Kahdeksan vuoden urakka päättyi – Radioraamattupiiri kävi Uuden testamentin läpi

 

Radioraamattupiirin tekijät viimeisen Uutta testamenttia koskevan jakson äänityksissä. Vasemmalta: Riitta Lemmetyinen, Aku Lundström, Eero Junkkaala ja Aino Viitanen.

Suomen Raamattuopiston Radioraamattupiiri alkaa seuraavaksi käsitellä Vanhaa testamenttia. Ohjelman kokeneet opettajat ihmettelevät, miten Raamatusta löytyy loputtomasti uutta.

Viikoittain Radio Dein kautta lähetettävä Radioraamattupiiri käsittelee Raamatun kirjoja luku kerrallaan. Ohjelman tyyli ei ole raamattuopetus vaan pikemminkin keskustelu. Äänessä ovat Riitta Lemmetyinen, Eero Junkkaala ja Aino Viitanen.

Riitta Lemmetyinen on teologian maisteri ja entinen nunna, jolle armo avautui ja ”luostarin muurit murtuivat”. Aino Viitanen on Suomen Raamattuopiston aluejohtaja. Teologian tohtori Eero Junkkaala puolestaan tunnetaan esimerkiksi arkeologina.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kaikki Radioraamattupiirin lähetetyt jaksot löytyvät netistä, muun muassa Spotifysta. Ohjelman tekniikasta on alusta asti vastannut Aku Lundström.

– Hieno matka, jota olen alusta asti saanut olla tekemässä. Taso on tietysti pyritty pitämään hyvänä, Lundström kertoo ja lisää, ettei ole juurikaan leikannut äänityksiä, paitsi ”timmimmäksi”.

Leikkaamistarpeen vähäisyys on sikäli erityistä, että ohjelmia ei ole käsikirjoitettu etukäteen.

– Keskustelu on spontaania. Emme tiedä, mihin päädymme, kun alamme jaksoa tekemään. Luulen, että se on tämän konseptin vahvuus. Välillä olemme eri mieltä. Ihmettelemme monia kohtia. Se tekee tästä helposti kuunneltavan, Eero Junkkaala kertoo.

– Raamattu yllättää ja aina löytyy uutta. Pohja ei tule koskaan vastaan, toteaa puolestaan Riitta Lemmetyinen.

– On ollut kiva huomata, että ihmiset tykkäävät pohdiskelevasta otteesta. Emme lyö valmiita vastauksia tiskiin, Aino Viitanen luonnehtii.

Hän jatkaa, että Uuden testamentin urakoinnin jälkeen mieli on kiitollinen.

– Jumala antaa aikaa ihmisen taivallukselle, kysymyksille ja kompuroinnille. Jumalalla on aikaa kehitellä tarinaansa ja antaa ihmisen prosessille tilaa. Ei Jumalalla ole kiire, vaikka meillä ihmisillä on. Raamattu on elävää sanaa, ja sitä kannattaa tutkia. Huomaat, että se tutkiikin sinua, Viitanen sanoo.

– Tässä työssä vanha kristitty tekee jatkuvasti uusia oivalluksia, Lemmetyinen jatkaa.

Kuuntelijat kysyvät aktiivisesti

Ohjelman pitäjät ovat huomanneet vuosien varrella toisissaan eri alojen asiantuntijuutta.

– Eero on haka Vanhan testamentin tuntemuksessa, mikä auttaa Uuden testamentin ymmärtämisessä. Ja arkeologiassa. Sellaista tuntemusta ei jokaisessa raamattupiirissä ole, Riitta Lemmetyinen kehuu.

– Riitan erityisosaaminen on muun muassa siinä, että hänen menneisyytensä teema, ahtaasta uskosta avaralle, pulpahtelee Raamatun sivuilla esille. Riitan oma kokemus tuo hyvän lisän armon ymmärtämiseen, Junkkaala jatkaa.

– Ainon rooli on kyselijä ja keskustelun ärsyttäjä. Hän haastaa meitä ja kuulijoita kysymyksillään ja pudottaa meidät maan pinnalle.

– Kadunmiehen kysymykset tulevat Ainolta, Lemmetyinen kuvaa.

Radioraamattupiiri on motivoinut ihmisiä myös perustamaan omia raamattupiirejään ohjelman äärelle. Toistasataa piiriä on ilmoittanut itsestään, mutta Aino Viitasen mukaan niitä lienee todellisuudessa paljon enemmän.

Kuuntelijoilta tulee ohjelman tekijöille paljon kysymyksiä. Yksi jakso omistettiinkin pelkästään niille.

– Olen erityisesti ilahtunut niistä palautteista, joissa kerrotaan, että ohjelmamme on auttanut ymmärtämään, mistä Raamattu puhuu. Yksi kirjoitti, että hänen vanha isänsä tuli uskoon, koska tämä ohjelmamme avulla alkoi tajuta Raamattua.

Tulevana keväänä lähetetään uusintana Apostolien tekoja koskevat jaksot. Syksyllä Radioraamattupiiri alkaa käsitellä Vanhaa testamenttia, vuorotellen Uuden testamentin jaksojen uusintojen kanssa.

– Otamme ensin 1. Mooseksen kirjan ja sitten harpomme tiettyjä lukuja, ja katamme ne lyhyellä kommentoinnilla. Jokaista lukua ei käydä erikseen läpi, koska se olisi Vanhassa testamentissa mahdoton urakka, Junkkaala kertoo.

 
Artikkelibanneri perussanoma