Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Kirkot tarjoavat suojaa ukrainalaisille: ”Edessämme on elinaikamme vaikein kriisi”

 

Vapaaehtoistyöntekijä Karolina Burcs opastaa pakolaisperhettä, joka pysähtyi vastikään Unkarin kirkkojen välisen avun (HIA) perustamassa ukrainalaisten pakolaisten tukikeskuksessa Budapestin lentokentällä. Kuva Albin Hillert / LML

Ennennäkemätön rukouksen, solidaarisuuden ja auttamishalun aalto on pyyhkäissyt yli Euroopan Ukrainan kriisin takia, kertoo Luterilainen maailmanliitto.

Jo yli kaksi miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta. Eniten pakolaisia on tullut Puolaan. Suurin osa heistä on naisia ​​ja lapsia, sillä 18–60-vuotiaat miehet eivät voi lähteä Ukrainasta.

Luterilaisen maailmanliiton (LML) jäsenkirkot Ukrainassa ja sen naapurimaissa ovat vastaanottaneet pakolaisia, keränneet ja jakaneet apua. LML tukee alueella olevia jäsenkirkkojaan, jotta nämä pystyvät auttamaan pakolaisia sekä antamaan psykososiaalista tukea avuntarvitsijoille humanitaaristen periaatteiden ja kansainvälisten standardien mukaisesti.

SEKL neliöb. 7.-13.10.

”Työ on lähtenyt hyvin liikkeelle, mutta haasteet ovat valtavia. Edessämme on elinaikamme vaikein kriisi, johon kellään ei ole valmiita rakenteita. Kirkkojen mukanaolo alusta saakka on oikeastaan ainutlaatuista, mutta lisää haasteiden moninaisuutta. Me rakennamme koordinaatiokoneistoa käytännössä tyhjästä ja vähät henkilöresurssit ovat 150-prosenttisessa käytössä operaation käynnistämisessä ja kasvattamisessa. Yhteydenottoja ja hallitsemattomia avuntuojia on nyt vain aivan liikaa”, sanoo LML:n Maailmanpalvelun johtaja Maria Immonen.

Puolan Augsburgin tunnustuksen evankelisen kirkon seurakunnat tarjoavat majoitusta eri puolilla maata, ja kirkon diakoniajärjestö Diakonia Polska on kuljettanut humanitaarista apua Ukrainaan minibussilla. Palatessaan bussit tuovat mukanaan sotaa pakenevia ukrainalaisia ​​perheitä.

LML tekee yhteistyötä yhteensä kuuden luterilaisen kirkon kanssa viidessä maassa: Ukrainassa, Puolassa, Slovakiassa, Unkarissa ja Romaniassa.

”Nämä kirkot ovat pieniä vähemmistökirkkoja ja siksi ne ovat pyytäneet LML:ää koordinoimaan humanitaarista apua. LML:n rooli on keskeinen hallinto-, viestintä ja humanitaaristen järjestelmien luomisessa: tuemme kirkkoja, jotta ne voivat keskittyä avun toimittamiseen ja kirkon tuen tarjoamiseen avunpyytäjille. Maailmanpalvelu tulee toimittamaan itse suoraan humanitaarista apua isossa mittakaavassa”, Immonen kertoo

LML ja sen jäsenkirkot tekevät tiivistä yhteistyötä yhteisöjen ja uskonnollisten johtajien, kansalaisyhteiskunnan, paikallisten ja kansallisten hallitusten sekä useiden humanitaaristen ja kristillisten tahojen kanssa.