Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Jouni Tillin Suomen pyhä sota on Vuoden kristillinen kirja 2014

 

Vuoden kristillinen kirja 2014 on Jouni Tillin teos Suomen pyhä sota, papit jatkosodan julistajina. Yhteiskuntatieteiden tohtori Jouni Tilli (s. 1979) on valtio-opin tutkija Jyväskylän yliopistossa. Kirjailija, äidinkielenopettaja Pauliina Rauhala valitsi kilpailun voittajan, joka julkistettiin Helsingin Kirjamessuilla 26. lokakuuta 2014. ”Suomen pyhä sota tarjoaa kiinnostavan näkökulman jatkosotaan. Teos osoittaa, kuinka erottamattomasti uskonnollinen ja isänmaallinen julistus kietoutuivat yhteen”, Rauhala perustelee valintaansa.

Suomen pyhä sota kuvaa pappien ristiriitaista tilannetta jatkosodassa. Perustellakseen sodankäynnin papit alkoivat puhua pyhästä sodasta, ristiretkestä Itä-Karjalaan.1940-luvun Suomessa uskonnollinen retoriikka oli useimmille tuttua, pappeja pidettiin arvossa ja heidän sanaansa kuunneltiin. Pappien puheissa sodan tarkoitus oli myös vastustaa antikristusta, bolsevismia – sota oli hyvän ja pahan taistelua. Kun sodan suunta kääntyi, saarnatkin muuttuivat: tappiot johtuivat synnistä ja aluemenetykset olivat Jumalan rangaistus. 
Suomen pyhä sota tarjoaa poikkeuksellisen näkökulman jatkosotaan. Papit tasapainoilivat päättäjien ja sotilaiden välissä – valoivat taistelutahtoa ja lohduttivat vastoinkäymisissä mutta myös muokkasivat sotilaiden mielialoja tukemaan Suomen kulloisiakin tavoitteita.

Teoksen on kustantanut Atena Kustannus Oy.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

”Suomen pyhä sota on ajankohtainen ja ajatuksia herättävä teos uskonnollisen kielen merkityksestä sodassa. Jatkosodan aikaisia lehti- ja hartaustekstejä tutkivassa teoksessa kuvataan, kuinka Suomen sotatilannetta tulkittiin papillisessa retoriikassa laajalti raamatullisen Israelin vaiheiden toisintona. Hyökkäyssodan alussa kieli oli hurmoksellista: Jumalan valittu kansa kävi pyhää sotaa antikristusta vastaan, ristiretken päämäärä oli itäisen Karjalan luvattu maa. Kun sotaonni kääntyi, saarnoissa siirryttiin jeremiadiin eli valitusvirteen: yksilöiden synnit ja höltynyt moraali olivat syynä tappioihin, Jumala kuritti ja rankaisi”, Pauliina Rauhala toteaa.

”Suomen pyhä sota tarjoaa kiinnostavan näkökulman jatkosotaan. Teos osoittaa, kuinka erottamattomasti uskonnollinen ja isänmaallinen julistus kietoutuivat yhteen. Se nostaa esiin ylevän uhriretoriikan ja julman sotatodellisuuden välisen ristiriidan. Se johdattaa pohtimaan tärkeää kysymystä oikeutetusta sodasta kristillisessä perinteessä. Se näyttää hätkähdyttävällä tavalla, kuinka suurten kollektiivisten kertomusten jälkeen syyllisyys ja vastuu jäivät yksilön kannettavaksi.” Rauhala perustelee valintaansa.

Voittaja palkittiin 2 000 euron rahapalkinnolla. Kristilliset kustantajat ry:n järjestämä kilpailu oli avoin kaikille kustantajille.