Helluntailaiset: ylistys ei ole pois opetuksesta

 

Ylistys kuuluu karismaattisuuteen. Eläytyvä

Helluntailaisten piirissä nuorisotyötä on viime aikoina kritisoitu ”Jumalan kanssa hengailuksi” ja pahoiteltu ylistysmusiikin nousemista liian suureen asemaan.

Työn on arvioitu olevan pinnallista, eikä sillä kirjoittajien mukaan saavuteta evankeliumilla seurakunnan ulkopuolisia ihmisiä.

Haastatellut helluntaiseurakuntien nuorisotyöntekijät eivät pidä liikkeen nykyistä nuorisotyötä pinnallisena.

Etenkin helluntailaiseen nuorisokulttuuriin kuuluu voimakkaasti ylistys, joka ilmenemismuodoiltaan on samantyyppistä kuin kansainvälisissä karismaattisissa seurakunnissa.

Lehden haastattelemat nuorisotyöntekijät ymmärtävät kritiikkiä, mutta uskovat monilla aikuisilla olevan liian huono kuva nuorten tämän hetkisestä tilasta helluntaiherätyksessä.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Pääsyy nuorisotyön pinnallisuuskäsityksiin on etteivät nuoret ja varttuneet ole tekemisissä toistensa kanssa. Tietämättömyys lisää ennakkoluuloja, Oulun helluntaiseurakunnan nuorisopastori Mikko Saukkonen arvioi.

– Aikuisia ei näy nuorisotyön aktiiveina, eli he eivät tiedä missä mennään, myös Hämeenlinnan helluntaiseurakunnan nuorisopastori Matti Niemelä sanoo.

Lapsi- ja nuorisotyön piirissä vaikuttava musiikkipastori Hannele Voutilainen Kuopion helluntaiseurakunnasta arvioi, että varmasti on kysymys myös musiikkityylistä kun puhutaan ylistyksen nousemisesta tärkeimmäksi asiaksi.

Nuoret levittävät ilosanomaa

Saukkosen mukaan laulujen sanoituksia kritisoidaan usein aiheellisestikin.

– Hengellisen musiikin tulee olla vahvasti yhteydessä Raamattuun, ja laulujen tekijöillä tulisi olla vahva Raamatun tuntemus. Hengellisten laulujen tulisi olla hoitavia, rohkaisevia, julistavia, mutta ennen kaikkea Jumala- ja Kristus-keskeisiä.

Oulussa aloitettiin jälleen muutama vuosi sitten teetupatoiminta.

– Lähtökohtana oli ystävyyden synnyttäminen. Emme julistaneet tai todistaneet nuorille noin kahteen kuukauteen. Lopulta kerroimme olevamme uskovaisia. Uskon tämän olleen oikean lähestymistapa, Saukkonen sanoo.

– Nyt joka viikonloppu pelien ja muun toiminnan ohessa tulee spontaanisti keskustelua myös hengellisistä asioista. 

 

Lue Ristin Voiton uutinen kokonaisuudessaan tästä