Ihmisiä ja ilmiöitä: Kirkon nelivuotiskertomus: Nuorten naisten ja miesten uskonnollisuus eriytyy sukupuolen mukaan – naiset uskovat miehiä yleisemmin jälleensyntymiseen

Evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalvelukset siirtyvät verkkoon

 

Lähes kolmen kuukauden ajan jumalanpalvelukset toteutettiin etänä ilman läsnäolevaa seurakuntaa. Jumalanpalvelukset kirkossa alkoivat jälleen sunnuntaina 7. kesäkuuta. Kuva: Sanna Krook / Kirkon kuvapankki

Piispat ovat yhdessä päättäneet, että jumalanpalvelukset toimitetaan toistaiseksi kirkoissa seurakuntalaisille verkon välityksellä. Kirkot ovat videoidun jumalanpalveluksen jälkeen avoinna hiljentymistä ja keskusteluapua varten.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat 16.3.2020 antaneet seurakunnille ohjeet jumalanpalvelusten järjestämisestä koronavirusepidemian aikana. Piispojen ohjeistuksen mukaan jumalanpalvelukset toteutetaan sanajumalanpalveluksina kirkossa ja ne välitetään seurakuntalaisille verkon kautta. Kukin seurakunta hoitaa videostriimaukset käytettävissään olevilla keinoilla.

”Ihmisten huoli koronaviruksen leviämisestä kasvaa päivä päivältä. Kirkon tehtävä tässä tilanteessa on olla ihmisten rinnalla ja välittää uskon ja toivon sanomaa. Vaikeinakin aikoina, ja ennen kaikkea silloin, kirkko jatkaa rukousta kansan ja koko maailman puolesta”, piispat sanovat.

Perheniemi neliöb. 4.-10.11.

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset ovat kirkon hengellisen elämän sydän, ja kirkkolain mukaan ne kuuluvat seurakunnan lakisääteisiin tehtäviin.

”Tässä tartuntatautitilanteessa ja valtioneuvoston 16.3. päättämien uusien rajoitusten pohjalta on selvää, että säännöksiä on nyt sovellettava ajatellen erityisesti kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä”, piispat toteavat kirjeessään.

Kirkot auki yksityistä hiljentymistä varten videoidun jumalanpalveluksen jälkeen

Piispat suosittelevat, että jokaisen seurakunnan pääkirkko on auki hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten videoidun jumalanpalveluksen jälkeen vähintään kaksi tuntia. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten. Hiljentymisen ja rukouksen mahdollistaminen kirkkotilassa on piispojen mukaan kansakunnan kriisinkestävyyden kannalta tärkeä asia. Piispat korostavat, että kyseessä ei ole yleisötilaisuus.

Kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin

Piispojen ohjeessa todetaan myös, että kirkolliset toimitukset hoidetaan toistaiseksi poikkeusjärjestelyin. Seurakuntien työntekijät sopivat yhdessä perheiden ja omaisten kanssa kirkollisten toimitusten, kuten kasteen, vihkimisten tai hautajaisten järjestämisestä. Ohjeen mukaisesti kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 ihmistä. Hautajaistilaisuuksissa suositaan haudalla tapahtuvaa siunaamista.

Seurakuntien muu normaali viikkotoiminta keskeytetään toistaiseksi. Aina kuin mahdollista, seurakunnat siirtävät toimintaansa verkossa tapahtuvaksi.

Kirkossa muistetaan kansaa esirukouksin

Piispat kehottavat nyt kaikkia kristittyjä rukoilemaan erityisesti sairaiden ja sairastumista pelkäävien puolesta.

”Kirkossa muistetaan esirukouksessa erityisesti terveydenhoitohenkilökuntaa ja muita kriisin keskellä vastuuta kantavia. Kirkon pysyvänä rukousaiheena on myös tasavallan presidentti, eduskunta ja maan hallitus sekä muut päättäjät. Kirkon esirukous sulkee sisäänsä kaikki maat ja kansat tämän ajankohtaisen globaalin koronatilanteen keskellä.”

Verkon lisäksi tv ja radio lähettävät hartausohjelmia

Kirkko palvelee seurakuntalaisiaan yhteistyössä Yleisradion kanssa sähköisesti radiohartauksien, radio- ja tv-jumalanpalvelusten sekä Pisara-hartausohjelman välityksellä.

”Tällaisina aikoina, jolloin ihmisillä on huoli läheisistään sekä omasta terveydestään ja toimeentulostaan, hartausohjelmien merkitys kasvaa entisestään”, Yle Radio1:n vastaava tuottaja Anna Simojoki sanoo.

”Yle Radio1 näkee radiojumalanpalvelukset ja radiohartaudet tärkeäksi osaksi julkista palvelua aina ja erityisesti kriisiaikoina.”

Muutokset sekä tv- että radiojumalanpalveluksissa ja myös radiohartauksissa ovat mahdollisia. Hartausohjelmia voi seurata myös monilta eri verkkosivuilta.

Koonti hartausohjelmista verkossa

Kirkon viestintä