Johanna Aaltonen: ”Joulu toi Jumalan lähelle jo silloin, kun en ollut uskossa”

 

Johanna Aaltosen joulu kuluu tavalliseen tapaan rakkaiden lähellä. Luminen talvi ilahduttaa laulajaa. Kuva: Markus Hallinen

Joukko kristillisiltä levyiltä tuttuja artisteja polkaisi pikkujouluaikaan levykauppoihin puhuttelevan Rakkain joululauluni -levyn.

Artistit valitsivat levylle rakkaimmat joululaulunsa. Metalliyhtye HB:n laulaja Johanna Aaltosen valinta oli ”Tähdistä kirkkain”.

Artistit valinnoista kehkeytyi monipuolinen levy: eri laulajille tuntuvat kolahtavan erilaiset kappaleet. Levyllä esiintyvät muun muassa Johanna Aaltonen, Ida Bois, Harri Helenius, Ilkka Jääskeläinen, Jepa Lambert, Petri Lassila, Jari Levy, Teri Mantere, Liisa Niininen ja Timo Nygård.

Rockyhtye HB:n solisti Johanna Aaltonen valitsi Kassu Halosen ja Vexi Salmen kappaleen Tähdistä kirkkain.
– Laulu on ollut jollakin lailla tuttu varmasti jo pitkään, mutta todella ”kuulin” laulun ensimmäisen kerran joitakin vuosia sitten tutun laulajan esittämänä jouluaaton jumalanpalveluksessa.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

– Muistan, että laulun tunnelma kosketti silloin jotenkin erityisesti. Laulun sanat eivät ole suoraan hengelliset, mutta niissä on mielestäni hienosti kuvattu sitä fiilistä, mikä varmaan aika monelle tulee joulun aikaan: kaipuu lapsuuden jouluihin ja jollakin lailla myös pyhän Jumalan kohtaamiseen, Johanna kuvailee.

– Silloin kun en vielä ollut uskossa, joulunaika toi hengelliset asiat todella lähelle. Uskon, että jouluisin moni Jumalasta kaukana elävä kokee hiukan sitä samaa jumalakaipuuta.

Hyvä joululaulu koroittaa Jeesusta

Reggaeyhtye Kaemon solistin Timo Nygårdin valinta levylle oli Jaakko Löytyn Ilouutinen, jonka kertosäe julistaa: tulkaa kaikki nyt laulamaan, on poika syntynyt maailmaan.

– Halusin laulaa joululaulun, joka koroittaa sitä oikeaa joulun sanomaa, Jeesuksen syntymäpäivää, Timo sanoo.
– Laulu tuo minusta hyvin esiin Jeesuksen syntymän ja sen kuinka koko maa ja taivas ilotsee koko maailman sovittajan syntymästä.

Timo ei muista esittääneensä laulua aiemmin.
– Itsekseni lauleskelen aika paljon ja kai tätäkin on tullut laulettua.

Johanna Aaltosen mielestä hyvät kappaleet ovat sellaisia, että tunteet pääsevät pintaan.
– Varsinkin joululauluihin liittyy mulla usein nostalgisia fiiliksiä. Että heti kun kuulee jonkun tutun lauluan, tulee mieleen se ja se joulu.

– Aina ei välttämättä edes varsinaisesti niin innostu laulun musiikillisesta puolesta, mutta vahvat muistot saavat kuuntelemaan samoja ralleja. Lapsena tietysti piti kuunnella kaiken maailman nissepolkat ja pikkuoravat, nykyisin kaipaa ehkä hiukan jotain erilaista, Johanna hymyilee.
Johannan ja Timon tarkat joulusuunnitelmat ovat vielä tekemättä. Yksi on varmaa: molemmat viettävät joulunsa tänäkin vuonna läheistensä kanssa.