Kamppailulajien suosio lisääntynyt helluntailaisten keskuudessa

 

Pastori ja vapaaottelun Suomen mestari järjestivät näytösottelun Hyvinkään helluntaiseurakunnan.nuorisotapahtumassa toukokuussa.

Salibandy ynnä muu urheilu on pitkään ollut kiinteä osa helluntaiseurakuntien nuorisotyötä. Viime vuosina myös kiinnostusta kamppailulajeihin, erityisesti vapaaotteluun ja lukkopainiin, on ilmennyt muutamissa seurakunnissa. Väkivaltaisilta vaikuttavat lajit sopivat harrastajien mukaan kristitylle siinä missä mikä tahansa muukin urheilu.

Vapaaottelu on laji, joka yhdistää monien eri pysty- ja mattokamppailulajien tekniikoita ja jossa sääntöjä on vähän.

Hyvinkään helluntaiseurakunta järjesti toukokuussa nuortentapahtuman, joka huipentui show-luonteiseen vapaaottelunäytökseen. Vapaaottelun raskaan sarjan kaksinkertaisen Suomen mestarin Tommi Haaviston ja lajia aktiivisesti harrastavan teologian tohtori Matti Kankaanniemen välinen ottelu keräsi Hyvinkään helluntaiseurakunnan omistamaan skeittihalliin noin sata nuorta, joista monet olivat seurakunnan ulkopuolelta.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Seurakunnan nuorisopastori Mikko Kujalan mukaan vapaaottelun käyttö nuorisotapahtumassa on omiaan murtamaan ennakkoluuloja uskovaisuutta kohtaan. Nuoria kiinnostavat lajit toimivat myös koukkuina evankeliumin hyväksi.

– Siellä oli monia yläasteikäisiä poikia, jotka shown jälkeen kuuntelivat hiiren hiljaa, kun Matti puhui Jumalasta.

Raamattuopiston tytöt lukkopainivat

Vapaaottelun tekniikoista omaksi lajikseen muotoutunut lukkopaini on laji, jossa pyritään hallitsemaan vastustajaa erilaisten käsi- ja jalkalukkojen sekä kuristusten avulla. Lajia on harrastettu epävirallisesti helluntaiherätyksen raamattuopiston Ison Kirjan opiskelijoiden keskuudessa jo vuodesta 2005. Kuluneena kautena sekä pojat että tytöt pitivät painitreenejä pari kertaa viikossa.

– Keuruulla on aika vähän urheilumahdollisuuksia, ja laji kiinnosti. Lukkopaini oli vaan kivaa, sanoo lapsi- ja nuorisotyön linjalta tänä keväänä valmistunut Lotta Kosunen.

– Lajista tuli keino purkaa opiskelupaineita ja saada ajatukset muualle. Tenttejä ei tule ajateltua, kun miettii, miten pääsee pois lukosta, Kosunen nauraa.

Lukkopainissa voi sattua. Tyttöjen painitreeneissä on kerran oksennettu, kerran on ollut silmä mustana, ja suusta on tullut verta. Leikkaamattomat kynnet tekevät naarmuja ja hiuksia lähtee päästä. Kerran Kosuselta on melkein mennyt taju, kun hän ei kerennyt ajoissa taputtaa mattoa merkiksi luovuttamisesta.

– En ajattele, että naisena minun pitäisi rajoittaa harrastukseni kutomiseen ja virkkaamiseen, hän toteaa.

”Väkivaltaista, mutta ei väkivaltaa”

Vapaaottelu ja lukkopaini voivat ensitutustumisella vaikuttaa jopa tarpeettoman väkivaltaisilta lajeilta. Esimerkiksi televisiokanava JIM:iltä tuttu vapaaotteluohjelma The Ultimate Fighter on rankkaa katsottavaa.

Porin helluntaiseurakuntaan kuuluva, vapaaottelua ja lukkopainia valmentava Sami Sistonen korostaa, että vaikka laji on väkivaltainen, se ei ole väkivaltaa.

– Vapaaottelu on riskialtista ja vammoja joskus tulee, mutta treeneissä ei kukaan pyri tahallaan vahingoittamaan toista. Vihanhallinta on tärkeä osa lajia.

Seurakunnassaan pyhäkoulua vetävän Sistosen mielestä vapaaottelu sopii uskovalle siinä missä mikä tahansa muukin urheilu.

– Se on shakkimainen laji, siinä tarvitaan älliä ja tekniikkaa, ja tietysti kovaa kestävyyskuntoa.