Kirkon kolehtikohteet päätettiin vuodelle 2014

 

Kirkkohallitus määrää viralliset kolehtipyhät. Kuva Vuokko Vänskä

Kirkkohallitus päätti viralliset kolehtikohteet vuodelle 2014. Suomenkielisille seurakunnille määrättiin yhteensä 36 yhteistä kolehtikohdetta. Kolehtivaroja ohjataan niin konfliktien keskellä elävien kirkkojen tukemiseen kuin kotimaassa tehtävään kristillisten järjestöjen työhön.

Eniten virallisia kolehtipyhiä on Kirkon Ulkomaanavulla, jolla niitä on viisi. Suomen Lähetysseuralla on ensi vuonna neljä virallista kolehtipyhää, Kansanlähetyksellä, Sansalla, Sleyllä, Kylväjällä ja Suomen Pipliaseuralla kullakin yksi. Lisäksi kerätään kolehti Inkerin kirkolle Kazanin kirkkoprojektiin. Elokuussa saa virallisen kolehdin myös Suomen Evankelisluterilainen Opiskelija- ja Koululaislähetys 50-vuotisjuhlansa kunniaksi.

Kirkkohallitukselle jätettiin yhteensä 50 kolehtihakemusta. Hakemuksia suomenkielisten hiippakuntien kolehtikohteiksi oli yhteensä 74 ja Porvoon hiippakunnan kolehdeiksi 13.

Kirkkohallitus määritteli myös neljä ajanjaksoon sidottua kolehtikohdetta sekä antoi seurakunnille harkittavaksi kolehtisuunnitelmat lähes neljästäkymmenestä kohteesta. Niiden joukossa on muun muassa Tuomasyhteisö, Kansan Raamattuseura, Suomen teologinen instituutti ja Suomen Raamattuopisto.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Kolehtikohteita päättäessä noudatetaan täysistunnon 29.5.2013 hyväksymiä kolehtien määräytymisen periaatteita. Keskeistä on kolehtikohteen konkreettisuus. Järjestöjen tekemää työtä ja sen merkitystä kirkolle arvioidaan kokonaisuutena. Yksittäisiä toimintoja arvioidaan suhteessa järjestön koko työhön ja sen merkitykseen kirkossa. Lähetysjärjestöjen osalta tulkinnan apuna on kirkon ja lähetysjärjestöjen perussopimuksen allekirjoittaminen ja noudattaminen.

Kirkkohallituksen määräämien kolehtien lisäksi hiippakunnat keräävät kolme kolehtia hiippakunnallisiin tarkoituksiin. Loput kolehtikohteet seurakunnat päättävät itsenäisesti.

 

Uutinen korjattu 19.9. klo 14.04: Kylväjä puuttui ensimmäisestä versiosta.