Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Kirkkohallituksen Jukka Keskitalo: Kirkko pyrkii vaikuttamaan hallitusohjelmaan

 

Kirkko pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan tulevaan hallitusohjelmaan, sanoo kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo.
– Ennen vaaleja tapasimme poliittisia puolueita ja esittelimme kirkon hallitusohjelmatavoitteita yleisellä tasolla. Nyt kun vaalit on käyty, pyrimme näihin neuvotteluihin tuomaan sekä virkamiehille että puolueille esille näkemyksiämme.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo kävi perjantaina tapaamassa Jyrki Kataista. Luterilainen kirkko esittää tulevaan hallitusohjelmaan kirjaukset suomalaisten terveys- ja tuloerojen kaventamisesta, perheiden ja vanhemmuuden tukemisesta sekä toimista köyhimpien maiden ruokaturvan parantamiseksi

– Pyritään tuomaan kirkon näkemykset esille, jotta ne tiedettäisiin siellä päätöksentekokammareissa. Esimerkiksi mitä kirkossa ajatellaan vaikkapa uskonnonopetuksesta, yhteisövero-osuudesta tai tästä köyhyys teemasta.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

– Vaikuttaminen on sellaista rohkeata menemistä, yhteyksien ottamista ja verkostojen ylläpitoa. Ettemme jää omien seinien sisäpuolelle vain odottamaan, että joku tulee kysymään meiltä, onko teillä jotakin näkemystä näistä asioista, kertoo kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo Radio Dein haastattelussa.

Sukupuolineutraali avioliittolaki pois hallitusohjelmasta

Virallisesti kirkkohallitukselta pyydetään lausuntoa lakiesityksiin tai komitean mietintöihin, mutta tosiasiassa vaikuttaminen siinä vaiheessa on jo myöhäistä. Oleellista on päästä vaikuttamaan keskusteluihin, jossa asioita valmistellaan.

Keskitalo ei usko, että tulevassa hallitusohjelmassa sukupuolineutraali avioliittolaki etenee. Hän perustaa näkemyksensä keskusteluihin politiikkojen kanssa.

Paine saama sukupuolta olevien vihkimisestä ei Keskitalon mukaan ensisijaisesti tule yhteiskunnan taholta vaan julkisen keskustelun kautta.

– Vaikka poliitikot nyt vakuuttavat, että kirkko saa tehdä päätökset itse, niin tilanne on monimutkaisempi.

Kirkon kanta on esitetty kirkkohallituksen hallitusohjelmatavoitteissa; kirkko pitää kulttuurisista, historiallisista ja teologisista syistä perusteltuna, että avioliitto säilytettäisiin miehen ja naisen välisenä liittona. Tarvittaessa kehitetään sitten parisuhdelainsäädäntöä.

Kirkkohallitus hyväksyi tammikuussa kirkon ensimmäisen strategian, joka korostaa vaikuttamis toimintaa ja kirkon ja seurakuntien edunvalvontaa suhteessa päätöksentekoon. Nyt kirkkohallitus jalkauttaa strategiaa organisaatioonsa.

Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo on Radio Dein viikon vieras tällä viikolla Toivon päivässä klo 15.20. Koko haastattelun kuulet tiistaina 3.5. klo 22.05.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)