Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Heikki ”Hesburger” Salmelan sydän sykkii Bangladeshin lapsille

 

Heikki ja Kirsti Salmela koulukodin avajaisissa Dhakassa.

Suomen suurimman pikaravintolaketjun Hesburgerin perustaja ja omistaja Heikki Salmela on onnellinen mies. Oman pojan lausahdus johti prosessiin, jonka seurauksena huhtikuussa vietettiin slummilapsille suunnatun koulun avajaisia Dhakassa.

Salmela kertoo Jumalan vihjaisseen asiasta jo viisi vuotta ennen kouluprojektin alkua.

– Kyllä tällä koko kuviolla on joku tarkoitus, jota en itse vielä tiedä mutta se etenee selvästi johonkin suuntaan. Jännittävää onkin nähdä, mitä siitä tulee, Salmela uumoilee.

Yläkerrasta tulleet vihjaisut tulevasta hankkeesta olivat Salmelalle yllättäviä kokemuksia.

– Molemmat profetiat ovat olleet uskoani vahvistavia asioita ja kertovat siitä, että joku seuraa meitä, Salmela kertoo vaikuttuneena.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kouluprojektihanke ei käynnistynyt kuitenkaan sormia napsauttamalla. Kaikki alkoi siitä, kun kaksi rahakasta bangladeshilaista sukua halusi avata Dhakaan rakennettavaan uuteen kauppakeskukseen Hesburger-ravintolan.

He olivat sinnikkäästi yhteydessä Salmeloihin, mutta hanke kaatui kuitenkin siihen, että tarvittavien raaka-aineiden hankkiminen ravintolaan olisi tullut äärettömän hankalaksi Bangladeshissa.

– Kun poikani Kari Salmela saapui takaisin neuvottelumatkalta Bangladeshista, niin hän totesi minulle, että jos Jumala on olemassa, niin Bangladeshissa hän ei ainakaan ole.

Tästä alkoi keskustelu Salmeloiden perheessä vähäosaisten asiasta. Yllättävässä yhteydessä Heikki Salmela saikin vinkin Fida-järjestöstä kehitysyhteistyön kumppaniksi.

Entä Suomen vähävaraiset?

Dhakan slummihankkeessa Salmelat ovat kustantaneet muun muassa slummikoulun rakentamisen. Hanketta rahoitetaan myös Fidan ja Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista. Fida on hankkeen koordinoija, yhteistyön mahdollistaja ja paikallisten seurakuntayhteyksien luoja.

Tällä hetkellä Heikki Salmelalla on jo uusia suunnitelmia valmistuneen koulun säännöllisen toiminnan ylläpitämiseksi tulevaisuudessa.

– Suomessa lapset joutuvat kouluun, kun Bangladeshissa he pääsevät kouluun. Heissä näkyy suunnaton onnellisuus ja riemu. Siellä ei istuta sisällä lakki päässä jalat pöydällä, Salmela vitsailee.

Jotkut ovat ihmetelleet, miksi Hesburger-konsernin luoja ei tee avustustyötä Suomen vähävaraisten joukossa. Salmelan mielestä sosiaaliturva on kuitenkin Suomessa hyvällä mallilla, kun taas Bangladeshissa ei vastaavaa järjestelmää ole lainkaan. Jos lapsi haluaa saada todistuksen koulusta, niin sekin täytyy ostaa opettajalta.

Oman roolinsa hyväntekijänä Bangladeshin köyhien keskuudessa Heikki Salmela näkee olevan vasta alussa.

– Bangladeshissa tuntui kivalta ja kotoisalta, ja sellainen tunne jäi sisimpään, että jotain muutakin tulee vielä tehtyä tällä alueella.

Upouusi koulukoti on Salmeloiden ja Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestön Fida Internationalin noin seitsemän vuotta kestäneen yhteistyön tulos. Se tarjoaa opetuksen, ruoan ja koulupuvun lähes kahdellesadalle slummilapselle ja asuinpaikan noin sadalle tytölle ja pojalle.

 

TEKSTI: Markus Majabacka

Lue koko juttu Ristin Voitto -lehden numerosta 22.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie