Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Helsingin Sanomien selvitys: Valtaosa pääkaupunkiseudun kirkkoherroista ei sallisi samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä seurakunnan tiloissa

 

Kuva: Kirkon kuvapankki/Teemu Junkkaala

Uusi avioliittolaki astuu voimaan reilun kuukauden kuluttua. Helsingin sanomat ja Kirkko ja kaupunki kysyivät pääkaupunkiseudun kirkkoherroilta, kuinka he suhtautuvat samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen.

Pääkaupunkiseudun 36 kirkkoherrasta vain viisi olisi valmis uuden avioliittolain voimaantulon jälkeen vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, jos heiltä sitä pyydettäisiin. Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala on yksi heistä. Vastakkaista näkemystä edustaa Pitäjänmäen kirkkoherra Arto Antturi. Antturi toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että hänen mielestään valtion, eikä kirkon pitäisi luopua avioliiton käsitteestä, koska valtiolla ei ole käyttöä käsitteelle.

Suurin osa kirkkoherroista haluaa noudattaa kirkon käsitystä avioliitosta, eikä ole valmis toimimaan kirkon käsitystä vastaan. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon käsityksen mukaan avioliitto on edelleen naisen ja miehen välinen. Silti 24 kirkkoherraa on sitä mieltä, että avioliitto kuuluisi kaikille. Vain seitsemän kirkkoherraa edustaa näkemystä, jonka mukaan avioliitto on vain naisen ja miehen välinen.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Vastoin kirkon oppia toimivista papeista voidaan kannella hiippakunnan tuomiokapituliin. Arkkipiispa Kari Mäkisen toive kuitenkin on, ettei näin tehtäisi. Mäkinen ilmaisi näkemyksensä Piispainkokouksessa (25.-26.1.) pitämässään puheessa.