitä minulle nyt kuuluu, millaista tukea tarvitsen, millaisia unelmani ovat ja mitä voin tehdä, että ainakin jokin niistä toteutuu? Lasten Selviytyjät –materiaali sisältää pieniä tehtäviä ja keskustelun aiheita siitä, miten lapsi tai nuori kokee oman paikkansa perheessä erityistä tukea tarvitsevana tai sisaruksena.

Ryhmät järjestetään yhteistyössä seuraavien tahojen kesken: Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä, Tampereen Kehitysvammaisten Tuki ry, Harjun seurakunta, Tampereen Seudun Omaishoitajat ry ja Tampereen Lastenklinikan Tuki ry. Ryhmät kokoontuvat keväällä kuusi kertaa. Tarkemmat tiedot Tampereen seurakuntien verkkosivuilta.