Ivalossa marssittiin Jeesukselle

 

Jeesus-marssi kokosi Ivaloon noin 120 pohjoisen uskovaa. Suurin osa osallistujista tuli Venäjältä. Kuva: Jouni Kyrö

Vappumarssi sai Ivalon keskustassa liikkeelle toistasataa iloista juhlijaa. Tapahtuma oli osa Ivalon helluntaiseurakunnan tiivistynyttä yhteistyötä Norjan ja Venäjän kristittyjen kanssa. Venäläisille kristityille marssille osallistuminen ei ollut itsestäänselvyys, sillä Ukrainan tapahtumat ovat herättäneet pelkoja myös Venäjän pohjoisosissa.

– Tänään järjestettävä marssi on pieni osa valtavaa kristikunnan ketjua läpi historian, joka todistaa, että Jeesuksessa löytyy elämä, tulevaisuus ja toivo kaikille kansoille, jokaiselle ihmiselle, tapahtuman suojelija, sisäministeri Päivi Räsänen totesi marssille lähettämässään tervehdyksessä.

Suomen, Saamen, Norjan ja Venäjän liput liehuivat kevätauringossa, kun vappumarssi starttasi Ivalon torilta vapunpäivänä. Julisteisiin eri kielillä kirjoitettu Jeesus-nimi kokosi marssijat yhteen eri kansallisuuksista ja kirkkokunnista. Ivalolaiset seurasivat kylän pääkatua pitkin lukiolle kulkevaa marssia. Ruokailun jälkeen lukiolla pidetyssä iltatilaisuudessa eri maiden edustajat esittelivät maataan kuvin ja sanoin.

– Kaikessa oli tuntu, että Jeesus oli marssilla mukana, pitkäaikainen seurakunta-aktiivi Anja Akujärvi Ivalosta kuvaa iloista tapahtumaa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Marssi-idea venäläisiltä

Idea marssin järjestämiselle syntyi viime vuonna Ivalon ja Murmanskin seurakuntien nuoremman väen tapaamisessa.

– Olimme venäläistiimin kanssa rukouskävelyllä Ivalon keskustassa, kun Murmanskin helluntaiseurakunnan pastori Marina Shironina pysähtyi katselemaan rukoushuoneemme ristiä. Siinä hän sai ajatuksen Jeesus-marssista, kertoo utsjokelainen Suvi Järvensivu, joka toimii suomalais-venäläisen yhteistyön yhdyshenkilönä ja tulkkina.

Viime aikojen poliittinen tilanne Venäjällä ja Ukrainassa on aiheuttanut hämmennystä ja pelkoa Venäjän kristittyjenkin keskellä ja jotkut pohtivat jopa marssille tulon perumista. Tapahtuman suojelijaksi pyydettiin sisäministeri Päivi Räsästä.

– Tänään järjestettävä marssi on pieni osa valtavaa kristikunnan ketjua läpi historian, joka todistaa, että Jeesuksessa löytyy elämä, tulevaisuus ja toivo kaikille kansoille, jokaiselle ihmiselle, Räsänen totesi vappumarssille lähettämässään tervehdyksessä.

Perjantaina rukoushuoneen pihalla järjestettiin toimintailtapäivä, jossa paikallisten ja venäläisten lasten muodostama Jippii-kuoro musisoi ja kirkonkylän asukkaille tarjottiin ruokaa. Lauantai-illan kansainvälinen Great Thing -nuortenilta päätti tapahtumasarjan.

Yhteinen ylistys

Ensimmäistä kertaa järjestettävää kansainvälistä marssia on valmisteltu innostunein mielin. Oheistapahtumineen ja kansainvälisten vieraiden majoittamisineen se onkin ollut iso ponnistus järjestelyvastuussa olleelle Ivalon sadan hengen helluntaiseurakunnalle, joka on Suomen pohjoisin helluntaiseurakunta. Ivaloa lähin helluntaiseurakunta sijaitsee reilun 150 kilometrin päässä Norjan Karasjoella.

Tapahtuman näkynä on ollut kokea, että ihmiset eri maista ja heimoista ylistävät yhdessä Jumalaa.

– Meitä yhdistää Jeesus, joka antaa ilon, rauhan ja rakkauden toisiamme kohtaan, kuvailee käytännön järjestelyjä koordinoinut Ivalon helluntaiseurakunnan pastori Veikko Kivimäki.

Yhteys Murmanskin helluntaiuskovien kanssa on vahvistunut viimeisen vuoden aikana. Murmanskilaisten näkynä on tulla Ivaloon julistamaan evankeliumia ikään kuin kiitollisuudesta siitä, että Ivalosta on aikoinaan viety sinne Raamattuja ja kerrottu evankeliumia. Myös Karasjoen helluntaiseurakunnan kanssa on syntymässä uudenlaista yhteyttä, ja seurakuntavierailuja tehdään puolin ja toisin.

– Yhteistyö on avautunut vuosien aikana syntyneiden ystävyyssuhteiden kautta, Akujärvi toteaa.

Ivalon helluntaiseurakunnan vastuunkantajien puheessa vilahtelee käsite ”näky pohjoisesta”. Sillä kuvataan evankeliumin työtä ja uskovien yhteyttä Lapin ja Kuolan seudulla.

– Se on voimavarojen yhdistämistä ja toisten tukemista, menemistä niiden luokse, jotka ovat jääneet vähemmälle, vanhimmiston jäsen Tapani Kauppinen määrittelee.

Merkittävä kohtaamispaikka yhteistyössä Murmanskin seurakuntien kanssa on Ivalon helluntaiseurakunnan leirikeskus Ukontupa. Kansainvälinen yhteistyö on liittynyt jo sen perustamisnäkyyn 1980-luvulla. Suomalaisten seurakuntien lisäksi Ukontuvalla on parin viime vuoden aikana järjestänyt leirejä venäläisille lapsille ja lapsityöntekijöille Barentsion ry. Lappilaisen yhdistyksen tavoitteena on edistää koko Barentsin alueen kristittyjen yhteyttä.

Hanna-Maarit Soliman

 

Lue koko juttu Ristin Voiton numerosta 19/2014.