Kirgisiassa ollaan kiristämässä uskonnollista sensuuria

 

Kirgisiassa on ehdotettu uskontolakiin lisäyksiä, jotka antaisivat valtiolle vallan kontrolloida lähes kaikkia uskonnollisia julkaisuja. Kiristämisen tavoitteena sanotaan olevan kasvavan ääriliikehdinnän ja terrorismin hillitseminen. World Evangelical Alliancen (WEA) mukaan on kuitenkin varoiteltu, että toimet ennemminkin auttaisivat väkivaltaisten islamistiryhmien kasvamista maassa.

 

Ehdotetut lisäykset vuoden 2009 uskontolakiin tulevat todennäköisesti voimaan syyskuussa, kertoo Forum 18 News.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay sanoi lehdistötilaisuudessa ensimmäisellä vierailullaan Kirgisiassa 10. heinäkuuta että ”syrjintä erityisesti etnisyyden, uskonnon ja sukupuolen perusteella pysyy syvästi ongelmallisena aiheena” maassa. WEA:n mukaan monet pelkäävät hallituksen käyttävän uusia ehtoja saadakseen kaiken uskonnollisen kirjallisuuden maahantuonnin, julkaisun sekä levittämisen hallintaansa sekä käyttävän sitä puolueellisesti uskonnollisia yhdyskuntia vastaan.

Vuoden 2009 ankara uskontolaki tuotiin vastatoimena islamistiterroristiryhmä Hizb ut-Tahririn (HT) nostamaan uhkaan. WEA:n mukaan on kuitenkin todennäköistä, että valtion toimeenpanemat voimakeinot perusoikeuksien rajoittamiseksi vain lisäävät syitä terrori-iskuille ja helpottavat terroristijärjestöjä värväämään lisää väkeä.

Kirgisia on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) jäsen ja on siten ilmoittanut sitoutuvansa muun muassa uskonnonvapauden vahvistamiseen.