Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Etiopiassa nuoria kristittyjä lahjotaan kääntymään Islamiin

 

Useimmat Etiopian kristityt kuuluvat Etiopian ortodoksikirkkoon, yhteen Afrikan vanhimmista kirkoista, jonka juuret juontavat jo 300-luvulle. (Kuva: World Watch Monitor)

Etiopialaisille nuorille kristityille tarjotaan työpaikkoja ja opiskelumahdollisuuksia sillä ehdolla, että he kääntyvät muslimeiksi. Ilmiöstä on kertonut englantilaislähtöinen hyväntekeväisyysjärjestö Aid to the Church in Need (ACN).

”[Muslimityönantajat] tarjoavat nuorille stipendejä ja lupailevat töitä. Etiopiassa työttömyysprosentti on hyvin korkea, joten tarjoukset houkuttelevat. Nuorille kerrotaan, että jos haluat työn, sinun täytyy elää tällä tavalla. Kylissä ja kaupungeissa näkyy teiden risteyksissä satoja tai jopa tuhansia nuoria ihmisiä odottamassa, saisivatko he töitä”, nimettömänä pysyttelevä kristitty johtaja kertoi. Tällä kommentilla hän viittasi alueeseen, jolla muslimit omistavat marmori- ja kultakaivoksia. Ihmiset saavat töitä vain, jos ovat muslimeja.

Kyseinen kristitty johtaja kertoi myös, että Saudi-Arabiasta saaduilla rahoilla on rakennettu moskeijoita alueille, joille on ollut vaikea saada kirkonrakennuslupia. Hän sanoi pelkäävänsä, että Etiopia on vaarassa ajautua samaan suuntaan kuin Egypti, jossa ulkomailta tulleiden ääri-islamistien aatemaailma on vallannut alaa. Tähän asti Etiopiassa ovat muslimit ja kristityt eläneet keskenään rauhassa.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

USA:n ulkoministeriön vuonna 2017 julkaiseman Uskonnollisen vapauden raportin mukaan arviolta 34 prosenttia etiopialaisista on muslimeja ja 63 prosenttia kristittyjä. Etiopian valtion hallintoalueet ovat varsin itsenäisiä, ja joitakin niistä, kuten tiettyjä somalialueita, hallitaan islamilaisin periaattein. Suurin osa näiden alueiden hallintovirkamiehistä on muslimeja.

Suurin osa Etiopian kristityistä kuuluu Etiopian ortodoksikirkkoon (Ethiopian Othodox Church, EOC), joka on perustettu jo 300-luvulla ja on siten yksi Afrikan vanhimmista kirkoista. Ortodoksikirkolla ei enää ole ”valtionkirkon” asemaa, mutta sillä on edelleen vahva vaikutusvalta valtiollisissa ja uskonnollisissa kysymyksissä. Myös Mahibere Kidusan, kirkon sisällä vaikuttava konservatiivinen liike, on enenevässä määrin uhkaillut protestantteja, jotka ovat vähemmän traditionaalisia. Liikettä on syytetty pyrkimyksestä manipuloida hallituksen politiikkaa, jolla rajoitetaan muiden uskontojen toimintaa.

Lähde

Tutustu lisää Etiopian tilanteeseen.

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen