Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Evankelinen kristillisyys kasvaa voimakkaimmin maailmassa

 

Patrick Johnstone toimii WEC International -lähetysjärjestön palveluksessa. KUVA: JENNIINA NUMMELA

– Muslimien määrä kasvaa maailmassa nopeammin kuin kristittyjen, lähinnä siitä syystä, että heillä on enemmän lapsia. Mutta evankelinen (engl. evangelical) kristillisyys kasvaa paljon nopeammin kuin islam. Evankelisten kasvu oli vuonna 2000 4,7 prosenttia, kun islamin kasvu oli noin 2,2 prosenttia, englantilainen lähetysasiantuntija Patrick Johnstone sanoi Suomen Evankelisen Allianssin (SEA) seminaarissa Helsingin Vapaakirkossa viime perjantaina.

Patrick Johnstone puhui Suomen Evankelisen Allianssin (SEA) järjestämässä seminaarissa aiheesta ”Maailmanlaajan seurakunnan tulevaisuus”. Viime marraskuussa hän julkaisi kristinuskon trendeistä kertovan kirjan ”The Future of the Global Church”. Patrick Johnstone on tullut tunnetuksi Operation World -kirjasta, jonka eri painoksissa on 1960-luvulta asti seurattu kristinuskon asemaa eri maissa.

Johnstone uskoo, että 2000-luvun ensimmäisellä vuosisadalla evankelinen kristillisyys, islam ja sekularismi eli maallistuminen käyvät kilpailua. Johnstone näkee islamin ja evankelisten kristittyjen tulevaisuuden sekularisteja valoisampana, koska uskonnollisilla ihmisillä on yleensä enemmän lapsia kuin maallistuneilla.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Liberaali kristillisyys kuihtuu,
evankelinen kristillisyys kukoistaa

1900-luku oli Patrick Johnstonen mukaan läntisen maailman kirkoissa hyvin pitkälti liberaaliteologian vuosisata. Nyt kuitenkin liberaali teologia ja liberaalit kirkot ovat vähenemässä kiihtyvällä vauhdilla. Kristinuskon valtavirta on 2000-luvulla evankelinen ja karismaattinen. Suuret kirkot joko kuihtuvat tai muuttuvat evankelisiksi ja karismaattisiksi.

– Anglikaaniyhteisö muodostui aikoinaan pääosin englantia puhuvasta, Englannissa, Amerikassa tai Australiassa asuvasta valkoisesta väestöstä. Mikäli tilastomme pitävät paikkaansa, vuonna 2050 anglikaaniyhteisöön kuuluvista 85 prosenttia on afrikkalaisia ja 60-70 prosenttia evankelisia, Johnstone kertoi.

Evankelinen kristillisyys, joka korostaa Raamattu-uskollisuutta, henkilökohtaista uskoa ja evankelioimista, kasvaa räjähdysmäisesti muun muassa Brasiliassa ja Kiinassa. Kasvu alkoi 1960-luvulla Afrikassa ja 1980-luvulla Itä-Aasiassa, erityisesti Kiinassa. Patrick Johnstone kertoi, että latinalaisen Amerikan kirkoissa käy tällä hetkellä jo enemmän evankelisia kuin katolisia kristittyjä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie