Jenni ja Riku kesyttivät parisuhteen aikavarkaan

 

Riku ja Jenni Kankaro ovat aktiivisia somettajia, mutta tiedostavat myös asian vaarat.
– Tyytymättömyys itseen ja omaan elämään saattaa lisääntyä, jos jatkuvasti vertaa toisiin, Jenni ymmärtää.
(Kuva: Kuvakenguru)

Parempi avioliitto ry:n luennoitsijat Riku ja Jenni Kankaro saivat niskalenkin sosiaalisesta mediasta.

Riku, 36 ja Jenni, 32, Kankaro pitivät ensimmäisen luentonsa Parempi avioliitto ry:n Syysseminaarissa aiheesta Some – ahnas aikavaras.
– Meillä on somettamisen varjopuolista ikävä kyllä kokemusta. Some-riippuvuus on ollut iso murhe välillämme, Jenni myöntää.

Luentoaan varten Kaarinassa asuva pari kellotti some-aikaansa. Kumpikin laski hipelöivänsä näyttöä 40-50 kertaa päivässä. Keskimäärin eri viestimien parissa kului aikaa päivittäin 3-5 tuntia. Ennätys Jennillä oli 5,5 tuntia ja Rikulla 7,5 tuntia. Tosin osa somettamisesta liittyi työhön ja oli välttämätöntä.
– Jos aloitamme ja lopetamme päivän puhelimen kanssa, milloin kohtaamme? Jenni pohtii.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Tykkäyksiä kalastamassa

Puhuessaan some-riippuvuudestaan niin Riku kuin Jenni on kohdannut vähättelyä. Kännykällä ja koneen ääressä vietetyn ajan määrää harva tiedostaa, seuraa tai kokee sen ongelmana. Asialle on helppo naurahtaa, vaikka käsi kalastelee puhelinta tämän tästä ja jokainen luppohetki vietetään näytön ääressä.

Ilmiö on vielä niin tuore, että jatkuvan sometuksen vaikutuksia pitkällä tähtäimellä on mahdoton sanoa. Jennillä riippuvuus ilmeni ylenmääräisenä viestittelynä sekä Instagramin ja Facebookin selailuna. Välillä sometus saattoi nielaista aimo annoksen tehokasta työaikaa. Riku puolestaan pelasi sosiaalisia nettipelejä useita tunteja illassa, vaikka vaimo olisi kaivannut häntä seurakseen.
– Siitä tuli hylätty olo, Jenni myöntää.
– Toki somessa paljon on hyviäkin puolia. Erilaisten ryhmien kautta yhteydenpito on helppoa ja netissä on paljon hyödyllisiä vertaistukiryhmiä, Riku muistuttaa.

Jenni on törmännyt siihen, miten oma elämä ja parisuhde tuntuu arkiselta huikeiden päivitysten rinnalla.
– Olen joskus purskahtanut itkuun, kun olen meidän riitojemme jälkeen lukenut täydellisiä parisuhdepäivityksiä, hän myöntää.

Hae hyväksyntää puolisolta

Rankin sosiaalisen median tuoma lieveilmiö on uskottomuus. Viestittely on yllättävän helppoa, jolloin elämää saattaa jakaa liikaa jonkun muun kuin puolison kanssa. Jos omassa suhteessa on ongelmia, toisaalta saatu hyväksyntä toimii laastarina.
– Henkinen uskottomuus johtaa herkästi fyysiseen. Vain kääntymällä puolison puoleen voimme parantua syvästi. Laastarit eivät auta, Jenni tiedostaa.
Hyvä keskustelunaihe onkin, miten puoliso kokee kumppaninsa somenkäytön? Missä kulkevat rajat? Mikä tuntuu loukkaavalta? Omien kokemustensa myötä Kankarot pyrkivät lisäämään parisuhdeaikaa ilman kännyköitä.
– Siitä tulee vapautunut olo, Jenni toteaa.

Hyvänä he ovat kokeneet iltahetket, jolloin tv:tä katsellaan toisen kainalossa eikä toisessa sohvannurkassa tai eri huoneessa. Samalla tulee myös juteltua.
– Silloin olemme oman elämämme sohvaperunat, Jenni naurahtaa.

Someta fiksummin – Jennin ja Rikun vinkit

  • Kerro tärkeät uutiset ensin puolisollesi ja postaa vasta sitten somessa.
  • Unohda peukutus jutuille, jotka loukkaavat puolisoasi.
  • Exien stalkkaus sosiaalisessa mediassa ei rakenna.
  • Puhelin ei kuulu ruokapöytään.
  • Puolisoa kritisoivat, moittivat tai halventavat postaukset vaurioittavat tunnesuhdetta. Jätä ne tekemättä.
  • Pyri rajoittamaan kännykän työkäyttö työaikaan.
  • Lähetä kivoja viestejä ja kuvia puolisollesi. Ne luovat yhteyttä!