Helluntaiseurakunnat: tuleva leirikesä monipuolinen – myös Fifteen-leirien ”sumaa” puretaan

 

Turun helluntaiseurakunnan leiritunnelmaa Sauvosta vuodelta 2014. Ilmapallojen sisälle on kirjoitettu paperilapuille viestejä Jumalalle, ja pallot laskettiin yhdessä tuulien teille. (Arto Kemlin) 

Leirien tilalle ja rinnalle on monissa seurakunnissa kehitetty muuta ohjelmaa perheille.

Kokoontumisrajoituksista huolimatta kesäleirejä suunnitellaan seurakunnissa täyttä vauhtia, sillä on helpompaa perua leiri tilanteen mahdollisesti huonontuessa kuin suunnitella se nopeasti. 

Joka puolella Suomea ollaan toiveikkaita, että kokoontumisrajoitukset lievenevät nykyisestä ennen leirikautta. Tällä hetkellä rajoitukset vaihtelevat eri puolilla Suomea kuudesta henkilöstä viiteenkymmeneen. 

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Espoossa ollaan ”onnesta soikeana”, jos leirit voidaan pitää.

Espoon helluntaiseurakunnan verkkosivuilta löytyy heti ensimmäisenä lasten kesäleirin ja nuorten kesäleirin mainokset. Leirit on suunniteltu pidettäväksi elokuun alussa Metsäpirtin leirikeskuksessa Tuusulassa. 

Helluntaiseurakunnan lapsi- ja varkkityön pastori Taneli Sinivirta sanoo, että Espoossa ollaan ”onnesta soikeana”, jos leirit voidaan pitää. 

– Leiri on kesän kohokohta niin lapsille, pastorille kuin vapaaehtoisillekin. Onneksi epidemiatilanne näyttää menevän nyt hyvään suuntaan. 

Sekä lasten että nuorten leirille osallistuu 40–50 henkeä. 

 

Moni seurakunta on päätynyt järjestämään kesällä lapsille ja nuorille päiväleirejä, joilla yövytään kotona. Tällaisen leirin tai useita järjestävät esimerkiksi Tampereen ja Kotkan helluntaiseurakunnat. 

Tampereen Mix-päiväleiri kestää neljä päivää, Kotkan Mix-leiri kolme päivää. 

– Kotkassa oli viime vuonna samanlainen leiri, ja se todettiin hyväksi. Vanhemmille tulee tietysti vähän kuskausta, mutta saimme tyytyväistä palautetta, että jotain kuitenkin järjestettiin. Päiväleiri on ohjaajille kevyempi kuin yöleiri, helluntaiseurakunnan johtava pastori Sami Silanen kertoo. 

Tamperelaiset lapset voivat suunnitelmien mukaan leireillä myös Kukkolan leirikeskuksessa. Yöleirejä on tarjolla ikäryhmittäin jaoteltuna kolme, ja niiden kesto on yhdestä kolmeen yötä. 

Tampereella toiveissa on, että leirillä voisi olla 50 osallistujaa, eli 35 leiriläistä sekä ohjaajat ja henkilökunta. 

– Turvallisuussuunnitelmaan kirjattiin viime vuonna muun muassa, että emme laula, salissa pidetään turvavälit ja maskeja käytetään, Tampereen helluntaiseurakunnan lapsi- ja perhetyön pastori Tapani Varuhin kertoo. 

”Opetukset pidetään isossa salissa, turvavälein”

Turussa tilanne on haastava, sillä helpotusta koronatilanteeseen ja kokoontumisrajoituksiin ei ole luvattu. Helluntaiseurakunnan leirikeskuksessa Sauvon Kupiluodossa tavallinen leirin osallistujamäärä on ollut reilu 100, lapsia ja aikuisia. 

– Näin massiivista leiriä ei varmasti voi pitää, mutta olemme alustavasti suunnitelleet heinäkuun alkuun kahta leiriä eri ikäryhmille, lapsi- ja perhetyön ohjaaja Arto Kemlin sanoo. 

Viime kesänä Turussa keksittiin perheiden päivät, ja suosittuja tapahtumia jatketaan tänäkin vuonna. Perheet saavat muutamana lauantaina tulla omine eväineen leirikeskukseen puuhastelemaan kaikenlaista kesäistä. 

Seurakunnan ulkopuolisiakin tavoittavan perhepäivän pitää myös keskisuomalainen Saarijärven helluntaiseurakunta. Päivä pidetään Saarijärvellä puuhapuistossa, heti seuraavana päivänä puiston sulkeuduttua yleisöltä. 

Saarijärvellä pidetään myös kaksi päiväleiriä sekä useana päivänä kesässä perhesuunnistusta. 

– Ulkona olevilla rasteilla tarjotaan hengellistä opetusta, Saarijärven helluntaiseurakunnan lapsityöntekijä Sven Loosen kertoo. 

 

Lapissa, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa ollaan koronaepidemian perustasolla. Kuusamon, Vetelin–Halsuan ja Heinäveden helluntaiseurakunnat ovat silti varautuneet erityisjärjestelyin leirikesään. 

Kuusamossa pidetään kahden päivän päiväleiri rukoushuoneella ja sen ympäristössä. 

– Opetukset pidetään isossa salissa turvavälein, pienryhmät iän mukaan ja lisäksi on ulkona tehtäviä, Kirsi-Marja Sopanen Kuusamon helluntaiseurakunnasta kertoo. 

Vetelin–Halsuan helluntaiseurakunta järjestää omassa leirikeskuksessaan kaksi leiriä porrastetusti: ensin kaksi päivää alle 10-vuotiaille ja sitten kaksi päivää varkki-ikäisille. 

– Viime kesänä ei ollut leiriä ollenkaan, joten se on voinut nostattaa intoa, tuumii maaliskuun alussa Keski-Pohjanmaalla pastorina aloittanut Gideon Waljus. 

Heinävedellä Pohjois-Karjalassa tavallisesti neljän päivän leiri on typistetty lauantaista sunnuntaihin kestäväksi minileiriksi. 

Viime kesä oli 60 vuoteen ensimmäinen, kun helluntaiseurakunnan leiriä ei ollut, kertoo Päivi Kauppinen Heinävedeltä. 

– Kyllä lapset kaipailivat sitä, ja nytkin on jo kyselyjä tullut. 

 

IK-opistolla kolme Fifteen-leiriä 

IK-opiston Fifteen-leirit keräävät ensi kesänä yhteensä yli 200 leiriläistä. Yksi kolmesta leiristä on tarkoitettu erityisesti niille, joiden leiri peruuntui viime kesänä koronatilanteen vuoksi. 

Turvalllisuusasiat on mietitty Keuruulla erityisen tarkasti, osallistuuhan leireille nuoria eri puolilta Suomea. IK-opisto on suunnitelmista yhteydessä myös viranomaisiin. 

Fifteeneillä ei oleskella isoissa ihmisryhmissä. Majoituskapasiteettia on niin paljon, että leiriläiset voidaan majoittaa yhden tai kahden hengen huoneisiin. 

– Leiriläisiä jaetaan pienempiin ryhmiin, opetus järjestetään ulkona isossa teltassa, ruokailuja ja muita toimintoja porrastetaanIK-opiston nuorisotoimintojen koordinaattori Tero Järventausta summaa leirisuunnitelmia(AV)