Keski-Afrikan tasavalta: kaksi pappia kymmenien surmattujen joukossa islamistien hyökätessä kirkkoon

 

Verilöyly katolisen kirkon pihamaalla tapahtui YK-joukkojen läsnäolosta huolimatta.

Keski-Afrikan tasavallassa kymmenet ihmiset ovat saaneet surmansa Alindaon pikkukaupungissa 15. marraskuuta. Hyökkäyksestä epäillään Seleka-sissijärjestöstä irtaantuneita, pääosin islaminuskoisia UPC-taistelijoita.

UPC-taistelijat hyökkäsivät katedraaliin ja lähialueen pakolaisleiriin, johon on paennut n. 26 000 ihmistä.

Viime vuonna sama kylä joutui samojen taistelijoiden verilöylyn kohteeksi. Amnesty Internationalin mukaan 8.5.2017 hyökkäyksessä surmattiin 130 ihmistä, tosin luotettavien lähteiden mukaan kuolonuhreja oli useita satoja. Uhrit olivat kristittyjä kyläläisiä, joita syytettiin UPC:tä vastustavien tahojen tukemisesta. UPC valtasi alueen vuonna 2014. Järjestö on vastuussa useista siviileihin kohdistuneista väkivaltaisuuksista.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Viimeisimmän iskun syy lienee UPC-taistelijan kuolema, joka aiheutti kahnausta eri taistelijoiden välille. Eri lähteiden mukaan kuolonuhreja on neljästäkymmenestä jopa sataan.

Sama kylä joutui UPC-taistelijoiden hyökkäyksen kohteeksi viime vuonna.

Silminnäkijöiden ja World Watch Monitorin keräämän kuvamateriaalin mukaan hävitys alueella oli valtaisa: maassa lojui kymmeniä ruumiita palaneiden teltan jäänteiden ja muun tavaran keskellä. Osa uhreista oli palanut tunnistamattomiksi, toiset oli ammuttu tai silvottu viidakkoveitsillä.

Alindaon naapurikylän, Bangassoun, piispa Muños kuvasi hyökkäyksen hyytäviä yksityiskohtia: “UPC:n miehet hyökkäsivät ja sytyttivät leirin tuleen, tappoivat naisia ja lapsia ja polttivat katedraalin, jossa surmasivat kaksi piispaa.”

Verilöylyn jälkeen Keski-Afrikan tasavallan katolinen kirkko ilmaisi huolensa siitä, että kirkosta on tullut Keski-Afrikan aseellisten ryhmittymien kohde. Kuluvan vuoden 2018 aikana Seleka-sissijärjestöstä eronneet taistelijat ovat surmanneet viisi katolista pappia. Kesäkuussa isä Firmin Gbagoua, 52, sai surmansa pappilaan tehdyssä hyökkäyksessä. Toukokuussa taistelijat hyökkäsivät katoliseen messuun ja surmasivat isä Albert Tougoumalé Baban, 71. Maaliskuussa isä Désiré Angbabata sai surmansa kymmenien seurakuntalaistensa joukossa. Tammikuussa isä Alain Blaise Bissialon kimppuun hyökättiin ja hänet jätettiin kuolemaan, mutta hän selviytyi.

Katolisen kirkon lauselmassa piispat pyysivät hallitusta ja YK:n alaista maan vakauttamiseen pyrkivää valtuuskuntaa yhdistämään toimiaan, jotta hyökkääjät saataisiin oikeuden eteen.

Viisi katolista pappia on surmattu kuluvan vuoden aikana entisten Seleka-taistelijoiden hyökkäyksissä.

Kardinaali Dieudonné Nzapalainga aikoo vierailla hyökkäysten kohteeksi joutuneella alueella. Viimeisimmän hyökkäyksen aikana kardinaali oli kahden kollegansa kanssa Meksikossa, jossa heidät palkittiin toiminnastaan uskonnon ja yhteiskunnan välisten erimielisyyksien lievittämiseksi.

