Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Kansallinen rukousaamiainen muistutti: ”Ilma, jota hengitämme, on yhteistä”

 

Ulkoministeri Timo Soinin viimeiseksi viralliseksi tervehdykseksi jäi hänen puheenvuoronsa Kansallisella rukousaamiaisella viime torstaina. Vain päivää myöhemmin hallitus erosi. Kuva: Antero Laukkanen.

– Raamatussa todetaan, että tämä maailma on tulelle talletettu ja Kristus tulee pian. Tästä saattaa joillekin kristityille nousta se ajatus, ettei sen vuoksi tarvitse toimia ympäristön hyväksi, avaa kansanedustaja Antero Laukkanen.

Suomen Kansallinen Rukousaamiainen järjestettiin viidennen kerran 7. maaliskuuta. Kansanedustajien järjestämä kutsuvierastilaisuus pysäytti osallistujat ympäristövastuun ja ilmastonmuutoksen äärelle.

– Raamatussa todetaan, että tämä maailma on tulelle talletettu ja Kristus tulee pian. Tästä saattaa joillekin kristityille nousta se ajatus, ettei sen vuoksi tarvitse toimia ympäristön hyväksi. Haluamme astua ulos tällaisesta ajattelusta ja tuoda vastuullisuuden ajatusta laajasti esiin. Tällä kertaa vastuullisuus kohdistui luomakuntaan, kuvasi rukousaamiaisen järjestäjiin kuuluva kansanedustaja Antero Laukkanen.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Noin 160 osallistujaa keränneen rukousaamiaisen pääpuhuja Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna muistutti vastuusta luomakunnan puutarhureina.

– Luomakunta viittaa siihen, että tämä maailmamme kaikkineen ei ole syntynyt itsestään, vahingossa tai sattumalta. Kaiken takana on Jumala, Luoja, jonka kädenjälkeä on meitä ympäröivä luontokin, hän sanoi.

Katumisen lisäksi Huokuna kehotti kuulijoita toimimaan ympäristön hyväksi ja muistutti meneillään olevasta ekopaastosta.

– Kirkkomme julkaisi ympäristöohjelman ”Kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuus” vuonna 2008. Siinä annettiin käytännöllisiä suosituksia kestävään elämäntapaan. Samalla todettiin, että kirkoilla ja kristillisillä yhteisöillä voi ja pitää olla profeetallinen ääni paitsi omassa piirissään myös laajemmin yhteiskunnassa ympäristöuhkien torjumiseksi.

Ulkoministeri Timo Soini toi Suomen kansalliselle rukousaamiaiselle valtiovallan tervehdyksen. Hän muistutti, että kristityllä on oikeus ilmaista uskoaan, ja tämä oikeus koskee myös ministereitä.

– Se jäi hänen viimeiseksi viralliseksi tervehdyksekseen ulkoministerinä, Laukkanen toteaa ja viittaa hallituksen eroamiseen rukousaamiaista seuraavana päivänä.

Tänä vuonna rukousaamiaiselle osallistui tähän mennessä suurin ulkomaisten vieraiden ryhmä.

– Suomen tapa järjestää kansallinen rukousaamiainen kiinnostaa, sillä useat kansanedustajat eri puolueis­ta kuuluvat rukousaamiaisen toimikuntaan ja järjestäjänä toimii myös eduskunnan raamatturyhmä.

– Euroopan tasolla käydään keskustelua siitä, onko kristityllä oikeus ilmaista uskoaan, vai tulisiko se rajata vain yksityisen uskonharjoituksen piiriin, Laukkanen kertoo.

Rukousaamiaiselle osallistuneille jaettiin rukouskortit, jotka täyttämällä oli mahdollisuus sitoutua rukoilemaan seuraavan vuoden ajan viiden yhteiskunnallisen vaikuttajan puolesta.

– Uusi idea sai innostuneen vastaanoton, Laukkanen kertoo.

Rukousaamiaiset ovat kansainvälinen liike. Ensimmäinen Kansallinen Rukousaamiainen järjestettiin Yhdysvalloissa vuonna 1953. Nykyään rukousaamiaisia järjestetään yli 70 parlamentissa eri puolilla maailmaa. Suomessa kansallinen rukousaamiainen on järjestetty vuodesta 2015.

Rukousaamiaisen jälkeisen arvoseminaarin aiheena oli ”Vastuu luomakunnasta”.

Arvoseminaarin puhujina toimivat muun muassa ympäristöpolitiikan alan tohtori ja Tokion ilmastofoorumin ohjausryhmän jäsen Eija-Riitta Korhola sekä metsien ilmastovaikutuksen asiantuntija Veli Pohjonen.

 
Kylvaja artikkelibanneri