Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Egyptin kristittyjä kehotetaan aktiivisuuteen uudessa tilanteessa

 

Egyptin kristittyjä rohkaistaan yhteistyöhön muslimien kanssa, jotta tasa-arvo ja vähemmistöjen oikeudet saataisiin säilytetyksi uutta hallitusta muodostettaessa.

Vaikka presidenttin Hosni Mubarakin eroaminen tehtävistään viime perjantaina oli kansan tahto, on seuraava askel kuitenkin vielä merkityksellisempi, väittää Samir Khali Samir, egyptiläinen katolisen kirkon kristittyjen ja muslimien suhteiden asiantuntija.

Ehkä tämän kaiken jälkeen kun sortava valta on murrettu, ihmiset haluavat todella tehdä jotain demokraattisempaa, Samir sanoo Christian Postin haastattelussa.

Samir näkee kansannousussa koetun kristittyjen ja muslimien välisen yhteistyön ja solidaarisuuden toivonmerkkinä Egyptissä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Työskentelimme yhdessä ilman mitään ääri-ilmiöitä.

Samir kuitenkin myöntää, että islamilaistumisen ajatus elää Egyptissä sekä odotus siitä, että Egyptistä tulisi islamilainen valtio.

Samirin mukaan kristittyjen tehtävä on nyt osallistua aktiivisesti yhteiskunnalliseen toimintaan niin poliittisella kuin taloudellisella sektorilla.

– Tasa-arvo työmarkkinoilla, lupa rakentaa kirkkoja sekä egyptiläisten vapaus kääntyä kristityksi ilman pelkoa väkivallasta, ovat asioita, joista on pidettävä kiinni, Samir toteaa.

Muslimiveljeskunnan valtaan nousu mietityttää

– Egyptin kristityt ovat tienhaarassa. Samaan aikaan kun Mubarakin tuki on vähäistä, pelätään mitä vaihtoehtoinen hallitus tuo tullessaan, kristittyjen ihmisoikeusjärjestön International Christian Concernin Lähi-idän johtaja Aidan Clay sanoo.

Jos Muslimiveljeskunta pääsee valtaan, kristityt pelkäävät uskonnonvapauden kapenevan entisestään.

Egyptin Muslimiveljeskunta sanoo järjestäytyvänsä poliittiseksi puolueeksi, kunhan uskonnollisia puolueita koskeva kielto on kumottu. Presidentti Hosni Mubarakin kaudella ainoastaan sekulaarit puolueet ovat olleet sallittuja.

Muslimiveljeskunta on perustettu jo 1920-luvulla, ja se on Egyptin parhaiten järjestäytynyt oppositioliike. Veljeskunnan edustajat ovat ottaneet ajoittain osaa vaaleihin puolueettomina edustajina.

Järjestö on kuitenkin ilmoittanut, ettei se aseta omaa ehdokasta tulevissa presidentinvaaleissa eikä pyri saamaan hallitsevaa asemaan maan uuteen parlamenttiin.

Viime viikkojen levottomuuksien aikana Muslimiveljeskunta on noussut koko hajanaisen opposition äänitorveksi. Se on ilmoittanut tukevansa ulkomailta palannutta oppositiojohtaja Mohamed ElBaradeita.