Finnwatchin Sonja Vartiala: Suomessa myytävä kosmetiikka kasvattaa Israelin siirtokuntia

 

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala ja toimittaja Pasi Turunen vierailivat Radio Dein Viikon debatissa.

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartialan mukaan toimittaja Pasi Turusen Finnwatchin Israel-raporttiin kohdistama kritiikki ei osu maaliin vaan käsittelee epäolennaisuuksia.

– Kritiikki kohdistuu kokonaisuuden kannalta aika pieniin yksityiskohtiin, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala arvioi Radio Dein suorassa Viikon debatissa keskiviikkoaamuna.

– ­ Olemme toki imarreltuja, että meidän 50-sivuisesta raportista joku on kirjoittanut yli 60-sivuisen kirjan.

Parempi aviol. neliöb. 30.9.-6.10. (ilm.2/2)

Vartialan mukaan Turusen kritiikin heikko kohta on siinä, että Turunen kiistää Kansainvälisen tuomioistuimen ja kansainvälisten toimijoiden, kuten YK:n ja EU:n, näkemyksen siitä, että Israelin siirtokunnat eivät ole kansainvälisen oikeuden mittapuun mukaan laillisia.

Finnwatch nimittää raportissaan Israelin siirtokuntia laittomiksi. Kansalaisjärjestön mukaan yritysten tulisi irtautua siirtomaa-alueella tapahtuvasta tuotannosta ja siirtokunta-alueilta tulevat tuotteet, kuten hedelmät, tulisi merkitä tekstillä, joka ilmaisee tuotteen tulevan siirtokunta-alueelta.

– Meillä myydään kosmetiikkaa, joka tulee siirtokunta-aluilta, mutta tuotteessa lukee ”made in Israel”. Siinä pitäisi lukea, että tuote tulee miehitetyltä Israelin siirtokunta-alueelta, antoi Vartiala esimerkin.

”Boikotti ei tuo osapuolia saman pöydän ääreen”

Finnwatchin raportti antaa tukea äänille, jotka vaativat Israelin siirtokunta-alueilta tulevien tuotteiden boikotointia. Sonja Vartialan kanssa Radio Dein lähetyksessä debatoinut toimittaja-teologi Pasi Turunen katsoi, että boikotista kärsisivät ennen kaikkea siirtokunta-alueilla asuvat palestiinalaiset.

– Boikottiliike lähtee siitä, että kaikenlainen normalisaatio on paha asia. Tämä ei tuo osapuolia saman pöydän ääreen, Turunen sanoi.

Finnwatchin näkemys lähtee muun muassa EU:n linjauksesta, joka tuomitsee Israelin siirtokuntapolitiikan muun muassa Länsirannalla.

– Lähdemme siitä, että Israelin siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. Raportti ei ole millään tavalla sitä mieltä, että toisen osapuolen eli palestiinalaisten väkivallanteot alueella olisivat oikeutettuja. Mutta siirtokunnat ovat ongelma ja este rauhalle, ja silloin siellä tapahtuvaa yritystoimintaa tulee boikotoida, Vartiala linjasi.

– Yritykset ovat osa koneistoa, jotka kasvattavat siirtokuntia. Silloin on johdonmukaista, että kauppaa siirtokuntien kanssa tulisi vähentää.

Pasi Turunen kyseenalaisti YK:n ihmisoikeusneuvoston roolin Lähi-idän rauhanprosessin edistäjänä ja ihmisoikeuksien puolestapuhujana.

– 70 prosenttia YK:n ihmisoikeusneuvoston päätöslauselmista kohdistuu Israelin ja 30 prosenttia koko muuhun maailmaan, mistä se nousee? Israelia ympäröi 21 valtiota, jotka eivät vapautta tunne ja Israel on ainoa demokraattinen valtio alueella, ihmetteli Turunen huomion kiinnittymistä esitettyihin Israelin ihmisoikeusrikkomuksiin.

– YK:n ihmisoikeusneuvoston keskeinen vaikuttajataho OIC (Organization of Islamic Cooperation) on Human Rights Watch -järjestön kritiikin mukaan pyrkinyt suojaamaan jäsenmaitansa ihmisoikeusrikkomusten arvioimiselta keskittyen ainoastaan Israeliin, jota kritisoidaan. Esimerkiksi Yhdysvallat ei kuitenkaan ole tässä rintamassa mukana, Turunen huomautti.

– Ihmisoikeusrikkomukset on tärkeä tuomita aina. Israel jättää toistuvasti huomioimatta kansainvälisen yhteisön maan ihmisoikeusrikkomuksiin liittyvät huomautukset, vastasi Vartiala.

Kuuntele Sonja Vartialan ja Pasi Turusen debatti Radio Dein ohjelma-arkistosta.

Lue myös: ”Pasi Turunen: Israelin siirtokuntatuotteiden boikottiin ei ole perusteita”

 
Dei, ihmisen ääni, artikkeliban 5.9.- (2/2)