Kirkollisvero käy liikaa monen espoolaisen kukkarolle

 

Espoolaisista evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluu 64

Tiukka taloustilanne heijastuu myös kirkollisveroihin

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina, että yhä useampi espoolainen ilmoittaa kirkosta eroamisen syyksi kirkollisveron. Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Antti Kujanpää kertoo, että kirkosta eronneiden joukossa on aiempaa enemmän niitä, jotka sinänsä arvostavat kirkon tekemää hyvää, mutta jotka eivät koe voivansa jatkaa kirkon jäsenenä taloudellisista syistä.

Malmin seurakunnan kirkkoherra Pertti Simola ei ole Helsingin puolella havainnut samaa ongelmaa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

”Mutta muistan, että 1990-luvun laman aikaan moni tuli sanomaan, että haluaisi kuulu kirkkoon, mutta ei vain pysty, kun rahaa ei ole”, muistelee Simola HS:n haastattelussa.

Seurakuntiin kuuluvat maksavat tuloistaan prosentin kirkolliverona. Esimerkiksi 3000 euroa tienaavan tuloista kirkollisveroon kuuluu 30 euroa. Kujanpää muistuttaa, että myös espoolaisten talous on kiristynyt. Espoossa työttömyysprosentti tippui viime vuonna 8,4 prosentista 9,9 prosenttiin.

Kirkosta erosi viime vuonna 3 519 espoolaista, mikä oli 900 enemmän kuin viime vuonna. Kirkkoon liittyi 900 jäsentä ja sen lisäksi kastettiin 1 900 lasta. Erityinen eropiikki seurakunnissa nähtiin joulukuun alussa, kun eduskunta päätti hyväksyä lain tasa-arvoisesta avioliittolaista. Aina eroaminen ei kuitenkaan liity kirkolliseen keskusteluun. Esimerkiksi vuoden 2013 joulukuussa oli eropiikki samaan aikaan kun Espoon kaupunginvaltuusto päätti nostaa kutaveroprosenttia.

Vuonna 2014 kirkkoon myös liittyi ennätysmäärä jäseniä. Suomen evankelis-luterilainen kirkko uutisoi tammikuun alussa, että joulukuussa kirkkoon liittyi 1 400 jäsentä, mikä on yli 500 ihmistä enemmän kuin viime vuonna. Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo iloitsi liittyneiden suuresta määrästä.

””Kirkko on viime vuoden jäsenyysmuutoksista huolimatta Suomen suurin yhteisö. Erityisesti vaikeina taloudellisina aikoina moni arvostaa kirkon ruohonjuuritason työtä ja roolia paikallistasolla. Kirkon ulkomaanavun ja lähetysjärjestöjen kautta kirkon jäsenen auttava käsi ulottuu eri puolille maailmaa”, Keskitalo muistuttaa.