Kirkolliskokous kokoontuu toukokuun alussa – asialistalla avioliittomietintö ja kansliapäällikön valinta

 
 

Kuva kirkolliskokouksesta toukokuulta 2024. Kuva: Kirkon viestintä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous kokoontuu kevätistuntoon Linnasmäen opistolla (Lustokatu 7, Turku) 5.–9.5.2025. Media on tervetullut seuraamaan kirkolliskokousta. Täysistunnot striimataan ja ne jäävät verkkoon tallenteina, joihin lisätään tekstitys. Kansliapäällikön valinta tehdään suljetussa istunnossa, jota ei striimata.

Kirkolliskokouksen avajaismessu on Riimin kirkkosalissa (Stoltinkatu 9) maanantaina 5.5. klo 9.00. Messua ei striimata. Messussa saarnaa Kuopion piispa Jari Jolkkonen. Arkkipiispa Tapio Luoma avaa kirkolliskokouksen maanantaina kello 10.45. Opetus- ja kulttuuriministeriön kahvitilaisuus on keskiviikkona 7.5. klo 14. Paikalla on opetusministeri Anders Adlercreutz.

Avioliittokäsitystä koskevan mietinnön käsittely alkaa tiistaina aamupäivällä

Kirkolliskokouksen lakivaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä, joka koskee piispainkokouksen esitystä kirkkojärjestyksen muuttamisesta avioliittokäsityksen osalta. Lakivaliokunta esittää kirkolliskokoukselle, että piispainkokouksen esitys hyväksytään muutettuna. Asian käsittely alkaa tiistaina kello 9 käynnistyvässä täysistunnossa.

Kirkolliskokous valitsee keskiviikkona Kirkkohallituksen johtavana viranhaltijana toimivan kansliapäällikön. Kirkkohallituksen täysistunto antoi huhtikuussa kirkolliskokoukselle oman esityksensä kansliapäällikön valinnasta.

Asialistalla on sähköinen äänioikeusrekisteri seurakuntavaaleissa ja kirkkoherran välittömässä vaalissa. Kirkkohallitus on täydentänyt aiemmin kirkolliskokoukselle lähettämäänsä esitystä. Asian valmistelu on käynnistynyt kirkolliskokouksen aloitteesta, ja kirkkohallituksen esityksen käsittely on jo alkanut kirkolliskokouksessa.

Kirkon keskusrahaston ja Kirkon eläkerahaston toimintakertomukset ja tilinpäätökset vuodelta 2024 sekä vuoden 2025 Kirkon keskusrahaston talousarvion ensimmäinen muutos tulevat käsittelyyn.   

Asialistalla on kirkkohallituksen esitys Kirkon eläkerahastosta annetun lain, kirkkojärjestyksen ja kirkkohallituksen ohjesäännön muuttamisesta. Lähetekeskustelu Kirkon nelivuotiskertomuksesta vuosilta 2020–2023 jatkuu. Tulevaisuusvaliokunnan mietintö valmistuu istuntoviikolla.

Käsikirjavaliokunnan mietintö Espoon hiippakuntavaltuuston aloitteesta käynnistää uuden virsikirjan valmistelutyö valmistuu ja on tulossa käsittelyyn. Samoin käsittelyyn tulee hallintovaliokunnan mietintö edustaja-aloitteesta, joka koskee seurakuntarakenteen muuttamista. Aloitteessa esitetään, että kirkolliskokous pyytää kirkkohallitusta tekemään esityksen seurakuntarakenteen muuttamiseksi. 

Uusia edustaja-aloitteita on tehty hautaustoimesta luopumisesta, lehtorin viran poistamisesta kirkon järjestysmuodosta, UT2020 + psalmit -raamatunkäännösten hyväksymisestä muuttamatta Kirkkoraamattu 1992 käännöksen ensisijaista asemaa sekä Kirkkohallituksen kansliapäällikön valinnan valmistelun selkeyttämisestä.

Saamelaiset kirkossa -hankkeen päätösjumalanpalvelus torstaina

Piispainkokous toimittaa kirkolliskokoukselle ilmoituksena Sämmiliih kirhoost – Sä´mmla ceerkvest – Sápmelaččat girkus – Saamelaiset kirkossa -hankkeen loppuraportin ja suositukset.  

Loppuvuodesta 2022 käynnistynyt hanke päättyy keväällä 2025. Hanke huipentuu kirkolliskokousviikolla torstaina 8.5. klo 19.00 Turun tuomiokirkossa järjestettävään päätösjumalanpalvelukseen, joka sisältää katumuksen ja sovinnon eleen saamelaisia kohtaan.

Seuraavaksi:

Eläkkeelle jäänyt Juha Vähäsarja: ”Tehtäväni on ollut rohkaista uskovia luottamaan armoon”