Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kirkon työalasihteeri: Hoitohenkilökuntaa ei voi korvata roboteilla vanhustyössä

 

Toyotan valmistama androidirobotti. Kuva: Wikipedia

Helsingin Kustaankartanon vanhustenkeskus on alkanut kokeilla robottien käyttöä ikääntyvien ja muistisairaiden virkistystoiminnassa. Vuorovaikutteiseen toimintaan kykenevissä roboteissa on erilaisia ohjelmia kuten pelejä, lauluja ja musiikkia.
Robottien toivotaan edistävän muistia, liikkumista ja virkistymistä.

Kirkon vanhustyön työalasihteeri Irene Nummela painottaa kuitenkin, että ”robotti ei koskaan pysty antamaan sitä inhimillistä läsnäoloa, jota vanhus varsinkin laitoksessa tarvitsee”.

Kokeilussa olevien korealaisten robottien tarkoituksena on tarjota iäkkäille ihmisille virikkeitä ja kohentaa heidän toimintakykyään. Inhimillisiä piirteitä jäljittelevistä roboteista toinen liikkuu lattialla ja keskittyy enemmän motoriikkaan, toinen on pöydällä pidettävä malli ja keskittyy kasvo- ja puhekontaktiin. Ylen mukaan Kustaankartanon vanhustenkeskuksen asukkaat ovat ottaneet robotit vastaan ”uteliaina” ja jopa nimenneet yhden niistä ”Munamieheksi”.

Helsingin sosiaaliviraston hallinto- ja kehittämisjohtaja Helena Ylisipolan mukaan kokeilussa tutkitaan miten vanhukset ja hoitajat suhtautuvat vuorovaikutteisiin robotteihin ja millaisia hoidollisia vaikutuksia niillä saavutetaan.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Helsingin vanhuspalvelujohtaja Arja Peiponen puolestaan kertoo, että hoitohenkilökunta tarvitsee tekniikkaa siihen, että ”hoitajien kädet vapautuvat muihin vanhusten kanssa tehtäviin toimintoihin”.

– Valmistuvat ikäluokat ovat pienempiä jo muutaman vuoden kuluttua. Tutkimalla tekniikkaa varaudumme siihen, miten tekniikka voisi tulla asiakkaiden avuksi, hän kommentoi.

Kirkon vanhustyön työalasihteeri Irene Nummela pitää kokeilua mielenkiintoisena mutta suhtautuu siihen varauksellisesti.

– Voihan roboteista olla iloa vanhuksille, kunhan ne eivät korvaa ihmistä. Jos ne ovat askel siihen suuntaan, että niillä korvataan ihminen, niiden käyttöä pitäisi vastustaa, hän korostaa.

Nummela toivoo, että robottien sijaan löytyisi vapaaehtoisia ihmisiä, jotka voisivat mennä ilahduttamaan vanhuksia laitoksiin.

– Vanhus tarvitsee inhimillisyyttä, toisen ihmisen läsnäoloa ja kosketusta, jota robotit eivät koskaan pysty antamaan.

Robotteja testataan Etelä-Korean lisäksi Tanskassa ja Suomessa.

Katso Ylen video Kustaankartanoon saapuneista roboteista.

 
Artikkelibanneri perussanoma