Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kirkolliskokouksen määräenemmistösäännöstä esitetään muutettavaksi

 

Kirkkohallitus esittää kirkolliskokouksen päätöksentekoa ohjaavan määräenemmistösäännöksen muuttamista. Kirkolliskokoukselle ehdotetaan kirkkolakia muutettavaksi niin, että jatkossa määräenemmistöä edellytettäisiin ainoastaan muutettaessa sellaisia kirkkolain ja kirkkojärjestyksen säännöksiä, jotka koskevat kirkon uskoa, tunnustusta ja oppia, kirkon jäsenyyden edellytyksiä, jumalanpalvelusta, sakramentteja sekä pappis- ja piispanvirkaa.

 

Luettelo ei olisi tyhjentävä, sillä määräenemmistöä edellytettäisiin myös silloin, kun säännös pohjautuu kirkon uskoon, tunnustukseen tai oppiin. Muilta osin määräenemmistösäännös jäisi ennalleen.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Nykyään kirkolliskokouksen päätös edellyttää kolmen neljäsosan määräenemmistöä, kun päätös koskee kirkollisia kirjoja, kirkon uskoon ja oppiin pohjatutuvia ratkaisuja sekä kirkkolain muutosehdotusta tai kirkkojärjestyksen hyväksymistä.

Säännöksen tulkintaa varten kirkolliskokouksen työjärjestystä ehdotetaan muutettavaksi siten, että kirkolliskokoukseen perustettaisiin laajennettu puhemiesneuvosto. Sen tehtävänä olisi yksittäistapauksessa antaa lausunto siitä, edellyttääkö päätöksen tekeminen määräenemmistöä. Laajennetun puhemiesneuvoston muodostaisivat kirkolliskokouksen puhemiesneuvosto yhdessä hiippakuntien piispojen kanssa, jolloin siinä olisi kattavasti edustettuina sekä kirkon viran edustajat että maallikot.
Esityksestä pyydetään piispainkokouksen lausunto.