Kirpputoreja perustetaan nyt kauppakeskuksiin – joululahjaksi kelpaa käytettykin tavara

 

Pelastusarmeijan myymälätoiminnan johtajan Tiina Blomqvistin ura alkoi patavahtina. Tällä kaudella Blomqvist ehtii padalle, jos jossain tarvitaan tuuraajaa – kuten silloin ensimmäiselläkin kerralla. (Anssi Tiittanen)

Korkeamman profiilin myymälöiden toivotaan nostavan lahjoitustavaran laatua.

Ihmisvirta vilisee helsinkiläisen kauppakeskus Columbuksen käytävillä arkisena aamupäivänä. Monen kulku suuntautuu bussiin tai metroon, toisten päivittäistavarakauppaan. 

Pelastusarmeijan iCare-myymälää ei heti tunnista järjestön myymäläksi. Vain tuttu punainen logo kertoo, että kyseessä on hyväntekeväisyysjärjestön ja hengellisen yhteisön toimipaikka. 

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

 Myymäläpaikkojen etsiminen kauppakeskuksista ollut tietoinen valinta. Olemme siellä, missä ihmismassat ovat, Pelastusarmeijan myymälätoiminnan johtaja Tiina Blomqvist sanoo. 

 

Yleishyödyllisten ja usein kristillistaustaisten yhteisöjen kirpputorien  nyttemmin myymälöiden  ystävien mielikuva toiminnasta on alkanut kaivata päivitystä. Yhteisöt pyrkivät yhä enemmän siihen, että myymälät sijaitsevat siellä, missä kansalaiset muutenkin tapaavat asioida: kauppakeskuksissa ja keskeisillä liikepaikoilla. 

Takana ovat ne ajat, kun kirpputoreille tietoisesti etsittiin mahdollisimman edullisia liikepaikkoja taajamien laitamilta ja luotettiin, että käytettyä tavaraa etsivä kyllä löytää tiensä syrjempäänkin. 

 Myymälään halutaan myös nyt valoisuutta ja avoimuutta, Tiina Blomqvist lisää. 

Columbuksen laajassa iCare-myymälässä kyllä huomaa, että kauppaa on pohdittu nykyaikaisilla kriteereillä. Oven lähellä on lasitavaraosasto, jossa käytetyille Iittaloille on oma pöytänsä. Marimekko-tuotteille on niillekin ikioma rekkinsä. 

 Se on melkein koko ajan puolityhjä. Marimekko liikkuu nopeasti, Blomqvist kertoo. 

Myös nimike kirpputori on vähentynyt. Myymäläketjussa käytetään yhä useammin second hand -sanaparia. Se viestii pikemmin modernista kierrättävästä elämäntavasta kuin vain halvan käytetyn tavaran haalimisesta. 

 Koko ajan tuntuu lisääntyvän se, että joululahjoiksikin ostetaan käytettyä tavaraa. 

 

Myymäläketjujen freesaukselle on muitakin syitä. Yksi niistä on toive korkeamman profiilin myymälöiden innostavan lahjoittajia lahjoittamaan korkealaatuisempaa tavaraa. 

 Ei huonolaatuinen tavara meille mikään ongelma ole ollut, Pelastusarmeijan kierrätystoiminnan päällikkö Harri Lehti kertoo. 

 Epäkurantin tavaran hävittämisestä aiheutuu kuitenkin aina kustannuksia, mikä on pois niistä varoista, jotka voimme ohjata hyväntekeväisyyteen. 

 Toivomme, että ymmärrettäisiin, ettemme ole kotitalousjätteiden, kuten rikkinäisten vaatteiden, vastaanottajataho. 

 

Pelastusarmeija aloitti iCare-myymäläkonseptinsa lanseerauksen viime vuoden lopulla, kun ensimmäinen uudenlainen myymälä avattiin Hyvinkäällä kauppakeskus Willassa. Sittemmin myymälät on avattu muun muassa Espooseen kauppakeskus Entresseen ja Vuosaaren Columbukseen. 

Projekti jatkuu jo olemassa olevien myymälöiden puunaamisena iCare-kuntoon eri puolilla maata. Seuraavina ovat vuorossa Parkano ja Tampereen Hervanta. 

Myös muut toimijat, kuten helluntaiseurakuntien Fida, ovat ottaneet askeleita kohti kauppakeskuksia. Fida secondhand toimii jo Espoontorilla ja Columbuksessa. 

 

Korona-aika sekoitti Pelastusarmeijan myymälälanseerausta. Tavanomaisia avajaisia ei voitu viettää. Toistaiseksi on myös vielä Harri Lehtin mukaan aikaista arvioida, miten uuden myymälät ovat lähteneet vetämään. 

– Kirpputorit ovat toimineet joka tapauksessa suht samalla konseptilla jo kuutisenkymmentä vuotta. Jotain muutosta halutiin. 

Valikoimaa on supistettu jonkin verran. iCare keskittyy vaatteisiin ja kodin pientarvikkeisiin. Joissakin myymälöissä on myynnissä myös huonekaluja. 

 

Tiina Blomqvist katselee Columbuksen myymälään otettuja retrohenkisiä maalaiskalusteita. Niitä on saatu lahjoituksina ja muun muassa testamentteina kuolinpesistä. 

Blomqvistin oma ura Pelastusarmeijassa alkoi 25 vuotta sitten joulun alla patavahtina. 

 Menin paikalle tuuraamaan, kun kaveri ei päässyt. Sillä tiellä olen vieläkin. 

Käytetyn tavaran myymälässä tietyt hetket sykähdyttävät yhä uudelleen. 

 Köyhä yksinhuoltajaäiti saattaa tulla myymälään lasten kanssa. Sitten hän huomaa haalarit, joista on haaveillut lapselleen. Ne maksaisivat uutena monta kymppiä, mutta meiltä hän saakin ne muutamalla eurolla. 

 Siitä tulee suuri ilo niin asiakkaalle kuin myyjällekin, Tiina Blomqvist hymyilee. 

 

Pelastusarmeijan joulupatakeräys kestää joulun aatonaattoon asti eri puolilla Suomea. 

 

 

”Älä keksi omia vastauksia” 

Pelastusarmeijan myymälöissä vakinaisten myyjien kanssa työskentelee usein työkokeiluissa ja harjoitteluissa olevia henkilöitä. 

Moni harjoittelija on maahanmuuttajataustainen. Myymälä toimii samalla kielikouluna. 

 Ohjaamme harjoittelijoita, että he eivät yrittäisi keksiä vastauksia, jos he eivät tiedä, vaan kysyisivät rohkeasti kokeneempien apua, myymälätoiminnan johtaja Tiina Blomqvist kertoo myymäläarjesta. 

Erilaisia tilanteita ja kysymyksiä tulee jatkuvasti  listaa ei kannata edes yrittää alkaa tehdä. 

Blomqvist kuvailee työtä myymälässä matalan kynnyksen työksi, josta on helpompi suunnata eteenpäin. Erityisen paljon iloa synnyttää ottaa porukkaan nuori, joka muuten viettäisi aikaansa kaduilla. 

 Kun joka paikassa vain sanotaan, että ei ja ei, menettää halun enää edes etsiä työtä. (AT) 

 

Aiheet