Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Iranilais-amerikkalainen kristitty vakavassa hengenvaarassa

 

Saeed Abedinin kohtaloa jännittää eniten hänen perheensä.

Alun perin iranilaiselle, Yhdysvaltoihin muuttaneelle ja maan kansalaisuuden vuonna 2010 saaneelle Saeed Abedinille, 32, saatetaan määrätä ensi viikolla Iranissa hyvin pitkä vankeus tai jopa kuolemantuomio. Vakavan rukouspyynnön hänen puolestaan on lähettänyt muun muassa Abedinin ystävä, Asia Harvest -yhdistyksen johtaja Paul Hattaway.

Saeed Abedini oli Paul Hattawayn mukaan nuorena niin masentunut, että harkitsi itsemurhaa, ja Hizbullah jopa koulutti häntä itsemurhapommin räjäyttäjäksi.

– Hänestä tuli kuitenkin kristitty, ja hän koki pelastuksen Kristuksessa niin valtavaksi, ettei voinut pitää sitä sisällään vaan kertoi siitä niin monelle kuin voi. Hänen vaikutuksestaan moni iranilainen omaksui kristinuskon ja useita seurakuntia syntyi eri puolille maata.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Viime syyskuussa Iranin vallankumouskaartilaiset raahasivat Abedinin ulos bussista hänen ollessaan matkalla synnyinmaassaan hyvästelläkseen omaisensa. Hänen elämäntarinastaan on tulossa kirja, ja hän tiesi, että sen tultua julkisuuteen hänen olisi mahdotonta enää matkustaa sinne.

Hirttotuomarin kynsissä

Saeed Abedinia on pidetty syyskuusta alkaen vangittuna ja kidutettuna ilman oikeudenkäyntiä. Loppiaisen aikoihin paikallinen syyttäjä siirsi Abedinin tapauksen Teheranin vallankumoustuomioistuimen osastolle 26, missä sitä käsittelee tuomari Abbas Pir-Abassi.

– Pir-Abassi on juristien keskuudessa kuuluisa ankarista tuomioistaan niille, jotka pitävät kiinni perusoikeuksistaan. Hänestä puhutaan usein yhtenä Iranin ”hirttotuomareista”, koska hän on määrännyt niin monia syytettyjä köyden päähän, yhdysvaltalainen Abedinia tukeva lakimies Jordan Sekulow sanoo.

Euroopan unioni langetti huhtikuussa 2011 Pir-Abassille tiukat taloudelliset pakotteet ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Yhdysvallat ei ole asettanut hänelle pakotteita eikä myöskään ryhtynyt toimiin Saeed Abedinin auttamiseksi, sillä maalla ei ole diplomaattisia suhteita Iraniin.