Hallitus on myös tuominnut iskun ja määräsi verilöylyn johdosta kolmen päivän kansallisen suruajan. Samoin YK on tuominnut iskut siviilejä kohtaan koko maassa. YK:n alaisen valtuuskunnan edustaja sanoi, että maailma ei voi sulkea silmiään siltä, mitä Keski-Afrikan tasavallassa tapahtuu. “Me olemme taas lähtöpisteessä. Nämä halveksittavat iskut kohdistuvat viattomiin miehiin, naisiin, poikiin ja tyttöihin. He ovat menettäneet kaiken, myös toivon.”

YK:n rauhanturvajoukkoja syytetty passiivisuudesta

Paikallisten lähteiden mukaan viimeisin isku tapahtui YK:n rauhanturvajoukkojen läsnäollessa. Eräs katolinen pappi kertoi, että joukot jopa vetäytyivät ja jättivät pakolaiset oman onnensa nojaan. “Lähteideni mukaan rauhanturvajoukot eivät puolustaneet siviilejä kapinallisten hyökkäykseltä. Taistelijoiden saavuttua YK-joukot vetäytyivät tukikohtaansa jättäen ihmiset kuoleman ja tuhon keskelle.”

Alindaon verilöylyn seurauksena maan kansalaisyhteiskunnan ryhmien puheenjohtaja pyysi hallitusta sijoittamaan sotilaita Alindaon alueelle kylän turvaamiseksi. Hän myös vetosi YK:hon paikalla olleen rauhanturvajoukon siirtämiseksi toisaalle ja sen korvaamiseksi ammattitaitoisemmalla ja ei-muslimeista koostuvalla joukko-osastolla.

YK:n mukaan lähes kolme miljoonaa ihmistä on avun ja suojelun tarpeessa Keski-Afrikan tasavallassa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun YK-joukkoja syytetään passiivisuudesta tai jopa puolueellisuudesta aseellisten ryhmien toimeenpanemissa verilöylyissä. YK on kiistänyt syytteet.

Elokuussa 2017 UPC-taistelijat surmasivat kymmeniä siviilejä Gambon kylässä. Suurin osa uhreista oli naisia ja lapsia. Joidenkin kaula oli katkaistu, toiset oli poltettu elävältä koteihinsa. Surmansa saaneiden joukossa oli kymmenen Punaisen Ristin työntekijää. Paikallisten lähteiden mukaan kylässä ollut marokkolainen rauhanturvaosasto ei tehnyt mitään estääkseen tapahtumia tai puolustaakseen siviilejä.

Saman vuoden syyskuussa toiseen kylään hyökättiin ja kymmenet ihmiset saivat surmansa. Jälleen paikalla oli marokkolainen rauhanturvaosasto. Hyökkääjät ryöstivät omaisuutta, mm. katolisen kirkon kiinteistössä. Hyökkäyksen jälkeen n.15000 ihmistä joutui pakenemaan naapurimaahan, Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Syyskuussa 2017 isä Louis Tongagnesi hakattiin kuoliaaksi kotonaan, Zambaguian kylässä. Paikallisten lähteiden mukaan hyökkääjät olivat UPC-taistelijoita. Muutaman viikon kuluttua aseistautuneet miehet hyökkäsivät Bocarangan kylään ja sen 15000 asukkaasta suurin osa joutui jättämään kotinsa ja pakenemaan. Paikalla oli bangladeshilainen YK-osasto, joka ei reagoinut hyökkäykseen mitenkään.

Keski-Afrikan tasavallassa on yli 12000 rauhanturvaajaa, mutta tilanne on edelleen epävarma, sillä eri aseelliset ryhmittymät hallitsevat suurinta osaa maasta ja ryhmät ovat vastuussa lukemattomista ihmisoikeusrikkomuksista.

YK:n mukaan lähes kolme miljoonaa tasavallan asukasta on avun ja turvan tarpeessa. Lokakuun loppuun mennessä on tilastoitu yli 338 avustustyöntekijöihin kohdistunutta väkivallantekoa. Keski-Afrikan tasavalta on näin ollen yksi maailman vaarallisimmista maista avustustyöntekijöiden näkökulmasta.

Lähde

Tutustu lisää Keski-Afrikan tasavallan tilanteeseen.

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen