Kirkon johtaja arvostelee Belgian eutanasialakia

 

– Alaikäiset eivät ole kypsiä päättämään kuolemastaan

Belgiasta tulee ensimmäinen valtio, joka sallii eutanasian ilman ikärajoja. Belgia sallii eutanasian kuolemansairaille lapsille, joilla on sietämättömiä fyysisiä kipuja.

Maan parlamentin alahuone hyväksyi lain torstai-iltana äänin 86–44. Parlamentin ylähuone hyväksyi lakiesityksen selvällä ääntenenemmistöllä jo joulukuussa.

Maassa on käyty julkista keskustelua aiheesta kuukausia. Kyselyjen mukaan jopa kolme neljästä belgialaisesta kannatti eutanasialain laajentamista koskemaan kuolemansairaita lapsia.

Belgia hyväksyi eutanasian aikuisille 12 vuotta sitten, ja eutanasiamäärät ovat olleet nousussa. Toissa vuonna maassa autettiin kuolemaan yli 1 400 ihmistä. Tämä tarkoittaa kahta prosenttia kaikista kuolemista.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

Uuden lain kannattajien mukaan eutanasiassa on kyse humaaniuden eleestä.

– Eutanasia ei ole skandaali, vaan lasten sairastuminen ja kuolema, sanoi eutanasia-aktivisti, sosialistien kansanedustaja Philippe Mahoux.

Hänen mukaansa lasten kuoleman avustaminen oli syytä laillistaa senkin vuoksi, että lääkärit jo tekevät sitä jatkuvasti laittomasti.

Sosialistien lisäksi lakia kannattivat liberaalit ja vihreät. Vastapuolella olivat keskusta ja kristilliset puolueet.

Lain vastustajat pelkäävät, että eutanasia onnistuu nyt liian helposti.

– Lain mukaan alaikäiset eivät voi päättää esimerkiksi raha-asioistaan, mutta yhtäkkiä heistä on tullut tarpeeksi kypsiä päättämään kuolemastaan, sanoi Belgian katolisen kirkon johtaja, Brysselin arkkipiispa Andre-Joseph Leonard.

Belgian naapurimaassa Hollannissa eutanasia on ollut sallittu 12 vuotta täyttäneille lapsille yli kymmenen vuoden ajaan. Tänä aikana viittä alaikäistä on autettu kuolemaan.

 
Dei, Jippu, artikkeliban.(2/2) 28.9.- MJa