Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Hannu Halosen luotsaamasta kristillisen kirjan keitaasta löytyy niin klassikoita kuin uutuuksiakin

 

Hannu Halonen liikkeensä edessä. Niin kauan kuin sää sallii liikkeen edessä on pöytä ja tuoleja kahvittelua varten.

Yrittäjä Hannu Halonen pitää Helsingissä Kasarmitorin laidalla Luther-divaria ja kristillistä kirjakauppaa. Hän on kutsumustyössään ja tekee kaikkensa, jotta asiakas voisi löytää etsimänsä. Työn suola on toiset ihmiset.

Lokakuun alkupuolella pujahtaa mies katutasolta alas divariin heti sen aukaistua ovensa. Asiakas etsii mahdollisimman isoa, käytettyä perheraamattua. Luther-divarin ja kristillisen kirjakaupan omistaja Hannu Halonen esittelee asiakkaalle useita kookkaita ja arvokkaan näköisiä niteitä.

Halonen on kiireinen yrittäjä, joka jakaa aikansa antikvariaatin ja kristillisen kirjakaupan pitämisen ja Ullamaaria-vaimon omaishoitajana toimimisen kesken. Hän kokee nämä molemmat kutsumuksekseen.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Arkeen ja vapaa-aikaan tuo iloa myös Sibelius-Akatemiasta valmistuneiden Miikkael-pojan ja Eerika-miniän perhe. Yksivuotias lapsenlapsi Elsa on silmäteräni, kertoo Hannu.

Uutta ja vanhaa kirjallisuutta

– Lähes kaikki kirjallisuus kaupassani pohjautuu kristinuskoon.

Suomalaisten kristillisten kustantajien teokset ovat omissa hyllyissään ensimmäisessä huoneessa. Toisessa huoneessa kirjat on hyllytetty herätysliikkeiden tai aiheiden perusteella. On eritelty esimerkiksi Inkerin kirkko, sielunhoito, hartauskirjat, Raamatun selitysteokset Uuteen ja Vanhaan testamenttiin. Omalla hyllyllä sijaitsee myös avioliitto- ja seurusteluosasto. Opiskelijoita silmällä pitäen löytyy heprea-, kreikka- ja latinahylly. Myös ortodoksisia kirjoja kysellään.

– Kirjavalikoimani on teologiapainotteinen ja tietysti luterilaisvoittoinen. Myös muita kirjoja, kuten huomattavia klassikoita, elämänkertoja ja lastenkirjoja, on valikoimassa. Niteitä on karkeasti arvioiden 50 000.

Kiertäessään eri paikoissa Hannu pyrkii pitämään esillä mahdollisimman monipuolista kirjavalikoimaa. Esimerkiksi Helsingin kirjamessuilla hän esittelee uskonpuhdistajien teosten lisäksi uutuuksia, kysyttyjä klassikoita ja erilaisia Raamattuja. Messuilla, kuten muuallakin hänellä on käytössä varauskirja, jonka opastamana hän pyrkii nopeasti löytämään kaivatun teoksen.

Kirja-aarteita

Erään joululoman aikana Hannu sai tutustua Sirkka-anoppinsa kirjakokoelmaan. Hän oli tuolloin vielä teologian opiskelija ja kiinnostunut pietistisestä hengellisestä ajattelusta ja kirjallisuudesta. Mutta Kokkolan anoppilan hyllystä löytyneet F. G. Hedbergin ”Uskonoppi autuuteen”, Hanna Raudan ”Vanhaa ja uutta virttä” ja W. A. Schmidtin kirjoittama Hedbergin elämäkerta saivat Hannun kiinnostumaan luterilaisuudesta niin paljon, että Turkuun palattuaan hän alkoi etsiä lisää Hedbergin ja Lutherin kirjoittamia kirjoja.

– Näissä kirjoissa minua puhutteli raamatullinen ydinsanoma: ”Ja hän (Jeesus) on meidän syntiemme sovitus; eikä ainoastaan meidän, vaan myös koko maailman syntien.” (1. Joh. 2:2)

– Nykyisin Hedbergin teosten lisäksi minulle tärkeitä, ja kotonakin usein käytössä olevia kirjoja ovat muun muassa Lutherin ”Mannaa Jumalan lapsille” sekä Juha Vähäsarjan hartauskirjat. Vahvempana ruokana löytyy Franz Pieperin ”Kristillinen dogmatiikka” ja ”Tunnustuskirjat”, johon sisältyy myös Lutherin Vähä- ja Iso katekismus.

