Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Intian vainotilanne jatkuu huolestuttavana – kristitittyjen pahoinpitelyvideoilla haetaan meriittiä

 

Krisityn Kirtin aviomies tapettiin kostoksi vaimon kääntymisestä. Vuonna 2020 Intiassa ainakin 18 kristittyä menetti henkensä uskonsa vuoksi. Seurakunta vaikeillakin alueilla kasvaa, mutta osassa Intiasta on tullut muutamassa vuodessa yksi haastavimmista alueista tulla uskoon ja elää kristittynä. (Open Doors)

Kristittyihin kohdistuvaa väkivaltaa kuvataan ja jaetaan hindunationalistien piireissä.

Intian uskonnonvapaustilanne ja sitä myötä kristittyjen asema maassa on heikentynyt entisestään.

Intiassa on nykyisin osavaltiotasolla ratifioituna samanlaisia uskonnollisen käännyttämisen ja jopa kääntymisen kieltäviä lakeja, joita on totuttu näkemään islamististen maiden lainsäädännössä.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

– Intian perustuslain artikla 25 takaa maassa täyden uskonnonvapauden, mutta kahdeksassa osavaltiossa paikallinen laki estää kristityksi kääntymisen, Open Doorsin Suomen osaston ulkosuhteista vastaava johtaja Miika Auvinen kertoo.

– Kääntyminen ei ole välttämättä laitonta, mutta sen tulee olla vapaaehtoista. Kun joku tulee uskoon, alkavat syytökset seurakuntaa kohtaan pakottamisesta, tai epäillään, että henkilö on kääntynyt kristityksi jonkin materiaalisen syyn vuoksi, Auvinen tiivistää.

 

18 kuolonuhria viime vuonna

Intian poliittinen ilmapiiri on kiristynyt 2010-luvulta alkaen. Maassa voimistui nationalistinen liikehdintää, joka huipentui vuoden 2014 vaaleihin, joissa hindunationalistinen puolue BJP otti vallan.

Pääministeri Narendra Modi suhtautuu vähemmistöjen kohtaamaan vainoon välinpitämättömästi. Narendran, 70, asema on vahva Intian talouskasvun jatkuessa ja maan oletettavasti noustessa maailman väkirikkaimmaksi valtioksi lähitulevaisuudessa.

Hindunationalismille on tyypillistä hindin kielen ja hindulaisuuden korostaminen todellisten intialaisten uskontona. Nationalisteilla on myös osin mystifioitunut käsitys intialaisuudesta ja kansakunnan ylivertaisuudesta.

Vuonna 2020 ainakin 18 kristittyä surmattiin uskonsa vuoksi, ja ainakin 12 150 ihmistä on joutunut eriasteisesti vainotuiksi. Tilanne on vaikeutunut koko ajan.

Järjestöt korostavat, että suuressa osassa Intiaa on edelleen tavanomaisen turvallista elää kristittynä. Vainot eivät kosketa enemmistöä maan 67 miljoonasta kristitystä. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Uskonnollisen kääntymisen kieltäviä lakeja on voimassa Intian kahdeksassa osavaltiossa painottuen keskisiin, kuten Madhya Pradeshiin, ja valtamerenpuoleisiin itäisiin osavaltioihin, kuten Odeshaan. Toinen kristittyjen kannalta vaikea alue on Pakistanin puoleisen rajaseudun pohjoiset, muslimienemmistöiset osavaltiot, kuten Jammu & Kashmir. (Kartta: Wikimedia Commons)

 

 

Pahoinpitelyvideoita verkkoon

Uutena tekijänä kristittyjen vainoissa on alkanut näytellä sosiaalinen media.

– Levitetään videoita, joissa mennään kristittyjen koteihin ja pahoinpidellään siellä ihmisiä, Miika Auvinen kuvailee.

Videoilla haetaan asemaa ja kunnioitusta nationalistisissa piireissä.

Open Doorsin teettämä London School of Economicsin and Political Science -yliopiston tukimus pitää sisällään rajuja kuvauksia kristittyjen kohtaamista tilanteista.

Sunitan kertomuksessa nainen oli kahdeksannella kuukaudella raskaana, kun 25–30 pojan ja miehen joukkio murtautui taloon, jossa hän valmisteli uudenvuoden juhlaa sukulaistensa kanssa. Joukkio pahoinpiteli Sunitan perheen ja potki häntä mahaan, minkä seurauksena vauva syntyi kuolleena.

