Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Etelä-Sudan äänestää itsenäisyydestä

 

Äänestäjät jonottivat Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa ensimmäisenä äänestyspäivänä tunteja. KUVA: ROBERTO SCHMIDT/AFP/LEHTIKUVA

Afrikan laajimman valtion Sudanin eteläosan asukkaat saavat vuosikymmeniä odottamansa tilaisuuden irtautua maan pohjoisosan hallinnasta. Kansanäänestys itsenäisyydestä alkoi viime sunnuntaina ja kestää viikon.

– Olemme unelmoineet tästä päivästä ja välillä miettineet, ettei sitä tulisikaan. Vaikka edessä on vielä paljon haasteita, tänään nautimme siitä, että äänestys on vihdoin alkanut, Agnes Mathia, yksi riemuitsevista äänestäjistä, sanoi BBC:lle.

Äänestäjiksi on rekisteröitynyt 3,9 miljoonaa ihmistä. Heistä vähintään 60 prosentin täytyy myös äänestää, jotta tulos olisi pätevä. Hitaiden kulkuyhteyksien maassa virallinen äänestystulos voidaan ilmoittaa vasta helmikuussa.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Hauras  rauha voi vielä rikkoutua

Sudanin hallitukset ovat koko maan itsenäisyyden ajan syrjineet ja sortaneet Etelä-Sudania. Vuosikymmenien sisällissodassa nälkään ja taisteluihin arvioidaan kuolleen ainakin kaksi miljoonaa ihmistä. Keniassa käytyjen neuvottelujen jälkeen Sudanin hallitus ja vapautusliike SPLA solmivat lopulta rauhansopimuksen 9. tammikuuta.2005. Sopimus toi Etelä-Sudanille kuusivuotisen itsehallinnon ja nyt järjestetyn kansanäänestyksen täydestä itsenäisyydestä.

– Äänestys on erittäin hyvin järjestetty. Ihmiset odottavat äänestysvuoroaan rauhallisina, kommentoi Euroopan unionin tarkkailijaryhmän johtaja Veronica De Keyes.

Öljy tuottaa 60 prosenttia Sudanin valtion tuloista ja 95 prosenttia sen vientituloista. Valtaosa öljystä pumpataan etelästä. Öljytulojen jaosta pohjoisen ja etelän välillä kansanäänestyksen jälkeen kiistellään yhä, samoin osasta rajaa maiden välillä. Monet tulenarat kysymykset saattavat vielä sytyttää levottomuuksia itsenäistymisprosessin aikana tai myöhemmin.

Etelä-Sudanin asukkaat ovat pääosin kristittyjä tai animisteja, pohjoissudanilaiset muslimeja. Etelän ihmisiä on kuitenkin muuttanut pohjoiseen noin 2,5 miljoonaa. Etelä-Sudanin itsenäistyttyä pohjoisessa voimassa olevaa islamilaista lakia alettaneen soveltaa entistä tiukemmin kaikkiin siellä asuviin, myös kristittyihin.