Hannu on huomannut, että esimerkiksi Raudan ”Vanhaa ja uutta virttä” ja Giertzin ”Kalliopohja” -tyyppiset omakohtaiset ja evankeliumista rikkaat romaanit koskettavat yhä syvältä sellaisia divarin asiakkaita, joilla on ollut raskas tie tai uskonelämä ehkä hyvinkin lakivoittoista.

– Ne kääntävät katseen pois omasta sydämestä Isän sydämeen ja Jumalan lapsen iloon ja rauhaan Kristuksessa.

Kahvipöytä divarin sykkivä keskus

Joskus on perheen kesken ollut pohdintaa siitä, voisiko Luther-divari panostaa jatkossa enemmän verkkotoimintaan ja siirtyä tarvittaessa kivijalkaliikkeestä etämyyntiin.

– Tällainen suunnitelma ei ole toteutunut, koska toimintani on aina ollut myös ihmisten kohtaamista ja kirjojen viemistä tilaisuudesta toiseen, olipa sitten kyse kirkkokahvitilaisuuksista, kesätapahtumista, kirjamessuista tai Kauniaisten teologipäivistä.

Keväästä myöhään syksyyn kahvitellaan jalkakäytävällä, jonne Hannu joka aamu asettelee pöydän ja kolme tuolia. Talvella koronan salliessa jutellaan sisällä kahvipöydän ääressä.

– Jos työssäni ei olisi sosiaalista puolta, kokisin, että jotain olennaista puuttuisi. Kontaktit ovat tämän työn suola. On syntynyt hyvää ja syvää uskonystävyyttä, käyty hienoja keskusteluja. Olen saanut oppia paljon asiakkailta. Usein keskustellaan kristillisistä kirjoista, niin että olen saanut myös tällä tavalla tutustua kirjoihin ja samalla yhdessä Jumalan sanaan. Apostoli kehottaakin meitä rakkaudellisesti: ”Runsaasti asukoon teissä Kristuksen sana.” (Kol. 3:16)

Sielunhoidollisissa keskusteluissa Hannu on sen sijaan maltillinen.

– Toki voin ohjata hyvän kirjan ääreen tai rohkaista luotetun pastorin luo. Toisinaan on käynyt niin, että kirja on koskettanut lukijaa, ja hän on sillä tavalla saanut hengellisen avun.

Asiakkaiden laaja kirjo

Luther-divarissa käy monenlaisia ihmisiä.

– Yksi tyypillinen asiakasryhmä on teologian opiskelijat, jotka etsivät tenttikirjoja tai jotain hyvää teologista apuvälinettä kuten sanakirjaa tai Novumia. Raamatun ja kristinuskon omatoimista tutkimista harrastavat maallikot muodostavat oman ryhmänsä, ehkä pääryhmän. Divarissa käy myös rippi-, syntymäpäivä- ja joululahjojen ostajia. Myös harvinaisuuksia etsivät keräilijät ovat löytäneet tiensä antikvariaattiin, vaikka varsinaisia keräilijöitä on nykyään entistä vähemmän.

Hannulle on kehkeytynyt divarin myötä paljon ystäviä, jotka kertovat käyvänsä ostoksilla myös kannatusmielessä. He rohkaisevat sanoen, että Luther-divarin olemassaolo on tärkeää evankeliumin levittämisessä. Tunnustukselliset teologit ovat myös merkittävä asiakaskunta. He myös usein tukevat toimintaa tilaamalla uskonopillista Concordia-lehteä.

– Lehden välissä olen jo pitkään saanut julkaista Luther-divarin kirjamyyntiluetteloa.

Kiitosta asiakkailta

Anu Isoaho ja Sakari Anttila ovat Luther-divarin vakituisia asiakkaita.

– Jo joitakin vuosia minua ovat kiinnostaneet tietopainotteiset kristilliset kirjat, esimerkiksi Raamatun tietosanakirjat. Olen löytänytkin erilaisia tietosanakirjoja Luther-divarista, kertoo Sakari.