Odishan osavaltiossa nuori, kastiluokiteltu kristitty nainen Shilpa, jonka isä ja veljet hyökkäsivät paikallisen nationalistipäällikön johdolla naisen kimppuun, repivät hänen huivinsa ja raahasivat hänet sekä paikallisen pastorin ja tämän vaimon poliisiasemalle syyttäen heitä pakkokäännyttämisestä.

Kristityt ovat paikallisviranomaisten käsissä huonossa asemassa. Heidän kuvauksiaan tapahtumista ei uskota.

 

Evankeliumi etenee kaikesta huolimatta

Intia antaa itsestään kuvan maailman suurimpana kansakuntana, mutta se on myös samalla yksi maailman suurimpia valheita, Marttyyrien Äänen Suomen osaston puheenjohtaja Hannu Lahtinen määrittelee.

Lahtisen mukaan kaikki kansainväliset toimijat antavat samaa viestiä: hindunationalistien valtaannousun jälkeen apua on vaikeampaa saada perille, avustusjärjestöjä on suljettu ja maahan on hankalampaa edes päästä.

– Itseltänikin on lentokentällä maahantulotarkastuksissa kysytty nyt aivan eri tavalla, että mitä teet Intiassa.

Korona on vienyt vainojakin uusille kierroksille.

– Olemme kuulleet kristityistä, joilta on edellytetty avun tai hoidon saamiseksi sitä, että he alkavat tunnustaa valtauskontoa.

Marttyyrien Ääni tekee työtä eniten Intiassa pohjoisosien muslimialueilla. Siellä kristityt kohtaavat painetta kahdesta suunnasta: muslimien ja nationalistien taholta.

Hannu Lahtinen kertoo, että seurakunnat ovat noillakin alueilla saaneet kasvaa viime vuosina.

– On tapahtunut ihmeitä. Maastossa kokoontuu pieniä kotiseurakuntia. Olemme saaneet kuulla todella rohkaisevia muutostarinoita, Hannu Lahtinen sanoo.

– Evankeliumi menee eteenpäin.

 

Rukous kannattaa

Open Doorsin julkaisemalla vainomaiden listalla Intia on sijalla kymmenen.

– Suurin toiveemme on, että suuri moni kristitty Suomessa voisi ottaa päivittäiseen rukoukseensa Intian tilanteen. Rukous vainottujen veljien ja sisarten puolesta ruokkii hengellistä elämää myös täällä, Miika Auvinen rohkaisee.

– On myös innostavaa nähdä, että seurakunta Intiassa kasvaa, vainoista huolimatta.

 

Intialaisten henkilöiden nimet on muutettu.

 

 

”Afganistan on ollut jo vuosia paha paikka kristityille”

 

Viime viikkoina lopullisesti kriisiytynyttä Afganistanin tilannetta on seurattu kristillisissä piireissä tyrmistyksen vallassa.

Vainottujen kristittyjen parissa työskentelevät tuntevat maan tilannetta pidemmällä aikavälillä. Islamistisen Talibanin uusi valtaannousu ei välttämättä heikennä dramaattisesti maan jo ennestään surkeaa uskonnonvapaustilannetta – Afganistanissa on tähänkin asti ollut käytännössä mahdotonta elää julkisesti kristittynä afgaanina.

– Viime vuosina Afganistan on ollut kristityille yhtä huono maa kuin Pohjois-Korea, Suomen Open Doorsin johtaja Miika Auvinen kuvailee.

– Afganistanissa, edes Kabulissa, ei ole yhtään julkisesti toimivaa kirkkoa tai seurakuntaa.

31 miljoonan asukkaan maassa on eri järjestöjen keräämien tietojen valossa muutamia tuhansia kristittyjä. He ovat usein tulleet uskoon kristillisten sateliittikanavien, kuten Al Hayatin ja SAT7:n välittämien ohjelmien myötä.

– Viime vuosina afgaaneja on tullut uskoon, seuraavassa aallossa iranilaisten jälkeen, Marttyyrien Äänen johtaja Hannu Lahtinen kertoo.

– Siellä eletään nyt ääritilanteessa. Juuri nyt on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Rukoilemme, että se upea Jumalan vaikutus, jota olemme nähneet viime vuosina, saisi jatkua.

Miika Auvinen pitää rohkaisevana ja koskettavana, että Afganistanista kantautuneissa viesteissä kuuluu toivo.

– Henkensä menettämisen uhalla monet haluavat palvella Jumalaa ja afganistanilaisia. Se kertoo sikäläisten kristittyjen identiteetistä. (AT)

 

Aiheet