Kiistellystä kassamenestyksestä kohti suurempaa jatko-osaa – The Passion of the Christ: Resurrection elokuvan kuvaukset alkavat vuonna 2025

 

Jim Caviezel näytteli Jeesusta vuoden 2004 elokuvassa The Passion of the Christ ja palaa nyt jälleen rooliinsa.
kuva: Philippe Antonello/MARQUIS FILMS LTD.

Vuosien huhujen ja odotuksen jälkeen näyttää vihdoin varmalta, että Mel Gibsonin odotetun The Passion of the Christ-elokuvan jatko-osan kuvaukset alkavat ensi vuonna.

Gibson ei palaa pelkästään hankkeen ohjaajaksi, vaan toimii myös elokuvan käsikirjoittajana ja tuottajana. Jeesuksen roolissa nähdään jälleen Jim Caviezel, ja alkuperäisessä elokuvassa Pietaria näytellyt Francesco De Vito liittyy hänen rinnalleen jatko-osaan, josta odotetaan yhtä voimakasta ja vaikuttavaa kuin edeltäjästään. 

Kaikkien aikojen suurin elokuva?

Jatko-osa kantaa nimeä The Passion of the Christ: Resurrection. Consequencen ja Italpressin raporttien mukaan Gibson on vieraillut syksyn aikana Maltalla ja neuvotellut maan viranomaisten kanssa saarivaltion käyttämisestä elokuvan kuvauspaikkana. Muun muassa Maltan pääministeri Robert Abela tapasi Gibsonin ja tuotantoryhmän keskustellakseen tulevasta tuotannosta. Muita raportoituja kuvauspaikkoja ovat Israel ja Marokko.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Elokuvan tarkemmat juonenkäänteet on pyritty pitämään salassa, mutta lähellä projektia olevien lähteiden mukaan elokuvan tapahtumat keskittyvät Jeesuksen ylösnousemukseen, hänen kuolemansa jälkeisiin tapahtumiin sekä niiden vaikutuksista varhaiskristilliseen yhteisöön. Caviezel on vihjannut jatko-osan olevan vieläkin vaikuttavampi, ja hän on kutsunut sitä jopa ”kaikkien aikojen suurimmaksi elokuvaksi.”

Kulttuurinen vaikutus ja uudet haasteet

Vuonna 2004 ilmestyneestä The Passion of the Christ -elokuvasta tuli kaikkein eniten tuottanut Yhdysvalloissa tehty hengellinen elokuva. Sen tuotot olivat maailmanlaajuisesti 611 miljoonaa dollaria, vaikka elokuvan budjetti oli vain noin 30 miljoonaa dollaria. Gibson rahoitti elokuvan suurelta osin omilla varoillaan, koska elokuvastudiot suhtautuivat nihkeästi elokuvan vahvasti uskonnollista teemaa ja graafista kuvausta kohtaan. Elokuva herätti ilmestyttyään laajaa keskustelua ja sai sekä kiitosta että kritiikkiä graafisesta ja väkivaltaisesta kuvauksestaan Kristuksen kärsimyksistä. Kiistanalaisuudestaan huolimatta elokuva jätti pysyvän jäljen yleisöön ja on edelleen yksi kaikkien aikojen eniten tuottaneista raamatullisista elokuvista.  

Jatko-osasta on odotettavissa laajempi ja visuaalisesti näyttävämpi kuvaus ylösnousemuksesta. Gibson on haastatteluissa vihjannut elokuvan pureutuvan paitsi kolmen päivän tapahtumiin myös syvemmin hengellisiin ja yliluonnollisiin ulottuvuuksiin. ”Kyse ei ole vain siitä, mitä tapahtui kolmen päivän aikana, vaan siitä, mitä tapahtui koko maailmassa – myös henkisessä maailmassa”, Gibson totesi.

Toinen mahdollisuus koskettaa katsojia

 The Passion of the Christ: Resurrection-elokuvan ilmestymistä valkokankaille ei ole tarkalleen vahvistettu, mutta sen odotetaan tapahtuvan vuonna 2026. Gibsonin paluu raamatullisen kertomuksen äärelle herättää joka tapauksessa suurta kiinnostusta ja katsojien odotukset ovat korkealla. Myös epäilykset projektin onnistumisesta ovat väistämättömiä.  Ensimmäisen osan saavuttaman suosion ja menestyksen paineessa nousee kysymys siitä, kykeneekö jatko-osa saavuttamaan samanlaisen kulttuurisen ja tunnepohjaisen vaikuttavuuden – vai jääkö se alkuperäisen varjoon? Kyseessä ei ole kuitenkaan vain jatko-osa, vaan pyrkimys kuvata ylösnousemusta ja siihen liittyviä hengellisiä teemoja tavalla, jonka tarkoitus on haastaa ja koskettaa katsojaa. Se edellyttää onnistunutta tulkintaa siitä, mikä on pyhää, herkkää ja syvästi henkilökohtaista. 

Joka tapauksessa The Passion of the Christ: Resurrection elokuvan saapuminen valkokankaille tulee varmasti olemaan odotettu ja merkittävä hetki monille. Mel Gibson on jo kerran onnistunut välittämään elokuvan keinoin maailman tärkeimmän sanoman miljoonien katsojien silmien eteen. Nyt hänellä on tilaisuus tehdä sama toistamiseen. Siksi tämän hankkeen puolesta voi vain ristiä kädet toivoen, että se onnistuu täydellisesti. Jos elokuva puhuttelee katsojia syvästi, se voi vahvistaa monien uskoa evankeliumin sanomaan.