Kirsikka Lehto-Asikainen aloittaa suurlähettiläänä Israelissa huhtikuussa

 

Kirsikka Lehto-Asikainen on työskennellyt ulkoministeriössä 21 vuotta. Hänellä on maisteritutkinnot sekä Helsingin kauppakorkeakoulusta että Pariisin Panthéon-Sorbonne -yliopistosta. Pätevyys on karttunut myös kansainvälisessä koulutusohjelmassa Ranskan hallintokorkeakoulussa, ENA:ssa. Kuva: Kirsikka Lehto-Asikaisen arkisto

Muutto Israeliin merkitsee suurta, mutta innostavaa muutosta arkeen.

Tasavallan presidentti on määrännyt helsinkiläisen Kirsikka Lehto-Asikaisen Suomen Israelin suurlähettilään tehtävään Tel Aviviin 1.4. alkaen.

Perheenäidille uusi tehtävä tuo käänteen arkeen:

– Muutto Israeliin on iso muutos. Kaksi poikaani lähtevät mukaani syksyllä koulun alkaessa, mutta mieheni jää Suomeen töiden takia. Matkustamme puolin ja toisin. Onneksi on suoria lentoja, eikä aikaeroa.

– On hieno mahdollisuus saada asua Israelissa.

Maa on tuttu Kirsikka Lehto-Asikaiselle entuudestaan:

– Olen vieraillut Israelissa useita kertoja töiden merkeissä, sillä olen toiminut Suomen ulkoministeriön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikön päällikkönä Helsingissä vuodesta 2014.

Uusi tehtävä on mielenkiintoinen ja monipuolinen.

– Odotan innolla ja ilolla Suomen ja Israelin välisen kahdenvälisen yhteistyön edistämistä kaupan ja kulttuurin aloilla, ja muutenkin.

Suurlähettiläs edustaa Suomea Israelissa sekä vastaa Suomen ja Israelin välisten suhteiden ja yhteistyön edistämisestä yhdessä suurlähetystön tiimin kanssa.

Yhteisiä intressejä maiden väliltä löytyy mm. innovaatio-, teknologia- ja start up -sektoreilla.

– Samoin suomalainen opetusosaaminen kiinnostaa Israelissa. Suurlähetystö seuraa Israelin ja alueen kehitystä ja raportoi niistä suomalaisille päättäjille.

Alueen tilanne ei ole helppo ja Lähi-idän konfliktien jatkumisella on vaikutuksensa Israeliin, Eurooppaan ja Suomeen.

– Suomi tukee Israelin ja Palestiinan välistä rauhanprosessia, jota ei kuitenkaan tällä hetkellä ole. Suomi tukee kahden valtion ratkaisua pysyvän rauhan aikaansaamiseksi. Tässä Suomi toimii etenkin osana EU:ta.

Ulkoministeriössä Kirsikka Lehto-Asikainen on työskennellyt 21 vuotta monenlaisissa tehtävissä. Aiemmin komennukset ovat vieneet Tansaniaan ja Ranskaan.

Nuorempana hän kävi aktiivisesti Tuomasmessussa ja lauloi Tuomaskuorossa.

– Se on edelleen läheinen paikka, vaikka ehdin käymään vain silloin tällöin.

– Suomessa osallistun kristillisen naisverkon toimintaan. Pariisissa asuessani perustin vastaavan suomalaisen naisverkon sinne.