Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Katolisten määrä Suomessa kolminkertaistunut kolmessa vuosikymmenessä – Perinteinen oppi vakuuttaa

 

Pietarinkirkko on Vatikaanivaltion pääkirkko Roomassa. Kuva: Sari Savela

Suomen katolinen kirkko on kasvattanut tasaisesti jäsenmääräänsä. Jäsenistä yli puolet on vieraskielisiä.

Rekisteröityjen katolisten määrä Suomessa on kasvanut vuodesta 1990 noin 2-5 prosentin vuosi vauhtia. Vuonna 2020 jäsenmäärä kasvoi noin 401 jäsenellä. Vuoden lopussa rekisteröityjä katolisia oli yli kolminkertainen määrä, 15902, vuoden 1990 jäsenmäärään 4429 verrattuna.

Vuoden 2020 kasvusta yli puolet (52,8 %) oli muuttoja toisesta hiippakunnasta eli käytännössä kyse on maahanmuuttajista, reilu kolmannes (37,3 %) uusista jäsenistä otettiin kirkon yhteyteen kasteessa. Noin kymmenen prosenttia uusista jäsenistä oli kirkkoon otettuja seurakuntalaisia. Suomen katolisella kirkolla on yhteensä kahdeksan seurakuntaa.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Suomen katolisen kirkon jäsenistä 41 prosenttia on suomenkielisiä, viisi prosenttia ruotsinkielisiä ja yli puolet (55 %) on muun kielisiä.

Sakramentaalisuus ja perinteinen oppi vakuuttavat

Teologian tohtori Juho Sankamo perheineen liittyi katoliseen kirkkoon pari vuotta sitten. Hän näkee katolisen kirkon äitikirkkona, jolta kristityt ovat saaneet Raamatun, ja joka on sanoittanut kristillisen uskon ja evankeliumin.

-– Suurin syy katoliseen kirkkoon  liittymiselleni on, että uskon katolisen kirkon olevan se kirkko, se yhteisö, jonka Jeesus Kristus itse rakensi kalliolle 2000 vuotta sitten. Oikeastaan myös luterilaiset, ja kaikki protestanttiset kirkkokunnat, ovat jollain tavalla yhteydessä tähän kirkkoon.Katolisessa kirkossa on paljon syntisiä ihmisiä, mutta me emme pysty tekemään tyhjäksi sitä, mitä kirkko todella on: Kristuksen ruumis, Jumalan kansa ja temppeli.

– Elämme levotonta aikaa, jossa kirkkokunnat hajoavat ja uskonoppia ja moraalia päivitetään ”tähän päivään”. Katolisen uskon mukaan Kristus on laumansa keskellä. Tämä on kirkon tärkein voima, Sankamo toteaa.

Sankamon perhe on löytänyt paikkansa Turun paikallisseurakunnasta.

– Paikallistasolla katolinen seurakunta on varsin värikäs ja monipuolinen yhteisö. Yllättäen monia nuoria miehiä kuuluu yhteisöön.

– Katolisessa kirkossa on vanha ja perinteinen oppi, joka ei muutu tämän maailman tuulissa, kertoo puolestaan Sankamon vaimo Carita.