Juutalaisia tavoittamassa monien kulttuurien Odessassa

 

Liedenpohjan perhe on kasvanut hurjasti Ukrainassa vietettyjen vuosien aikana.

Juutalaiset kuulevat Jeesuksesta Messiaana monien kulttuurien kaupungissa Odessassa. Viimeisten 10 vuoden aikana on kaupunkiin perustettu kaksi uutta messiaanista seurakuntaa, joiden työssä Liedenpohjan perhe on mukana.

Juutalaiset kuulevat Jeesuksesta Messiaana monien kulttuurien kaupungissa Odessassa. Viimeisten 10 vuoden aikana on kaupunkiin perustettu kaksi uutta messiaanista seurakuntaa, joiden työssä Liedenpohjan perhe on mukana.

Tasan 10 vuotta sitten Lähetysyhdistys Kylväjän työntekijät Risto ja Marja Liedenpohja lähtivät Ukrainaan yhden lapsen kanssa. Vuosien varrella sekä perhe että työ ovat kasvaneet. Nyt Liedenpohjien perheeseen kuuluvat kaksi kouluikäistä tyttöä, Sade ja Linnea, ja kaksi pienempää poikaa, Lauri ja Akseli. Perheen kotikaupunki on Odessassa. Suomessa tukikohta on Liedenpohjan kylässä Virroilla.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Lähdimme Ukrainaan huhtikuun lopulla 2008, joten nyt on juhlavuosi menossa, iloitsee Risto Liedenpohja.

– On ilonaihe, että olemme saaneet olla näin kauan kentällä! Tuskin se olisi ollut mahdollista, jos olisimme lähteneet alun perin kouluikäisten lasten kanssa, sillä koulunkäynti on täällä hyvin vaativaa ja erilaista kuin Suomessa. Sen sijaan nyt kaikilla on ollut mahdollisuus sopeutua vieraaseen kieleen ja kulttuuriin pikkuhiljaa, ilman tyrmäävää kulttuurishokkia, kertaa Marja Liedenpohja.

Leppävaaran, Keuruun, Äänekosken, Eurajoen ja Virtain seurakuntien nimikkolähetit Liedenpohjat työskentelevät pääasiassa juutalaisia tavoittavassa työssä Jews for Jesus -järjestön yhteydessä.

– Työhöni sisältyy enimmäkseen katuevankeliointia, kotikäyntejä sekä sapattien ja juutalaisten juhlien järjestämistä ja niihin kutsumista, kertoo Risto Liedenpohja.

– Marja on koulutukseltaan kielenkääntäjä, joten hän auttaa lähinnä kirjallisissa töissä ja käännöksissä muun ajan kuluessa lasten ehdoilla.

Odessa on perinteisesti ollut ja on edelleenkin monikulttuurinen kaupunki. Kaupungin pääkieli on venäjä, ja esimerkiksi kouluissa opiskellaan sekä venäjää että ukrainaa. Kaduilla tulee vastaan muun muassa muslimeja ja juutalaisia. Juutalaisuuden ja islamin lisäksi Odessassa vaikuttaa muitakin uskontoja: suuri osa odessalaisista on ainakin nimellisesti ortodoksikristittyjä. Lisäksi on katolilaisia ja jonkin verran protestantteja. Luterilaisia on kokonaismittakaavassa hyvin vähän, mutta kaupungissa on kuitenkin kaksi luterilaista seurakuntaa, ukrainalainen ja saksalainen. Jotkut vanhemman polven ihmiset kuvaavat itseään ateisteiksi, koska Neuvostoliiton aikana opetettiin että Jumalaa ei ole. Odessasta löytyy myös pienessä mittakaavassa Jehovan todistajia, mormoneja, scientologeja ja hare krishnoja.

– Erityisesti juutalaismiehillä saattaa olla hyvin erilaisia maailmankatsomuksia: yksi käy säännöllisesti Odessan ortodoksi- tai reformisynagogassa, toinen on ateisti, kolmas käy ortodoksi- tai baptistikirkossa, neljäs on hyvin maallistunut ja viides messiaaninen juutalainen, joka käy messiaanisessa seurakunnassa, kuvailee Risto Liedenpohja.

