Kirkko kerää seurakuntalaisilta palautetta jumalanpalveluksista

 

Väki halutaan takaisin jumalanpalveluksiin. Kuvassa vuonna 2010 valmistunut Kuokkalan kirkko Jyväskylässä.

Kirkoissa käy jouluaattona ja joulupäivänä noin puoli miljoonaa suomalaista.

Jumalanpalvelusten monipuolisuutta ja koskettavuutta halutaan nyt laajentaa adventin- ja joulunaikaa laajemmalle.

Kirkkohallituksen tavoitteena on koota tietoa myönteisistä tavoista toteuttaa jumalanpalvelus.

”Monet kokevat, että joulunajan jumalanpalveluksissa ovat vahvasti läsnä lämpö ja tuttuus. Nykyinen jumalanpalvelusjärjestys antaa paljon mahdollisuuksia lämmön ja elämänläheisyyden esille saamiseen. Olisi merkittävää, että jumalanpalveluksesta saataisiin läheinen kokemus myös muulloin”, kertoo hankekoordinaattori Ulla Tuovinen.

Jumalanpalvelusten kehittäminen merkitsee nykyisen jumalanpalveluselämän eri muotojen monipuolista ja luovaa käyttöönottamista.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

”Kyseessä ei ole jumalanpalvelusuudistus. Kehittämisessä halutaan nostaa esille nykyisin käytössä olevan jumalanpalveluskaavan tarjoamia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Tavoitteena on tarjota eväitä jumalanpalvelusten rikastamiseen. Monipuolinen jumalanpalveluselämä on seurakuntalaiselle etu ja hengellisen elämän lähde”, hankekoordinaattori Mika Pajunen painottaa.

Seurakuntalaisten toiveet esiin

Kirkkohallitus aloittaa vuonna 2011 jumalanpalveluselämän kehittämishankkeen, joka toteutetaan yhteistyössä seurakuntien kanssa. Kehittämisseurakuntien jumalanpalveluksista kerätään esimerkkejä muun muassa rukouksista ja eri musiikkityylien käytöstä. Kehittämisseurakuntia on yli 40. Yhteistyössä on mukana sekä suomen- että ruotsinkielisiä seurakuntia.

Kehittämistoimintaa tukee tutkimushanke, jossa selvitetään seurakuntalaisten jumalanpalvelukokemuksia ja -toiveita. Tutkimus tehdään yhteistyössä Kirkon tutkimuskeskuksen kanssa.

”Jumalanpalveluksen on reagoitava ympäristöönsä. Sen toteuttamistavat vaikuttavat myös osallistujamääriin. Tarkoituksena on löytää jumalanpalveluksen monipuolisempia mahdollisuuksia nyt, kun nykyisestä jumalanpalveluksesta on saatu kymmenen vuoden kokemus. Se tarjoaa yhä käyttämättömiä mahdollisuuksia, joita olisi tärkeää hyödyntää. Tavoitteena on, että jumalanpalveluselämän rikkaus ja monipuolisuus vakiintuvat osaksi seurakuntien elämää”, toteaa Ulla Tuovinen.

Kirkkohallitus on käynnistänyt myös virsitutkimushankkeen, joka täydentää ja tukee jumalanpalveluksen kehittämistä ja tutkimustyötä.