Hyvät: Raamatun myynti huimassa nousussa – erityisesti Raamatun ensi kertaa ostavien määrä lisääntynyt

Helatorstaina muistetaan Kristuksen taivaaseen astumista

 

Helatorstai on Kristuksen taivaallisen kuninkuuden päivä. Sitä vietetään tasan 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Raamatun mukaan Jeesus näyttäytyi ylösnousemuksensa jälkeen maan päällä 40 päivän aikana, minkä jälkeen hän siirtyi tuonpuoleiseen. Työmarkkinoiden vaikutuksesta helatorstaita vietettiin vuosina 1973–1991 lauantaina.

Helatorstain sisältö ja ajankohta on saatu Apostolien teoista. Apostolien teoissa (1:6-14) kerrotaan, kuinka Jeesus ”otettiin ylös, ja pilvi vei hänet heidän näkyvistään”. Paikalle ilmestyi yhtäkkiä kaksi valkopukuista miestä, jotka sanoivat Jeesuksen oppilaille: ”Tämä Jeesus, joka otettiin teidän luotanne taivaaseen, tulee kerran takaisin, samalla tavoin kuin näitte hänen taivaaseen menevän.”

Taivaaseen astuminen kertoo Kristuksen jumaluudesta: Kristus on kolmiyhteisen Jumalan yksi persoona, samaa olemusta kuin Isä. Hän astui työnsä täytettyään takaisin taivaan kirkkauteen. Sanassa ja sakramenteissa hän on kuitenkin yhä läsnä seurakuntansa keskellä. Kristittyjen tehtävä on viedä sanoma korotetusta Herrasta koko maailmaan.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Helatorstai on yksi suurista kirkollisista pyhistä. Helatorstai kuuluu pääsiäisaikaan. Pääsiäisestä alkava 50-päiväinen pääsiäisaika päättyy helluntaihin, johon helatorstai valmistaa. Juhlan suomalainen nimi helatorstai tulee ruotsin kielestä ja tarkoittaa pyhää torstaita (helig torsdag). Helatorstaita on vietetty kristikunnassa erillisenä juhlana 300-luvulta lähtien.

 

Työmarkkinat ovat vaikuttaneet kirkollisiin pyhäpäiviin

 

Viime aikoina työmarkkinakeskustelussa on nostettu taas esiin keskelle viikkoa osuvien juhlapyhien siirtäminen viikonloppuihin. Työmarkkinat ovat vaikuttaneet kirkollisten juhlapyhien paikkoihin Suomessa aikaisemminkin.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa helatorstai oli vuosina 1973-1991 sijoitettu edellisen viikon lauantaille. Silloin sitä kutsuttiin Kristuksen taivaaseenastumisen päiväksi. Muutos lauantaille tapahtui työmarkkinajärjestöjen esitettyä piispainkokoukselle, että loppiainen, helatorstai ja toinen helluntaipäivä siirrettäisiin kiinteästi lauantaiksi. Päätös herätti tyytymättömyyttä ja vuonna 1982 kirkolliskokous esitti valtioneuvostolle loppiaisen ja helatorstain palauttamista vanhoille, yleiskirkollisille paikoilleen. Hallitus ja eduskunta käsittelivät muutosta vuonna 1985, mutta presidentti Mauno Koivisto lykkäsi lain voimaantuloa viidellä vuodella vuodesta 1987 vuoden 1992 alkuun.

 

Lue myös: Kyösti Kakkonen: Helatorstaita tulee viettää säästösyistä sunnuntaina