Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Jouluseimet ilmestyvät ikkunoihin ympäri Helsinkiä

 
jouluseimi

Mirjam Skarpin seimi Stockmannin ikkunassa. Kuva: Päivi Vuorelma-Glad

Helsingin keskustassa jouluseimet ovat olleet esillä yli 20 vuoden ajan. Myös tänä vuonna jouluseimiä voi ihastella näyteikkunoissa Aleksanterinkadulla. Sen lisäksi seimiä on monissa kirkoissa ja sairaaloissa.

Helsingin keskustan jouluseimet -tapahtuman asetelmat on rakennettu tänä vuonna ajankohtaisella teemalla ’Kaukaa katsoen – lähelle päästäen’. Teema näyttäytyy asetelmissa toisaalta seimihahmojen rajaamisilla toisistaan ja toisaalta vuodesta toiseen välittyvän tutun rakkaudellisen kertomuksen vuoropuhelussa. Seimiasetelmissa joulun tapahtumia ihmettelevät niin arjen puurtajat kuin viisaat tietäjätkin.

Tapahtumassa on mukana sekä läntisen perinteen pohjalta seimihahmojen kautta toteutettuja tarinallisia tapoja ilmaista joulukertomusta, että itäisen perinteen mukaista tapaa kertoa ikonitaiteen kautta Kristuksen syntymästä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Helsingin keskustassa voi lähteä vaeltamaan seimeltä toiselle siten, että aloittaa Kampin kappelista ja jatkaa Vanhallekirkolle. Sen jälkeen on hyvä suunnata Stockmannin kautta Aleksanterinkadulle. Jouluseimireitti ja tiedot seimistä on nähtävillä Jouluseimien omalla nettisivulla: www.jouluseimet.fi/.

Tänä vuonna Helsingin keskustan jouluseimiasetelmia ovat rakentaneet somistaja Pia Niemi ja seurakuntayhtymän varhaiskasvatussihteeri Päivi Vuorelma-Glad.

Fazerin syötävä jouluseimi

Vuorelma-Glad ja Niemi ovat käyneet tutustumassa paremmin Kluuvikadun Fazerin kondiittorimestariin, joka kertoi, miten keskustan jouluseimireitillä oleva perinteinen kahvila tulee mukaan tapahtumaan.

Kluuvikadun Fazerin kondiittorimestaritiimi odotti innolla, mikä on Helsingin jouluseimet -tapahtuman teema. Kun se oli selvillä, kondiittorimestarit muodostavat teemasta lausekkeen, joka johti seimiasetelman suunnittelua.

Kondiittoritiimistä valikoituu yksi tai kaksi, jotka suunnittelevat kyseisen vuoden seimiasetelman. Heidän tarkoituksenaan on tehdä joka vuosi erilainen ja erityyppinen teos.

”Teemme seimiasetelman aina syötävistä materiaaleista, kuten sokerista tai sokerimassasta. Niitä voi taivuttaa ja käsitellä. Ne myös säilyvät hyvänä loppiaiseen asti”, kertoo kondiittorimestari Marika Korhonen. Viime vuonna Korhonen taiteili asetelman piparkakkutaikinasta.

Jouluseimen tekeminen on kondiittorimestareille mieluisa haaste. He tekevät itse kaiken alusta alkaen.

”Seimiasetelman tekemisessä vain mielikuvitus on rajana. Materiaalit ovat joskus haastavia, joten asetelmaa tehdessä on mahdollisuus käyttää koko ammattitaitoaan”, Fazerin markkinointipäällikkö Tanja Lehmonen sanoo.

Tämän vuoden Fazerin seimiasetelman lauseke on ”Niin lähellä mutta niin kaukana”. Sen valmistivat kondiittorimestarit Marika Korhonen ja Johanna Silanen.

”Se on kuin syötävä maalaus. Kangas on valmistettu sokerista ja sen päälle maalataan sokerilla, jossa on elintarvikeväriä. Vaihtoehtoisesti maalaamme kaakaovoivärillä. Taulun kehys on värjättyä suklaata”, Korhonen kertoo.

Kaikki mikä on nähtävillä Kluuvin Fazerilla vitriinissä, on myös tilattavissa. Tämä koskee myös seimiasetelmia.

”Valmiin asetelman ihailun lisäksi on siis mahdollista ostaa Fazerin syötävä jouluseimi myös kotiin”, Lehmonen kertoo.

Seimiä monissa kirkoissa ja sairaaloissa

Helsingin keskustan lisäksi jouluseimiä löytyy usealta eri kirkolta.

  • Malmin seurakunta / seimi Viikin kirjastossa
  • Paavalin seurakunta
  • Pitäjämäen seurakunta
  • Vuosaaren seurakunta
  • Jouluinen seimi-ikkuna: Meilahden kirkko, Töölön kirkko ja toimintakeskus Rasti

Seimiasetelmia on rakennettu myös potilaiden iloksi joihinkin helsinkiläisiin sairaaloihin. Kaikki sairaaloiden seimet eivät ole yleisissä tiloissa, joten niitä näkevät vain potilaat tai sairaaloiden henkilökuntiin kuuluvat. Julkisin sairaaloiden seimista on Meilahden sairaalan aulassa. Sairaaloiden seimiasetelmat on rakennettu yhteistyössä sairaalapappien kanssa.

Kirkko Helsingissä

 

Aiheet