Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Hopearaamattu Unescon maailmanmuistikohteeksi

 

Hopearaamatun sivu.

Hopearaamattu eli Silverbibeln on Ruotsin arvokkain vanha käsikirjoitus. Se on äskettäin hyväksytty Unescon Maailmanmuistikohteeksi. Hopearaamattu lasketaan näin ihmiskunnan merkittävimpien kirjojen joukkoon.

Nimestään huolimatta Silverbibeln eli Codex argenteus ei ole koko Raamattu, vaan evankeliumikirja. Teksti on piispa Wulfilan 300-luvulla neljästä evankeliumista gootin kielelle tekemä käännös kreikasta. Ohuelle pergamentille hopea- ja kultamusteella käsin kirjoitettu teksti on tehty 500-luvun alkupuolella Ravennassa, nykyisessä Italiassa.

Upsalan yliopiston kirjastossa nähtävänä oleva arvokirja on päätynyt Ruotsiin sotasaaliina Prahasta 1648. Upsalan yliopistoon se lahjoitettiin vuonna 1669. Käsikirjoitus on myös nähtävissä internetin kautta.

Perheniemi neliöb. 7.-13.10.

Unescon Maailmanmuistikohteilla tarkoitetaan vuonna 1992 perustettua ohjelmaa ”Memory of the World”. Sen tavoitteena on suojella ihmiskunnan dokumenttiperintö parhaalla mahdollisella tavalla, helpottaa sen saavutettavuutta ja nostaa dokumenttiperinnön tunnettuutta.

Tässä ”Maailman muistissa” on on tähän mennessä vain 238 kohdetta. Listaa on kartutettu vuodesta 1997 alkaen. Siihen kuuluu Suomesta Helsingin yliopistossa olevat geologi Adolf Erik Nordenskiöldin kirjasto ja ainutlaatuinen karttakokoelma. Toinen Suomea koskeva kohde on Radzwillin arkisto ja Nieswiezin kirjakokoelma.

Ruotsalaiset ovat saaneet luetteloon muun muassa Astrid Lindgrenin ja Alfred Nobelin kokoelmat. Norjasta mukana on tutkimusmatkailija Thor Heyerdahlin arkisto.

Maailmanmuistikohteita ei pidä sekoittaa Unescon maailmanperintöluetteloon, jossa on 936 ainutlaatuista kulttuuri- ja luontokohtedetta. Suomessa näitä ovat Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo, Sammallahdenmäki, Merenkurkun saaristo ja Stuven ketju.