Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Israelissa asuva kirjailija Jarkko Tontti: ”Konfliktiin ei ole yksinkertaista ratkaisua”

 

Israelin ja Gazan välisen sodan uutisointi Suomessa on Jarkko Tontin mukaan yksipuolista. Konfliktin ratkaisuksi tarjotaan kahden valtion mallia, vaikka valtaosa palestiinalaisista ei sitä halua.

Kirjailija ja juristi Jarkko Tontti on seurannut viime kuukausina tiiviisti niin kansainvälistä kuin Israelin sisäistä uutisointia. Kun maailmalla keskitytään palestiinalaisten tilanteeseen, niin Israelissa keskiössä ovat panttivankien omaisten hätä sekä yhteiskunnalliset ongelmat.

– Koko Israel on traumatisoitunut Hamasin 7. lokakuuta tekemästä hirvittävästä iskusta. Suuri osa ihmisistä tietää jonkun, joka oli hyökkäyksen uhrien joukossa tai joka joutui lähtemään pakolaisena joko Israelin etelärajalta tai pohjoisesta, jossa Hizbollah uhkaa.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Kansalaisyhteiskunta on aktivoitunut voimakkaasti auttamaan pakolaisia. Heitä yritetään auttaa sen hirvittävän trauman kanssa, joka ihmisille tulee aina, kun he joutuvat lähtemään kotoa ja pelkäävät kuolemaa ja myös läheistensä puolesta, Tontti kertoo.

Sota on ollut tuhoisa maan taloudellekin.

– Osa maatiloista kärsi hyökkäyksestä, mutta vielä enemmän kärsitään siitä, että suuri osa israelilaisista on nyt armeijassa. Maatiloilla työskenteli paljon ulkomaalaisia, ja monet heistä ovat lähteneet kotimaihinsa. Sadot uhkaavat mädäntyä pelloille.

Palestiinalaisenemmistö hyväksyy Hamasin iskun

Israelista käsin katsottuna uutisointi ja keskustelu Gazan tilanteesta esimerkiksi Suomen medioissa näyttää yksipuoliselta. Jotkut asiat jätetään uutisoimatta, kuten palestiinalaisen tutkimuslaitoksen (AWRAD) tekemä mielipidemittaus, jonka mukaan jopa 70 % Gazan ja Länsirannan palestiinalaisista hyväksyy Hamasin lokakuussa tekemän raa´an terrori-iskun.

Puolueellisuus näkyy Tontin mukaan myös siinä, että esimerkiksi keskusteluohjelmien haastateltavina on yleensä palestiinalaismielisiä asiantuntijoita, jotka eivät huomioi kannanotoissaan palestiinalaisten mielipiteitä.

Valtaosa palestiinalaisista ei halua kahden valtion mallia, vaan yhden valtion, jonka nimi on Palestiina. Se on koko nykyisen Israelin kokoinen alue

– Valtaosa palestiinalaisista ei halua kahden valtion mallia, vaan yhden valtion, jonka nimi on Palestiina. Se on koko nykyisen Israelin kokoinen alue, Tontti toteaa.

Hamasin tavoitteena on yksinkertaisesti tuhota juutalaiset.

– Mitä voi tehdä tilanteessa, jossa moni haluaisi rauhan, mutta toinen osapuoli ei halua sitä, vaan haluaa jatkaa sotatilaa ikuisesta ikuiseen? Jarkko Tontti kysyy.

– Olen oppinut Israelissa asuessani sen, että asiat ovat todella monimutkaisia eikä yksinkertaisia ratkaisuja valitettavasti ole.

”Alueella on asunut aina juutalaisia”

Israelista uutisoitaessa unohdetaan usein se historiallinen tosiasia, että juutalaiset asuivat alueella jo tuhansia vuosia sitten, jolloin kansaa nimeltä palestiinalaiset ei ollut olemassakaan. Myöhemmin alueelle on muuttanut myös erilaisia arabiheimoja. ”Palestiinalaisuus” syntyi vasta samoihin aikoihin, kun Israelin nykyinen valtio perustettiin vuonna 1948.

– Väite, että juutalaiset veivät palestiinalaisten maat on kyllä raju yksinkertaistus. Vaikka roomalaiset karkottivat juutalaiset, niin alueella on asunut aina juutalaisia, Jarkko Tontti sanoo.

– On hyvä muistaa myös se, että kun Israelin valtio syntyi, niin juutalaisia asui vielä paljon ympäri Lähi-itää ja Pohjois-Afrikassa. Heidät karkottiin, heidän omaisuutensa takavarikoitiin ja he muuttivat pakolaisina Israeliin.

Juutalaiset ja muslimit elävät Israelissa rauhallista rinnakkaineloa. Se todistaa, että rauha on mahdollinen, jos siihen on halua.

Israelissa asuva kirjailija Jarkko Tontti vieraana medialähetysjärjestö IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa televisiossa antennikanavalla 16, tiistaina 19.12 kello 19.45 ja uusinta torstaina 21.12. klo 19.45 Ohjelma on katsottavissa myös tästä linkistä.

 

Elina Uusikylä