– Minulla on tällä hetkellä menossa musiikin kuuntelemisen vaihe. Divarista löytyy jonkin verran hengellistä musiikkia cd-levyinä, kertoo puolestaan Anu.

Pariskuntaa ei häiritse se, että kristittynä Hannu painottaa Raamatun sanomaa eri tavalla kuin mihin he ovat tottuneet.

– En ole kaikissa opillisissa asioissa Hannun kanssa samaa mieltä, mutta se ei häiritse minua, koska hänellä on syvä usko Jeesukseen ja hän ymmärtää, että Jeesus on Herra. Siksi ei ole mitään järkeä alkaa arvostella Hannua. Olen löytänyt hyvän yhteyden häneen, Sakari tilittää.

Hän kuvailee suhdettaan Hannuun veljelliseksi, samoin Anu. He ovat suositelleet Luther-divaria ystävilleen.

– Hannu tekee kaikkensa, että asiakas löytää etsimänsä kirjan, tietää Sakari, ja Anu myötäilee.

– Asiantunteva ja monipuolinen palvelu yhdessä hyvän kahvin ja pullan kanssa voi aiheuttaa riippuvuutta Luther-divarista, kiteyttää Sakari näkemyksensä.

Kuva: Esko Byman

Myös kustannustoimintaa

Hannun työhön liittyy läheisesti myös Concordia ry, Luther-kirjat Oy ja Concordia-lehti. Concordia-lehteä ja kirjoja julkaisee Concordia-yhdistys ja kustantaa Luther-kirjat Oy.

– Koen työn yhdistyksessä ja kustannustoiminnassa omaksi tavakseni julistaa Jumalan sanaa.

Concordia tarkoittaa yksimielisyyttä. Vuonna 1995 perustetun Concordia ry:n toiminnan perustana on Pyhä Raamattu ja Luterilaiset Tunnustuskirjat. Yhdistyksen tarkoituksena on vahvistaa luterilaisuuden tuntemista ja siihen tunnustautumista. Toimintamuotoina julkaisutyön lisäksi ovat luento- ja muu opetustoiminta.

– Mitään sisällöllisesti uutta ei tarvitse keksiä. Meillä on Pyhä Raamattu ja Luterilaiset Tunnustuskirjat. Sain kuulla Concordia-piirin toiminnasta jo ennen kuin tulin opiskelemaan Helsinkiin 1990-luvun alussa. Ollessani töissä Lohtajalla SLEY:n Ohtakarin leirikeskuksessa sain kuulla Sakari Korpiselta piiristä, joka kokoontuu hänen kodissaan Helsingissä. Yhtenä sen vetäjistä toimi teol. yo Hannu Lehtonen, johon Sakari halusi minut tutustuttaa.

– Tämä erityinen yhteistyö ja ystävyys Hannun kanssa alkoi yli 30 vuotta.

Hannu Lehtonen toimii Concordia-yhdistyksen ainoana työntekijänä ja on vuonna 1994 perustetun Concordia-lehden päätoimittaja.

– Koen olevani etuoikeutettu saadessani olla yhteisessä työssä mukana.

Laajennussuunnitelmia

Tällä hetkellä Hannun yritys toimii vain Fabianinkadun osoitteessa Kasarmitorin laidalla. Kirjavarasto on Lohjalla. Lähiaikoina on tarkoitus avata Veteliin kaksi päivää viikossa auki pidettävä Kristillinen kirjakauppa ja divari, jossa olisi myös muuta toimintaa. Lisäksi on suunnitteilla, että Lähetyshiippakunnan Alajärven seurakunnan yhteyteen tulisi myös oma pieni kirjamyymälä.

– Vapaaehtoisia, uskollisia apulaisia minulla on kymmenkunta. He ovat toiminnan kannalta minulle erityisen tärkeitä. Iloisin mielin he ovat aina ilmoittautuneet myös kirjamessurientoihin mukaan, niin tulevanakin viikonloppuna. Tästä olen hyvin kiitollinen, selittää Hannu.

Lokakuun alkupuolella isoa Raamattua etsinyt asiakas ei ole vielä palannut Luther-divariin tekemään valintaa eri painosten välillä, mutta kauppa on auki.

– Kaikki on ollut ja on edelleen Jumalan johdatusta, Hannu toteaa kiitollisena.