Ensimmäiset naispapit vihittiin virkaan 30 vuotta sitten

 

Helsingin väistyvä piispa Irja Askola puhuu lähtöpäivän tilaisuudessa. Kuva: Kirkon kuvapankki/Markku Pihlaja

Päätös pappisviran avaamisesta naisille tehtiin kirkolliskokouksessa vuonna 1986. Kaksi vuotta myöhemmin 6.3.1988 vihittiin ensimmäiset naispapit. Naispappeuden 30-vuotisen taipaleen kunniaksi järjestetään messuja ympäri Suomea.

Naisten pappeuden 30-vuotisjuhlavuotta juhlistetaan monissa seurakunnissa tulevana viikonloppuna. Esimerkiksi Tampereen tuomiokirkossa pidetään sunnuntaina 4.3. klo 10 juhlamessu, jossa saarnaa rovasti Soili Juntumaa ja liturgina toimii Riikka Sydänmaa.

Naisten osuus papistosta on kasvanut tasaisesti. 2000-luvulla papiksi vihityistä enemmistö on ollut naisia. Virassa toimivista papeista naisia on tällä hetkellä hieman alle puolet. Vuonna 1994 naispappien osuus virassa toimivista papeista oli 24 prosenttia. Kirkon johtotehtävissä naisia on toistaiseksi vähän: kirkkoherroista naisia on 20 prosenttia ja piispana on toiminut toistaiseksi vain yksi nainen, Helsingin edellinen piispa Irja Askola.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Naispappeus jakaa kirkkoa jonkin verran. Vuonna 2015 tehtyjen tutkimusten mukaan kirkon jäsenistä ja työntekijöistä naisten toimimista pappeina vastustaa viisi prosenttia. Seurakuntien luottamushenkilöissä osuus on hieman suurempi, noin yhdeksän prosenttia.

 

Aiheet