Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Ilmastonmuutos ja seksuaalietiikka esillä helluntaiteologisessa symposiumissa

 

Ristin Voitto -lehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pitää symposiumin pääesitelmän. Launonen on väitellyt kasvatuksen etiikasta. Kuva: Sari Savela

Suomen helluntailiike on pyrkinyt viime vuosina oman teologiansa selkeyttämiseen ja sanoittamiseen. Yksi osoitus tästä on Helluntaiteologinen symposiumi. Tänä keväänä kolmannen kerran järjestettävän tapahtuman teemana on etiikka. 

Helluntailiikkeessä riveissä on esiintynyt huolta siitä, kulkeeko sen virallinen linja seksuaalietiikan suhteen liberaaliin suuntaan evankelis-luterilaisen kirkon vanavedessä. Pääesitelmän pitäjä, Ristin Voitto -lehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen muistuttaa, että luterilaisten ja helluntailaisten eettisessä ajattelutavassa on eroja.

– Meillä on erilaiset näkemykset Raamatun ja luonnonoikeudellisen etiikan välisestä suhteesta. Luterilaisen ajattelutavan mukaan ei ole olemassa mitään erityistä kristillistä etiikkaa, eikä usko lisää mitään siihen mikä muutenkin on oikein.

SRO neliöb. 10-16.6.

– Pyrin helluntailaisena haastamaan tämän ajattelutavan, kasvatuksen etiikasta väitellyt Launonen sanoo.


Loppu tulee

Helluntaiseurakuntaan kuuluva, Helsingin yliopistossa yliopistonlehtorina työskentelevä geofysiikan dosentti Emilia Koivisto tarkastelee esityksessään helluntailaisten suhtautumista luonnonsuojeluun.

– Aihe ei ole perinteisesti ollut helluntailiikkeessä vahvasti esillä. Esitelmässäni pohdin, voisiko tähän olla tulossa muutosta.

– Negatiivisen kehityksen pysäyttäminen vaatii massiivisia tekoja kaikilta. Viimeaikaisten tutkimustulosten valossa vaikuttaa siltä, että maailma elää ratkaisevia hetkiä. Ilmastonmuutos uhkaa, luonnonvarat hupenevat ja biodiversiteetti köyhtyy ennennäkemätöntä vauhtia.

Teologien määrä liikkeessä kasvanut 

Symposiumin alkuunpanija on teologian tohtori Sanna Urvas, joka väitteli viime syksynä synnin ja pahan teologiasta klassisessa helluntailaisuudessa.

– Teologisten asiantuntijoiden määrä helluntailiikkeessä on kasvanut lähivuosina. Ajatus Helluntaiteologisesta symposiumista syntyi halusta saada liikkeen teologit, pastorit ja muut vastuunkantajat yhteen.

Esitelmiä kommentoivat tunnetut luterilaiset teologit, kuten ympäristöahdistusta tutkinut dosentti Panu Pihkala, rakkaustutkija Jason Lepojärvi sekä evankelis-luterilaisen kirkon eettisistä kannanotoista väitellyt kirkkoherra Tuomas Hynynen. Mukana on myös bioeettisistä aiheista kirjoittava katolilainen lääkäri Miikka Nummenpää.

Symposiumi järjestetään 19.-20. maaliskuuta webinaarina. Lisätietoja tapahtumasta löytyy helluntailiikkeen koulutuskeskus IK-opiston kotisivuilta: https://www.ikopisto.fi/helluntaiteologinensymposiumi