Kirkon sijoitussalkussa edelleen kytköksiä aseteollisuuteen

Kirkon eläkerahasto osallistuu vuosittain kotimaisten pörssiyhtiöiden vuosikokouksiin. Kuva: Istockphoto

Suomen evankelisluterilainen kirkko pyrkii sijoittamaan eläkerahoja vastuullisiin sijoituskohteisiin. Silti kirkon eläkerahastolla on edelleen kytköksiä aseteollisuuteen, jopa ydinaseisiin.

Eläkerahaston suuruus oli viime vuoden lopussa 1,14 miljardia euroa, ja se sijoittaa varojaan sijoitusrahastojen ja täyden valtakirjan sijoitusmandaattien kautta.

– Suosimme sellaisia varainhoitajia ja rahastoyhtiöitä, jotka ottavat positiivisen näkökulman vastuulliseen sijoittamiseen, kertoo salkunhoitaja ja vastuullisen sijoittamisen asiantuntija Magdalena Lönnroth kirkkohallituksen sijoitusyksiköstä.

– Tällä hetkellä suurin osa rahastoyhtiöistä on poistanut ainakin kiistanalaisten aseiden, kuten henkilömiinojen, rypälepommien, ydinaseiden ja kemiallisten aseiden, valmistajat sijoitusuniversumistaan.

Aseteollisuus tulee eläkerahaston kuvaan indeksirahastoissa, joissa välillisinä sijoituskohteina on useita satoja yrityksiä. Osa näistä yrityksistä voi toimia lisäksi useilla toimialoilla, kuten aseiden valmistuksessa. Lönnrothin mukaan ”kiistanalaisten aseiden” osuutta eläkerahaston sijoitusrahastoissa on saatu pienennettyä.

– Seuraamme yritysten kiistanalaisten aseiden kytköksiä jatkossakin. Tulemme jatkamaan määrätietoista työskentelyä osuuden vähentämiseksi edelleen.

Eläkerahaston ydinasekytkös ei kuitenkaan ole näillä näkymin poistumassa.

– Koska jo olemassa olevien ydinaseiden ylläpito ei ole laitonta, niin indeksirahastoissa tulee toistaiseksi säilymään laillisten osien valmistajia, Lönnroth sanoo.

Lue koko uutinen tämän viikon Sanasta