Kansanedustaja Päivi Räsänen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien kouluissa jaettua materiaalia seksuaalisesta häirinnästä

 

Kuva: Ilkka Kontturi

Kansanedustaja Päivi Räsänen on tänään jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, miten hallitus aikoo ohjeistaa opetushallitusta ja kouluja ettei lapsille sopimattomia materiaaleja käytetä seksuaalivalistuksessa.

Kaikkiin yläkouluihin on jaettu vuonna 2019 ruotsalaisen kirjailija Inti Chavez Perezin seksikirja ”Respektiä – Seksikirja pojille”. Kirja sisältää kuvauksia seksuaalisista teoista tavalla, joka ei olisi painokelpoinen sanomalehteen, saatikka kouluopetukseen. Siellä mm opastetaan kuinka miehen sukuelintä (käyttäen alatyylisiä termejä) tulee harjoitella ottamaan mahdollisimman syvälle suuhun. Seksuaalisuuteen liittyviä teemoja tulisi käsitellä hienotunteisesti, ja lasten tason huomioon ottaen, Räsänen toteaa kirjallisessa kysymyksessään.

Opetushallituksen verkkosivuilla kerrotaan seksuaalisen häirinnän olevan ”sanallista, sanatonta, fyysistä tai muuta seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla loukataan henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.” Samoin seksuaaliseen häirintään kerrotaan kuuluvan myös ” seksuaalissävytteisten viestien ja kuvamateriaalien lähettäminen”. Monet kirjan ilmaisut täyttävät häirinnän kriteerit, erityisesti kun ne kohdistuvat reilusti suojaikärajaa nuorempiin lapsiin.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

– Olen saanut runsaasti viestejä, joissa vanhemmat ovat kertoneet lapsen ahdistuneen tästä kirjasta. Myös lapsiasiainvaltuutetun mielestä kirjan teksti ei ole lapsille sopivaa, Räsänen kertoo.

– On vaarallista, että grooming-riskien aikana kirjassa kehotetaan ottamaan kuvia sukuelimistään ja lähettämään niitä nähtäville. Jos nuori seuraa ohjeita, hän helposti altistuu kiusaamiselle ja jopa hyväksikäytölle. Ideologisesti värittynyt, pornografinen ajattelu tulisi jättää luokkahuoneiden ulkopuolelle.

Kansanedustaja Räsänen osoittaa kirjallisen kysymyksensä eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten asianomaiselle ministerille. Hän kysyy: ”Miten hallitus aikoo ohjeistaa opetushallitusta ja kouluja, ettei tätä kirjaa tai sen kaltaisia lapsille sopimattomia materiaaleja käytetä osana seksuaalivalistusta?”