Jari Kekäle: ”Ei se varmaan Jumalalle ole mikään tiedonanto, kun kerromme, että nyt tuntuu tältä”

 

Jari Kekäle on kiitollinen Elämänpuu-projektista. – Toivon, että Jumala voisi kumartua ihmisten puoleen näidenkin laulujen kautta. (Ville Huuri) 

Jari Kekäleen mukaan psalmit antavat sanoja rukoukseen, tunteiden ilmaisuun ja lauluihin. 

Psalmit ovat tulleet Jari Kekäleelle tutuiksi ja tärkeiksi Raamatun lukemisen ja seurakunnassa vietettyjen yhteisten rukoushetkien kautta. 

– Psalmien kirja oli vanhan liiton rukouskirja. Ajatus ei ollut silloin se, että jokaisen pitäisi keksiä uusia rukouksia, vaan rukouksina käytettiin psalmeja. Tietyssä mielessä Isä meidän -rukous on samaa osastoa, koska siinäkin annetaan sanat rukoukseen, Kekäle kertoo. 

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

 

Sota-aikana tunteet piti työntää pois ja keskittyä tekemiseen. 

 

Psalmit sisältävät paljon tunteita, joita Jari Kekäle kohtaa työssään perheneuvojana ja -terapeuttina. Hän työskentelee Järvenpään, Tuusulan ja Keravan luterilaisten seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksessa. 

– Olen miettinyt tunteita ihmisen elämässä ja aatehistoriassa. Meillä on täällä lännessä ollut sellainen perinne, joka ei arvosta tunteita. Järki on hyvä, tunne on hankala. Se vaikuttaa edelleen siten, että ihmiset saattavat ajatella, että heidän pitää aina järkevöityä. 

Lännessä on ajateltu, että tunteista pitäisi päästä lähinnä eroon tai ne pitäisi saada työnnettyä jonnekin. 

– Sota-aikana tunteet piti työntää pois ja keskittyä tekemiseen. Muuten ihminen ei olisi selvinnyt. Tämä kaikki on tuottanut sellaista kulttuuria, jossa suorittaminen ja tehokkuus on olennaista. 

– Tunteisiin ei enää nykytietämyksessä suhtauduta negatiivisesti. Tunteita ja järkeä ei myöskään enää laiteta vastakkain eikä eroteta toisistaan. 

 

Kristillisissä piireissä tunteita helposti kategorisoidaan: mitkä tunteet saavat olla olemassa ja mitkä taas eivät. 

– Ajatellaan, että esimerkiksi myötätunto on kristillinen tunne, mutta vihaisena oleminen ei ole kristillistä. 

Psalmeissa tällaista jaottelua ei kuitenkaan ole. 

– Siellä kerrotaan kaikki tunteet reippaasti ja rohkeasti. Joidenkin psalminkirjoittajien kuvaukset ovat todella vihaisia. He huutavat ja valittavat. 

Psalmit rohkaisevat siihen, että voi tuntea tunteita ja ne voi ilmaista Jumalan edessä. 

– Ei se varmaan Jumalalle ole mikään tiedonanto, kun kerromme, että nyt tuntuu tältä. Kaikki on paljasta Jumalan edessä. 

Kekäleen mielestä psalmit antavat ihmiselämästä rehellisen, kokonaisvaltaisen ja peittelemättömän kuvan. 

– Se on tosi esikuvallista siellä. Meidän nykykristittyjen maailma on aika paljon sievistelevämpi ja jarruttelevampi. Psalmien kirjan kautta siihen voi tulla raikkaita näköaloja. 

 

Se huuto voittaa kaikki sudet ja leijonat. 

 

Jari Kekäle on viime kuukausina lukenut psalmeja erityisen keskittyneesti, koska hän on tehnyt niiden pohjalta sanoituksia lauluihin. 

– Vuosi sitten juttelin muusikko Tommi Kaleniuksen kanssa siitä, että voisimme tehdä lauluja psalmeista. Kun kotona avasin Psalmien kirjan, tein kahdeksan tekstiä samana iltana, Jari toteaa. 

– Sanoittaminen on vähän niin kuin helmen kalastamista. Pitää vain avata simpukoita ja katsoa, mitä sieltä löytyy. Jos helmiä löytyy riittävästi, niistä tulee nauha. 

Kun Kekäle pysähtyi Psalmin 23 äärelle, hän alkoi ajatella, mitä pimeässä laaksossa voisi tapahtua. 

– Ajattelin, että pimeässä laaksossa on sudet sekä leijona ja hyvä paimen. Ne mittelevät voimiaan ja karjaisevat huutonsa. 

– Mietin, että Jeesus huusi pimeässä laaksossa: ”Se on täytetty!” Se huuto voittaa kaikki sudet ja leijonat. Sen takia Pimeässä laaksossa -laulun kertosäkeistössä sanotaan: ”Hän suojelee minua vahvalla kädellään ja pitää mua lähellä omaa sydäntään, enkä pelkää mitään, en pelkää mitään.” 

 

Tommi Kalenius teki sävellykset Jari Kekäleen teksteihin. Kun lauluja oli tarpeeksi koossa, he esittelivät ne Suomen Pipliaseuralle. 

Kävi ilmi, että Pipliaseura julkaisee vuonna 2024 uudet suomennokset psalmeista. Ne ovat osa Vanhan testamentin VT2028-käännöshanketta, jossa raamatuntekstit käännetään alkukielestä mobiilikäyttäjille. Hanke on jatkoa Uuden testamentin UT2020-käännökselle. 

– Ymmärsimme, että nämä laulut ja uudet psalmisuomennokset sopivat hyvin yhteen toinen toisensa kanssa. 

Syksyllä järjestetään Elämänpuu-konserttikiertue Suomen Pipliaseuran ja Ohjelmatoimisto Kristallin yhteistyönä. Konserteissa kuullaan Kekäleen ja Kaleniuksen tekemiä lauluja sekä Pipliaseuran uusia käännöksiä psalmeista. 

– ”Psalmien sielunhoidossa” oli oma lähtökohtani, kun tein tekstejä. Ajattelin, että psalmeissa on ihmisiä, jotka ovat pulassa ja sitten siellä on Jumala, joka haluaa auttaa heitä. Lauluista voi kuunnella, millaista sielunhoitoa niissä on. 

Syksyllä julkaistaan Elämänpuu-albumi ja 30 kappaletta sisältävä nuottikirja. Ensi vuonna ilmestyy musiikkipitoinen äänikirja. 

 

Elämänpuu-konserttikiertue
29.9. Jyväskylä, Taulumäen kirkko
5.10. Seinäjoki, Törnävän kirkko
6.10. Oulu, Oulujoen kirkko
7.10. Tampere, Tuomiokirkko
8.10. Helsinki, Kallion kirkko
 

ohjelmatoimistokristalli.fi