Elämäntaito: Radio Dei uudistui digitaaliseksi mediaksi – Dei Plus -palvelun voi nyt ladata mobiiliin Ulkomaat: Kristityt leipomoyrittäjät voittivat vuosia kestäneen kakkukiistan – Britannian korkeimman oikeuden päätös jää voimaan

Helsingissä evankelis-luterilaisesta kirkosta tuli vähemmistökirkko vuonna 2021 – jäsenmäärä putosi ensimmäistä kertaa alle puoleen

Kuva: Sari Savela

Kirkkoon kuuluminen on vähentynyt voimakkaasti Helsingissä koko 2000-luvun. Viime vuoden marraskuussa evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntiin kuului enää alle puolet pääkaupungin asukkaista.

Helsingissä asukkaita yli 656 000. Samalla kun pääkaupungin väkiluku on tasaisesti kasvanut, evankelis-luterilaisten seurakuntien jäsenmäärät ovat pudonneet vuosi vuodelta. Erityisen voimakasta jäsenmäärän lasku on ollut 2000-luvulla.

Vuonna 1970 kirkkoon kuului 85,5 prosenttia pääkaupungin asukkaista ja vielä vuonna 2000 evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului lähes kolme neljästä helsinkiläisestä, viime vuonna enää hieman yli puolet (50,1 %). Marraskuussa 2021 enää 49,3 prosenttia kaupungin asukkaista kuului kirkkoon. Ensimmäistä kertaa kirkon historiassa jäsenmäärä jäi alle puolen.

IK-opisto (vuosisop) neliöb.17.-30.1.MJa

Lähteet: Kirkon jäsentilasto ja Helsingin väestö vuodenvaihteessa 2020/2021.