Kirkkomusiikilla keskeinen rooli suomalaisuuden tulkkina

 

Kuva: Aarne Ormio/Kirkon kuvapankki

Valtakunnallista kirkkomusiikkipäivää vietetään 19. syyskuuta. Päivän ajatuksena on viedä harrastajien ja ammattilaisten voimin kirkkomusiikki keskelle tavallista arkea: turuille ja toreille, kirjastoihin, kauppoihin ja hoivalaitoksiin.

Kirkkomusiikin päivää vietetään nyt toista kertaa, tänä vuonna torstaina 19.9.2019. Kirkkomusiikin päivän organisoija on Suomen Kirkkomusiikkiliitto ry.

Vuoden 2019 Kirkkomusiikin päivän suojelija on arkkipiispa Tapio Luoma.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

–  Kirkkomusiikki on ollut minulle hyvin tärkeää. Se on merkinnyt mahdollisuutta hengellisen elämän hoitamiseen ja siinä kasvamiseen. Rippikouluikäisenä ihastuin Händelin Messias-oratorioon ja Bachin Matteus-passioon. Lähdin siis tutustumaan raskaimmasta päästä, ja se on ollut menoa sen jälkeen.

Arkkipiispan mukaan kirkkomusiikilla on suuri rooli suomalaisuuden ja suomalaisen mielenmaiseman tulkkina.

– Ajatellaan vaikka Suvivirsi, Herraa hyvää kiittäkää, Jumala ompi linnamme, Mä silmät luon ylös taivaaseen. Niiden kautta edelleen suomalainen voi kokea liittymistä aiempien sukupolvien kokemusmaailmaan.

Kirkkomusiikki rantautuu kansan keskelle

Helsingissä törmätään gospel kuoron flash mobeihin, Mynämäellä lauletaan virsikaraokea

Kirkkomusiikin päivän tilaisuudet ovat monenkirjavia. Esimerkiksi Helsingissä, Kirkkomusiikki-liiton vuoden 2019 musiikkiryhmä Gospel Helsinki -kuoro yllättää flash mob -laululla Kampin ja Foorumin kauppakeskuksissa sekä Helsingin Rautatieasemalla. Kajaanissa kehotetaan ottamaan lounaseväät mukaan kirkkoon. Mynämäellä lauletaan virsikaraokea. Monella paikkakunnalla järjestetään konsertteja, yhteislaulutilaisuuksia ja musiikkiryhmien avoimia harjoituksia. Tarkemmat tapahtumatiedot löytyvät Suomen Kirkkomusiikkiliiton verkkosivuilta.

Kirkkomusiikkitoiminnassa on tilaa kaikille

Kirkkomusiikin päivänä musiikki viedään keskelle arkea. Suomessa on seurakuntien piirissä noin 50 000 aktiivista kirkkomusiikkiharrastajaa ja noin 1 000 kirkkomusiikin ammattilaista, kanttoria. Kirkkomusiikin päivä kutsuu mukaan myös uusia toimijoita: Kirkkomusiikkitoiminnassa on tilaa kaikille, muskareista laulupiireihin, bändeistä kamarikuoroihin.

Säännöllisen harrastustoiminnan lisäksi projektitoiminta on kasvussa kirkkomusiikin piirissä.

– Moni haluaa päästä mukaan toteuttamaan musiikkiproduktioita ilman sitoutumista viikoittaiseen harrastukseen. Usein seurakunnassa musiikkitoimintaan voikin tulla mukaan myös piipahtaen, tiettyyn tapahtumaan tai projektiin, kertoo Kirkkomusiikkiliiton toiminnanjohtaja Jonna Aakkula.