Jälkihaku kristillisiin kansanopistoihin jatkuu syksyyn saakka

 

Kuva: Krik Finland

Oppilaitosten jälkihaut päättyvät pääosin elokuun alkupuolella, mutta kristillisten kansanopistojen haku jatkuu vielä syksyllä. Niiden valtteja ovat muun muassa täysihoito- ja majoitusvaihtoehdot.

Moni luulee, että haku kansanopistolinjoille päättyy samaan aikaan kuin muiden oppilaitosten. Kristillisissä kansanopistoissa eletään kuitenkin vuoden kiireisintä hakuaikaa.

–          Suomen Raamattuopistolla haku jatkuu edelleen kiivaana elo-syyskuussa. Lisäksi KRIK-urheilulinjalle pystymme ottamaan opiskelijoita pitkin lukuvuotta, kertoo Urheilulinjan vetäjä Niko Ijäs.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Opiskelu kansanopistossa on joustavaa

Suomessa on tällä hetkellä lähes 90 kansanopistoa. Kauniaisissa Suomen Raamattuopistolla usko yhdistyy niin urheiluun, musiikkiin kuin teatteriin. Näiden opintolinjojen sekä Raamattu- ja maahanmuuttajakurssien avulla opisto lisäsi viime syksynä opiskelijamääräänsä yli 50 prosenttia edellisvuodesta.

–          Meillä on hyvin eri-ikäisiä opiskelijoita, joten on tärkeää tarjota joustavia opiskeluvaihtoehtoja. Esimerkiksi Nuorten raamattulinjalle tai Avoimeen raamattukouluun voi tulla pitkin vuotta. Moni kurssille osallistunut on palannut taloon myös uusille kursseille. Sisältö on vakuuttanut, sanoo Raamattuopiston rehtori Juha Vähäsarja.

–          Jos musiikki, teatteri tai urheilu on harrastuksena, niin miksi ei ottaisi taukoa muusta ja tulisi syventämään osaamistaan ja saamaan siihen liittyen uusia kokemuksia? Ehkä jopa löytämään tien harrastuksesta ammattiin?

Opintovuosi kansanopistossa ei vaikuta pisteytykseen korkeakoulujen ensikertalaiskiintiössä. Välivuosi kansanopistossa pitääkin edelleen kaikki vaihtoehdot auki jatko-opiskelujen suhteen. Opiskelija-asuntopulassa kärvistelevällä pääkaupunkiseudulla vähäinen valtti ei ole sekään, että kansanopistoilla on oma asuntola. Näin ihmiset voivat tehdä nopeasti päätöksiä opintojen aloittamisesta.

–          Osa opiskelee Urheilulinjalla vain puoli vuotta ja englanniksikin voi opiskella. Tämä on erittäin hyvä ja joustava vaihtoehto esimerkiksi välivuodelle tai jatko-opintoihin haluaville, Niko Ijäs puolestaan kertoo.

Urheilulinjan ensimmäinen vuosi yllätti

KRIK-urheilulinja alkoi pääkaupunkiseudulla Suomen Raamattuopistolla vuosi sitten. Ensimmäinen lukukausi yllätti sen suhteen, miten paljon esimerkiksi niin sanotut tavalliset liikkujat ja aktiiviurheilijat hyötyvät linjan tarjoamasta henkisestä ja hengellisestä tuesta.

–          Edellisvuonna meillä oli hyvin monien eri urheilulajien harrastajia, mutta eri kuntoiset ja eri lajien harrastajat löysivät hyvin toisensa, Ijäs kertoo.

–          Olen havainnut, että tänä vuonna esimerkiksi jalkapallo- ja muut joukkuelajit kiinnostavat, samoin yksilölajien harrastajat hakevat tukea harjoitteluunsa. Tänäkin vuonna meille on tulossa myös monia tavallisia liikkujia, jotka haluavat kokeilla eri lajeja lukuvuoden aikana.

Usko ja urheilu yhdistyvät luontevasti jatkossakin

Kristilliseen kansanopistoon tullakseen ei tarvitse olla kristitty, mutta kristittyjen yhteys luo kuitenkin aivan omanlaisensa, kannustavan hengen opintolinjalle. Hyvää yhteishenkeä vahvistetaan myös mukavilla retkillä ja urheilutapahtumien järjestämisellä.

–          KRIK-urheilulinjalla jokainen pääsee vuoden aikana harjoittelemaan ohjaamista ja valmentamista. Samalla voi pohtia, kiinnostaako itseä jatkossa ura urheilun parissa, Ijäs kertoo.

Urheilulinjalta osa opiskelijoista on myös jatkanut KRIKin muussa toiminnassa eri puolilla maata.  Niko Ijäs on opettajan toimen ohella myös KRIK Finlandin toiminnanjohtaja ja hän on ollut tuomassa KRIK-toimintaa Suomeen. Muuan muassa Norjassa KRIK-toiminta on ristikansaa laajalti liikuttava juttu.

–          KRIK-toiminta tähtää siihen, että liikkumisesta vakiintuu itselle terveellinen elämäntapa, mikä on haasteellista monille suomalaisille. KRIK onkin lainannut tunnuslauseensa Apostolien teoista: ”Hänessä me elämme, liikumme ja olemme”.

 

Teksti: Maarit Avellan