– Odessa on perinteisesti ollut hyvin juutalainen kaupunki, sillä heidän asumistaan täällä ei ole rajoitettu, toisin kuin aikoinaan Pietarissa ja Moskovassa. Ennen toisen maailmansodan kauhuja lähes puolet asukkaista oli juutalaisia. Kaupungissa oli lukuisia synagogia ja hyvin paljon juutalaista kulttuuritoimintaa. Nyt juutalaisten määrä on toki vähentynyt monien muutettua Israeliin ja muualle, mutta edelleen katukuvassa voi nähdä myös ortodoksijuutalaisia paidan alta pilkottavine hapsuineen. Määritelmä, jonka mukaan ”odessalainen” on puoliksi juutalainen, puoliksi ukrainalainen ja puoliksi venäläinen, osuu harvinaisen oikeaan.

Odessan katumaisemaa. 

Kylväjän työ Odessassa on monimuotoista.

– Menemme kaduille, yleisille paikoille ja juutalaiskoteihin, joissa opetetaan Raamattua ja rukoillaan yhdessä isäntäväen kanssa. Olemme mukana Jews for Jesus -järjestön ja messiaanisten seurakuntien kanssa järjestämässä juutalaisia juhlia ja sapattikokouksia. Osallistumme myös ukrainalaisen luterilaisen seurakunnan työhön, jossa Marja on mukana pyhäkoulutyössä, kuvailee Risto Liedenpohja.

Odessassa on uskonnonvapaus, joten esimerkiksi katuevankeliointia on mahdollista tehdä vapaasti tai vaikkapa lähettää postitse juutalaisista juhlista ja Jeesuksesta kertovaa kirjallisuutta. Messiaanisten seurakuntien juutalaisiin juhliin voidaan paikallisia kutsua keskustelemalla heidän kanssaan kadulla, lähettämällä kutsukirjeitä, soittamalla ja lähettämällä tekstiviestejä. Evankeliumi on levinnyt juutalaisten keskuudessa, ja Odessaan on syntynyt viimeisen 10 vuoden aikana kaksi uutta messiaanista seurakuntaa. Sapattikokoontumisia vietetään neljässä paikassa eri puolilla kaupunkia.

Yhteiskunnallisesti ja diakonisesti Lähetysyhdistys Kylväjä vaikuttaa Odessassa tukemalla luterilaisen seurakunnan pienimuotoista vammaisten parissa tehtävää palvelutyöprojektia, jota johtaa paikallinen työntekijä Vladislav.

Työ juutalaisten parissa kulkee pitkälti juutalaisten juhlien mukaan koko vuoden. Toukokuisen shavuot-juhlan jälkeen ovat seuraavaksi syksyllä vuorossa juutalainen uusi vuosi, suuri sovintopäivä, lehtimajanjuhla sekä hanukka.

– Projektissa tehdään kotikäyntejä erityisesti vaikeimmin vammaisten kaupunkilaisten luokse, ja samalla jaetaan avustuksia ruokakassien, apuvälineiden, kuljetuksen, hengellisen kirjallisuuden ja pienten lääkekorvausten muodossa. Lisäksi järjestetään yhteisiä tapaamisia, luettelee Liedenpohja.

Ukrainassa pitkään vallinneen epävakaan yhteiskunnallisen tilanteen takia eläminen on käynyt yhä vaikeammaksi monille heikommassa asemassa oleville ryhmille, esimerkiksi vammaisille.

– Siksi apu on otettu lämpimästi vastaan, sekä apua tarvitsevien kodeissa että paikallisen vammaisyhdistyksen puolesta. Myös seurakuntaan on tullut lisää väkeä, palvelutyöprojektin ansiosta erityisesti juuri vammaisia ihmisiä. Vammaistyöprojekti tavoittaa vuosittain noin 300 apua tarvitsevaa kaupunkilaista, toteaa Liedenpohja.

Jews for Jesus -lähetyksen työ on onnistunut tavoittamaan suuren osan kaupungin juutalaisista. Noin viidesosa heistä on antanut yhteystietonsa.

– Pyydämme teitä muistamaan rukouksissanne heitä, jotta mahdollisimman monet tulisivat mukaan sapattitilaisuuksiin ja juutalaisiin juhliin ja saisivat näin tilaisuuden tulla tuntemaan Jeesuksen omana Messiaanaan ja Pelastajanaan.

– Meille tärkeä raamatunkohta on ”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy.” (Joh. 15:16.)

 
Kylvaja artikkelibanneri