Ihmiskauppa-asiantuntija Lauran Bethell: Toivo on ruohonjuuritason toimijoissa

 

Lauran Bethell vieraili viime viikonloppuna Lahdessa. KUVA: MARI TURUNEN

Orjia Lahdessa? -seminaari kokosi viime viikonloppuna 140 osallistujaa eri puolilta Suomea. Asiantuntijavierailija Lauran Bethell keskittyi luennoissaan ihmiskaupan syiden avaamiseen sekä kokemuksiinsa uhrien auttamisessa.

– Ihmiskaupan uhreista suurin osa on naisia ja lapsia. Heistä useimmat joutuvat seksiteollisuuteen. Tämä rikollinen bisnes toimii maan alla, joten meillä ei voi olla tarkkoja tilastoja heidän lukumäärästään. YK:n arvion mukaan ihmiskauppa tuottaa vuosittain 7-31 miljardia dollaria.

Lauran Bethell määritteli ihmiskaupan haavoittuvuuden hyväksikäytöksi. Tällaisia haavoittuvuuden riskitekijöitä hänen mukaansa on mm. köyhyys ja kulttuuriset tekijät, lapsuuden seksuaalinen hyväksikäyttö ja varsinkin Euroopassa lisääntyvä houkuttelu.

Houkuttelu tarkoittaa heikolla itsetunnolla varustetun tytön lähelle ilmaantuvaa kultapojua, joka hukuttaa tytön huomionosoituksiinsa ja saa tämä rakastumaan itseensä. Vähitellen tämä ”loverboy” aloittaa seksisuhteen tytön kanssa. Pian mies alkaa painostaa tyttöä prostituutioon vedoten omiin rahavaikeuksiinsa ja ryhtyy itse tytön parittajaksi. Bethellin mukaan useimmat hollantilaiset prostituoidut ovat päätyneet alalle loverboyn houkuttelemina.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Bethell otti esiin Ruotsin onnistuneen lainsäädännön, joka kieltää seksin ostamisen.

– Lain taustalla on ajatus, että prostituutio edistää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa normalisoimalla seksuaalisen riiston. Tiukentunut lainsäädäntö on muokannut ruotsalaisten asenteita seksinostoa kohtaan. Ennen lain voimaantuloa n. 33% ruotsalaisista ajatteli, että on hyväksyttävää ostaa seksiä, mutta 12 vuotta myöhemmin näin ajatteli vain 11%. Ruotsi on yksi niistä todella harvinaisista maista, joissa ihmiskauppa on vähentynyt viimeisen vuosikymmenen aikana, hän painotti.

Seminaarissa oli edustettuina useita paikallisesti toimivia tiimejä, jotka mm. tapaavat seksibisneksen uhreja kaduilla. Taru Lähdemäki kuvasi kohtaamisiaan Helsingissä:

– Eräässä strippipaikassa tapasimme nigerialaisen naisen, joka kertoi 20 minuutin strippauksen maksavan 20€, joista hän sai itse 5€. Tämä nainen kertoi nukkuvansa tuossa nukkavierussa, ikkunattomassa tilassa. Ihmettelin, missä hän oikein nukkuu, sillä tilassa ei ollut kuin kaksi sohvaa ja kapea käytävä.

Missä sitten on toivo kaikkien näiden surullisten tarinoiden äärellä, Bethell kysyi kuulijoiltaan.

– Toivo olette te: ihmiset, jotka tulette paikalle oppimaan, rukoilemaan ja menette paikkoihin, joihin ette ehkä mieluummin menisi.

TEKSTI JA KUVA: MARI TURUNEN

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie